15:21:49 20.06.2019
 
Stiri

De ce trebuie să boicotăm categoric referendumul anti-Chirtoacă

Opinii 03.11.2017 10:19 Vizualizări5239 Autor: Nicolae Negru
De ce trebuie să boicotăm categoric referendumul anti-Chirtoacă

Semne diacritice

„A gândi logic se poate numai logic, nici mai mult, nici mai puțin”, spunea personajul unei comedii de Slawomir Mrozek. Mi-a venit în minte această replică, citind comentariul publicației on-line „Curentul.md”, care se pronunță categoric împotriva boicotării referendumului de demitere a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Textul respectiv merită atenție pentru că a fost preluat de mai multe publicații, lăsând, probabil, impresia de a fi coerent, argumentat.

„Cel mai probabil”

De ce nu e bine să boicotăm referendumul? Fiindcă boicotul ar fi în interesul lui Plahotniuc, consideră curentul.md: „Să admitem că referendumul va eşua. Va însemna aceasta că Dorin Chirtoacă va reveni la Primăria capitalei? Nu! Cel mai probabil, el va rămânea în arest la domiciliu, iar Vlad Plahotniuc va continua să conducă Chişinăul din umbră. ... Boicotând referendumul, doar agravăm situaţia lui Dorin Chirtoacă şi lăsăm Primăria pe mâna lui Vlad Plahotniuc! Înţeleg oare liberalii aceste lucruri elementare?”, se întreabă, cu patos cam exagerat, curentul.md. Deși fraza „cel mai probabil” s-ar cere argumentată, autorul le lasă cititorilor această sarcină.

Din punctul său de vedere, declarat tranșant, fără menajamente, liderii partidelor proeuropene greșesc amarnic: „Nu ştiu ce e în capul liderilor partidelor proeuropene, care cheamă lumea să boicoteze referendumul. Dacă ar fi analizat situaţia mai profund, aceştia trebuiau să facă abstracţie de faptul că referendumul e iniţiat de socialişti. Nu e exclus că Vlad Plahotniuc a mizat anume pe fobia lor faţă de socialişti”, emite publicația o ipoteză nimicitoare pentru cei care vor să boicoteze referendumul.

„Referendumul din 19 noiembrie e necesar pentru a scoate Primăria de sub controlul liderului PD, pentru că, după referendum, vor avea loc alegeri anticipate (dacă aceasta, desigur, va reuşi). Iar în alegeri deja va trebui să ne mobilizăm pentru a promova în funcţie un primar de centru-dreapta cu viziuni proeuropene (indiferent că va fi de la PL, PAS, PDA etc.)”, își încheie curentul.md pledoaria pro referendum. Se află acum Primăria Chișinăului sub controlul liderului PD? Cine ar spune că nu? Poate doar primarul interimar, Nistor Grozavu, să nege lucrul acesta. Dorește Plahotniuc perpetuarea statu-quo-ului? Doar simpatizanții PD vor spune că nu.

Fisurile logice

Cu toate acestea, chiar la o analiză superficială, pe la „genunchiul broaștei”, textul în cauză trădează niște fisuri logice serioase. În primul rând, dacă Plahotniuc nu ar fi interesat de desfășurarea referendumului, dacă și-ar dori boicotarea acestuia, cum explicăm faptul că consilierul PD din Consiliul Municipal a votat în favoarea referendumului? El a fost cel care a înclinat balanța, fără votul lui referendumul nu avea să aibă loc. A votat cum l-a dus capul, nu s-a consultat cu conducerea partidului? Posibil, dar e puțin probabil.

PD nu participă la referendum, dar nu îl boicotează, a precizat Dumitru Diacov. Și e logic: dacă PD și-ar anunța participarea, ar dăuna referendumului și PSRM-ului în special. De altfel, comportamentul trolilor PD (și chiar al unor comentatori politici), care lovesc necontenit în Chirtoacă, e încă o dovadă că și curentul.md se lasă dus de curentul aparențelor, că logica sa este aproximativă. Situația e asemănătoare întrucâtva cu cea din alegerile prezidențiale: în aparență, PD a manifestat solidaritate proeuropeană, s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu, dar în realitate l-a sprijinit pe Dodon.

