23:54:56 23.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // Curtea Constituțională, după asediu și atac frontal, țintă a atacurilor hibride

Politică 01.05.2020 09:21 Vizualizări5041 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Curtea Constituțională, după asediu și atac frontal, țintă a atacurilor hibride


Semne diacritice

Ați observat, stimați cititori, că, la un moment dat, campania împotriva Curții Constituționale (CC), declanșată de Dodon, își pierduse ritmul? Nu a încetat, dar, ca la un semnal nevăzut, intensitatea, virulența și, cel mai important, conținutul s-au schimbat. De parcă cineva le-ar fi poruncit socialiștilor „Potoliți-vă!”, „Lăsați-o mai moale”, „Nu întreceți măsura!”. Războiul direct împotriva CC a fost înlocuit cu un război hibrid, mai puțin vizibil, perfid, dar nu mai puțin primejdios.

Război pe viață și pe moarte

Ca să înțelegem încotro se bate, ce să urmărește, să facem o scurtă recapitulare a evenimentelor:

Furios, după eșecul cu măsurile anticriză, conținând articole discutabile, adoptate prin angajare de răspundere de Guvern, după demiterea lui Vladimir Țurcan și alegerea Domnicăi Manole în funcția de președinte la CC, apoi și mai furios, după suspendarea legii privind ratificarea împrumutului rusesc de 200 de milioane de euro, Dodon a apărut în aceeași seară, pe 23 aprilie, la „Moldova 1”, cu un mesaj amenințător, indecent, fălos, de război pe viață și pe moarte, contra CC: „Noi vedem jocul politic și noi știm cine face acest joc politic. Șor, Candu, poate Plahotniuc din spatele lor. … Noi știm ce se întâmplă, cunoaștem ce se întâmplă și persoanele care încercă să captureze din nou instituții de stat. Noi am mai dat jos regimuri oligarhice, îi vom mai da încă o dată, a doua oară, a treia oară. Eu sper că Înalta Curte și magistrații din această Curte înțeleg riscurile în acest sens”, a punctat președintele, mai speriindu-i pe cetățeni că, din cauza CC, ei riscă să nu-și primească pensiile și salariile începând cu 1 mai.

Sinteza urii

Declarația PSRM la acest subiect, pe 24 aprilie, a sintetizat toate ideile lui Dodon, expuse la „Moldova 1”, „traducându-le” într-un limbaj antagonic, de o violență extremă: Schimbările de la Curtea Constituțională reprezintă, din punctul de vedere al socialiștilor, „o tentativă de preluare a controlului asupra instituţiei, întreprinsă de un grup infracţional care vrea să paralizeze complet statul în condiţiile crizei pandemice, să blocheze iniţiativele social-economice ale Guvernului până la ajungerea în situația în care cetățenii să nu mai primească pensii și salarii”. Simpatizanții socialiștilor erau chemați de fapt să pornească cu furcile împotriva membrilor CC. Ar fi fost cazul ca Procuratura Generală să se autosesizeze, ca dl Stoianoglo să manifeste independență, dar nu i s-a permis, probabil.

Și fiindcă Ion Chciu este un premier „tehnocrat”, trebuia să contribuie și el la ura anti-CC, speriindu-i pe „cetățenii care primesc salarii, pensii” că „nu vor putea primi aceste prestații”, în cazul în care CC va lua în considerare demersurile opoziției pe marginea rectificării bugetului (incluzând împrumutul rusesc de 200 de milioane de euro).

Interesul național ignorat

De menționat cu câtă „eleganță” Dodon și Chicu au evitat subiectul constituționalității, al interesului național, invocat de opoziție. Magistraților le revine, prin hatârul lui Dodon, să aprobe fără discuții acțiunile puterii, iar dacă nu vor face aceasta, înseamnă că reprezintă interesele unui „grup infracțional”. Simplu și eficient!

Magistrații au ripostat, pe 28 aprilie, că, prin declarațiile sale, puterea creează o „atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale”, discreditează judecătorii constituționali, și „generează o isterie publică necontrolată” care „prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației și a statului de drept”, subminând „autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”. Curtea Constituțională nu va ceda presiunilor, „toate hotărârile Curții Constituționale se vor baza pe normele Constituției”, au anunțat magistrații in corpore.

