15:34:32 18.10.2019
 
Stiri

De ce Sandu și Năstase fac jocul lui Plahotniuc

Politică 12.04.2019 09:16 Vizualizări4646 Autor: Nicolae Negru
De ce Sandu și Năstase fac jocul lui Plahotniuc

Semne diacritice

Moscova pune umărul la „dezoligarhizarea” Republicii Moldova, sprijinind, prin propagandiștii săi, Blocul „ACUM”, dar pentru ea „eliminarea lui Plahatniuc de pe scena politică” nu e un scop în sine, ci un prilej de a interveni în politica noastră internă și externă.

PSRM nu cere mult

De aceea, în aparență, PSRM nu cere mult de la viitorii parteneri de guvernare: „doar” postul de spicher, ministerele Apărării și de Externe, reconfirmarea statutului de „limbă de comunicare interetnică” pentru limba rusă, anularea barierelor simbolice puse în fața propagandei ruse… Plahotniuc nu îl supără pe Putin, decât în măsura în care primul dăunează intereselor rusești în Republica Moldova.

Spre deosebire de Maia Sandu și Andrei Năstase, Putin știe că, punându-și oamenii săi de încredere la Apărare și Externe, poate controla aceste domenii mai bine decât oligarhul de la Chișinău. Kremlinul nu are nevoie de Ministerul Justiției, fiindcă ministerul respectiv nu controlează justiția noastră (cum cred unii comentatori de la noi).

Oamenii de încredere

În mod similar, ar putea proceda și liderii „ACUM”, dacă ar accepta să guverneze împreună cu PD. Ca prim-ministru, Maia Sandu ar putea pune oamenii săi de încredere în ministerele și instituțiile considerate de ea mai importante, care asigură păstrarea și folosirea optimă a banilor publici (Ministerul Finanțelor, în primul rând). Dacă liderii „ACUM” vor să facă un bine cetățenilor, după cum au promis în campania electorală, ei trebuie să se angajeze în negocieri principiale cu PD, nu să-l împingă, malițios, dar și iresponsabil, în brațele Moscovei.

Se pot înainta și condiții legate de „dezoligarhizare”, dar acestea trebuie argumentate, nu reduse la niște banale epurări ale persoanelor indezirabile, la înlocuirea presupușilor „oameni ai lui Plahotniuc” cu „oamenii lui Țopa”. „Lupta antioligarhică” de azi s-a transformat într-o obsesie, într-o aversiune oarbă, fără sens din partea liderilor „ACUM”. Se mizează nu pe argumente, logică, fapte, ci pe temperatura emoțiilor, pe vehemență, pe isteria „pură”. Care e rostul continuării retoricii din campania electorală, dacă aceasta nu mai are niciun efect, seamănă cu niște „ore de ură” și provoacă o retorică similară din partea opusă?

„Statul capturat” fără profesor

E necesară elaborarea unui document adresat tuturor cetățenilor, nu doar simpatizanților „ACUM”, în care să se explice și să se demonstreze, cu probe, punctual, în ce constă „capturarea” statului moldav și ce e de făcut pentru a-l „elibera” definitiv. S-ar putea ca lucrul acesta să fie mult mai dificil decât să-i numești pe reprezentanții PD „criminali” și „hoți”, înainte de orice instanță, încălcând grosolan prezumția nevinovăției. Până atunci nu ne putem aștepta la o scădere de turații a mașinii propagandistice din tabăra PD.

O perspectivă de coșmar

Captivați de spectacolul relațiilor dintre PSRM și „ACUM”, scăpăm din vedere PD, care profită de această aflare în conul de umbră. În general, nedorința exprimată de reprezentanții „ACUM” și PSRM de a discuta cu PD îl avantajează, căci și Plahotniuc nu a manifestat, decât declarativ, intenția de a guverna împreună cu acumiștii. Dacă ar vrea tare, PD ar putea insista și veni cu oferte mai bine elaborate, mai concrete, pentru „ACUM”. Dar lui Plahotniuc nu-i surâde deloc un parteneriat cu Maia Sandu și Andrei Năstase, e o perspectivă de coșmar pentru el. Iar o alianță cu PSRM ar însemna să-și deschidă cărțile înainte de timp și să piardă influența asupra electoratului prorus, pe care o exercită cu ajutorul lui Dodon.

Mâna liberă

Dacă sfătuitorii „ACUM” nu sunt oameni plătiți de Plahotniuc, ei fac, paradoxal, jocul lui. Crezând naiv că-l vor forța să accepte o alianță cu PSRM, Maia Sandu și Andrei Năstase îi lasă mâna liberă, îi oferă liderului PD posibilitatea să procedeze în funcție de situație: fie să guverneze de sine stătător, apelând la soluția anului 2016, fie să se pregătească de alegeri anticipate. Ghiciți cine ar putea fi blamat pentru ele?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Ion 12.04.2019 09:42

Cui trebuie nimicurile astea clowni avem destui in tara si la sigur dupa ce asa initiative a venit Plahotniuc nu se va cobori la nivelul rahatilor lui Topa is Filat.

Marcel 12.04.2019 09:45

Plaha e de vina ca Maia si Nastase sunt niste prosti care nu se pricep in politica.

realist 12.04.2019 10:07

Sandu si Nastase sunt doi magari prosti, care nu stiu a face politica

Alexei 12.04.2019 12:10

Pentru că sunt niște idioți utili, niște ratați politici care nu știu să facă politică, doar își bat joc de oameni și de cei care i-au ales

Andrei Bunu 13.04.2019 14:38

Discutiile dintre ACUM si PSRM sunt utile, macar si prin limpezirea pozitiilor fiecarei parti. ACUM este pregatit pentru dezoligarhizare, PSRM, nu deoarece pretul cerut (de fapt de Rusia) este ucigator nu numai pentru alegatorii ACUM. Prin faptul ca PSRM vrea postul de spicher+4 ministere cheie prin care sa ne indeparteze de UE, acesta vrea sa ne ia de prosti, daca nu mai mult. Acceptarea cererilor PSRM, ar insemna si din partea ACUM si din partea PD o tradare crasa.

Voila 15.04.2019 12:08

Guvernele, şi nu doar în Moldova ci oriunde, rezolvă mai puţine probleme decât creează. De aceea orice perioadă de slăbire sau lipsă a guvernului este ca o gură de aer pentru oamenii sănătoşi la cap.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2019 09:08 Nicolae Negru Geopolitica dus-întors sau de ce să n...

14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md