În al doilea rând, dacă Plahotniuc nu și-a dorit referendum și dacă poate manipula justiția, așa cum lasă să se înțeleagă curentul.md, de ce justiția a dat undă verde referendumului? Nu a găsit pretexte pentru a-l opri? Putea să-l consulte pe Ghimpu, care-i jurist, nu-i așa?

În al treilea rând, procesul lui Chirtoacă, fie și politic, nu poate dura la nesfârșit. Arestul la domiciliu are limite legale. Ținând cont de faptul că Chirtoacă a fost reținut la finele lunii mai, că dosarul a și fost trimis în judecată, situația e aproape de deznodământ. Dacă Chirtoacă va fi condamnat, se vor organiza alegeri anticipate, dacă nu – el va reveni la primărie. Dacă Chirtoacă pierde în justiție, să piardă. Va fi o pierdere clară, să-i dăm șansa să se apere, să nu-l pedepsim apriori, în baza unor acuzații încă neconfirmate de instanță.

În al patrulea rând, dacă Chirtoacă va fi demis prin referendum, succesul va fi atribuit socialiștilor, pe care numai niște naivi i-ar putea considera altruiști, cu mâinile curate, liderul PSRM fiind întruchiparea funcționarului și politicianului corupt, conectat la surse financiare obscure. Putem presupune că Plahotniuc are o datorie de plătit lui Dodon pentru mâna întinsă în procesul de schimbare a sistemului electoral, care schimbare a fost „foarte și foarte importantă” pentru Plahotniuc personal. Dar de ce ar contribui unele partide proeuropene la succesul PSRM, cum procedează, de exemplu, platforma DA, al cărei lider, Andrei Năstase, adoptă o poziție „șmecherească”, îndemnându-și în mod voalat simpatizanții să participe, să meargă la secțiile de votare? Greșeală de calcul, înțelegere secretă cu Dodon? Se pare totuși că nu Băsăescu, ci Andrei Năstase îl înlocuiește pe Roșca.

Nu e referendumul nostru

Repetăm: dacă procesul împotriva lui Chirtoacă este unul politic, după cum susține curentul.md, atunci, participând la referendum, punem umărul la demiterea politică a lui Chirtoacă, fără a cunoaște rezultatul anchetei. Îl „condamnăm” pe actualul primar înainte de a se pronunța justiția în cazul său. Facem jocul PSRM, care dorește răzbunare, revanșă pentru înfrângerile de până acum, inițierea referendumului având clare motive politice și geopolitice.

Concluzia logică e că referendumul anti-Chirtoacă nu e referendumul nostru, că trebuie să stăm acasă, așa cum propun adevăratele partide proeuropene. Ce va face PD? Putem spune doar ce este în interesul PD. E în interesul lui Plahotniuc ca referendumul să eșueze, dar nu fiindcă va controla din umbră primăria, aceasta nu poate dura mult, ci fiindcă succesul referendumului ar întări foarte mult poziția lui Dodon, l-ar stimula în acțiunile sale diversioniste, destabilizatoare, ar fi un cadou pentru Putin. Are nevoie Republica Moldova de aceasta? E în interesul liderului PD un proces corect pentru Dorin Chirtoacă, alegeri anticipate cât mai rapide pentru funcția de primar al Chișinăului, dacă Chirtoacă va fi condamnat sau demis prin referendum, dar nu înainte de a identifica un candidat pe care să-l accepte toate partidele proeuropene.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Polilogu 03.11.2017 19:10

DA, argumentele d-lui Negru sunt perfect intemeiate și valabile! Boicotarea referendumului lasa fata in fata doar doi protagonisti PL si PSMR ! CASTIGATOR absolut : PUTIN si unealta lui in R... Molotova.Atentie f f mare deci! Referendumul pt Chisinau are toate datele pentru o repetitie generala inaintea alegerilor din 2018.Cine castiga acum ,caștiga si in 2018 !Din RO treaba asta se vede f bine. NU BOICOTAȚI REFERENDUMUL; NU VA ABTINETI DE LA VOT, oameni buni !Nu repetati marea gresala a ultimelor alegeri locale din RO! Absenteismul s-a dovedit extrem de păgubos în lupta impotriva neocomunismului PSD !!

Mihai 08.11.2017 22:47

D-le Negru,faceti ordine in ideile prezentate,caci va contraziceti de mai multe ori in cele spuse! Ziceti ca referendumul a fost decis de un consilier PD - oare macar ex.alegerilor prezidentiale nu va arata ca cei din PD spun una si fac alta? Ei mereu incearca sa prinda cativa iepuri deodata.Justitia nu a oprit referendumul pentru ca Plohis nu primise votul mixt de la PSRM pe degeaba! Lui Chirtoaca mereu i se deschid dosare noi si asa poate sta acasa pana in 2019,tre' sa fii cu ochelari de cal ca sa nu vezi asta! Chirtoaca merita demis nu doar pentru acuzarea care i se aduce cu parcarile,asta e putin pe langa cate i se pot imputa.

Polilogu 08.11.2017 23:26

Da, Mihai ! Recitind de cateva ori articolul d-lui Negru constat ca ai dreptate. Nu mai dezvolt alta argumentatie, dar rămân la cele spuse mai sus.La referendum vor fi pusi fata in fata, de fapt , doua forte politice: PSRM si PL supuse amandoua din umbra (subteran) manevrelor PD. Asfel,prin boicotare, e f clar ca nu vor pica decat cele doua partide in plasa, indifernt in ce ordine, iar beneficiarul va fi ...PD ! Cu alte cuvinte acest referendum (total idiot!)devine hartia de turnesol al alegerilor din 2018. Batalia se va da atunci si in acest caz ,doar intre PSRM si PD, restul va conta mai putin (vor fi partide de umplutură intre cei doi”mari”, care nu vor rezista tavalugului dintre PSMR si PD) Castigă , ghici cine ? PUTIN!!! El va deveni arbitrul meciului MOLOTOVA - UE ! Chirtoaca ? NU MAI CONTEAZA ! Oricare dintre cei doi îl vor sacrifica... pe altarul justitiei.Ca asa ceva va conduce in viitor la si mai mari complicatii e f f limpede. Pt, ca totul e ”legat ” de jocul politic UE, joc total neinteles de catre electoratul ”MOLOTOVEAN ”

Mihai 10.11.2017 11:53

Pentru @Polilogu: da,va castiga Putin,dar cu largul concurs al Romaniei,SUA si UE! Atunci cand aceste entitati sustin o grupare mafiota (PD),ajunsa in mod ilegal la putere,cand aceasta "guvernare" nu este pedepsita pentru ca nu investigheaza furtul bancar (real,nu mimat!) si nu pedepseste vinovatii,nu ai dreptul moral sa ceri alta atitudine de la niste cetateni,care mai sunt si spalati pe creier zilnic... PSRM si PD nu lupta intre ele,fac acelasi joc,iar PD nu este pro-european.Si inca ceva - cu parere de rau,Romania a mizat pe cai morti,atat in trecut,dar si acum,cu PUN-ul lui Salaru.

Polilogu 15.11.2017 19:48

ROMANIA nu sustine PD, nene Mihai !! ROMANIA SUSTINE BASARABIA!! Intr-o posibilă viitoare RE-UNIRE , o BASABIE CORUPTA nu va fi acceptata ! FACEM PARIU?(dincolo de aceasta...discutie, cauta sa intelegi cat mai exact CE vor romanii si CUM vor ! Haide, un pic de efort,nene MIHAI!)

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2019 16:00 Ziarul National Victor Chirilă // Despre victorie, cu...

17.06.2019 09:23 Nicolae Negru Fantoma lui Plahotniuc

14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md