Tonalitatea mai joasă

Și s-a făcut liniște, a intervenit o pauză. Apoi, guvernarea și-a recăpătat vocea, dar tonalitatea nu mai era aceeași. A încetat asocierea membrilor CC cu Șor și Plahotniuc, a încetat sperierea cetățenilor cu lipsa de bani pentru salarii și pensii, deputații PD au recunoscut din propria inițiativă că acestea nu se află în pericol, deoarece Guvernul poate accesa împrumutul FMI. Dodon a declarat că nu mai crede că membrii CC „sunt dușmanii propriului popor” și s-a arătat dispus să discute cu ei.

„Să lăsăm luptele geopolitice, dezbaterile, dacă ceva nu e corect, hai să ne întâlnim, să vorbim. O să sufere oamenii simpli. ... Chem la consens, să discutăm ce să facem ca să ajutăm oamenii”, a bâiguit el împăciuitor, cu politețe neașteptată față de judecătorii CC. În câteva zile, în fața cetățenilor apăru un cu totul alt Dodon. Mai civilizat, mai decent, mai modest, dacă vreți! Cu coada între vine, se spune în popor, în asemenea cazuri. Dar nu într-atât de civilizat și decent, încât să-și ceară scuze pentru „grup infracțional” și sperierea cetățenilor.

Și Chicu s-a corectat

Și Chicu, ca un elev sârguincios, s-a corectat, imitându-și șeful. În cazul ședinței de miercuri, 29 aprilie, a Guvernului el nu s-a mai referit la pensiile și salariile bugetarilor, vorbind doar despre posibilitatea renunțării, în cazul în care acordul de împrumut cu Federația Rusă va fi declarat neconstituțional, „la finanțarea mai multor proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere” și a unor „programe de sprijin pentru mediul de afaceri”,

Metamorfoză după o „întâlnire de lucru”

Care să fie cauza acestor metamorfoze atât de rapide, uluitoare? I-a venit mintea la cap lui Dodon, și-a dat seama că declarând război CC își taie creanga de sub picioare? Puțin probabil. Mai curând cineva din afară l-a readus cu picioarele pe pământ. Dar cine să fie oare? Ambasada SUA, a UE, a României? Pe cine îl ascultă fără crâcnire Dodon? La cuvintele cui își apleacă urechea bravul nostru președinte?

El a avut, pe 27 aprilie, o întâlnire de lucru cu Ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, căruia i-a exprimat, pentru a nu știu câta oară, recunoștința Republicii Moldova. Ar fi fost interesată Moscova să intervină pentru a-i calma, a-i chema la ordine pe socialiștii care lătrau ca turbați la judecătorii Curții Constituționale?

Nu este exclus, scandalul nu favorizează, ci compromite Rusia. Ea și-ar dori ca acordul de împrumut, care conține niște articole dubioase, în discordanță, după cum sugerează Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan, cu obiectivul de protejare a suveranității Republicii Moldova, „care e în beneficiul unei părţi a clasei politice şi sărăceşte restul populaţiei", după cum atrag atenția reprezentanții UE, să fie adoptat cu maximă discreție. Un război deschis al președinției cu CC scoate în evidență tocmai ceea ce Mosova ar vrea să treacă neobservat în documentul semnat cu Chișinăul.

Judecătorii atacați fiecare în parte

Acum se merge pe varianta unui război mai puțin vizibil, judecătorii CC sunt atacați fiecare în parte. PSRM a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să-i demită tocmai pe trei judecători ai CC, din cauza că aceștia ar fi divulgat secretele alegerii președintelui CC în anul trecut. Demersul lor, desființat de juriști ca fiind inconsistent, neprofesionist, trădează intențiile de hărțuire, de timorare a judecătorilor CC, pentru a-i determina să se conformeze dictatului socialist. Unii judecători se simt filați și intimidați, conform spuselor președintelui CC, Domnica Manole.

Logica politică și cea financiară

În același timp, Chicu le dă judecătorilor CC lecții de morală și drept, subliniind că „toate speculațiile cu privire la anumite articole din Acordul de împrumut sunt de natură politică sau geopolitică”. Dacă nu va ține cont de sfaturile sale, CC va face jocul unor „ forțe politice” care „speculează intenționat în speranța de a priva Guvernul de posibilitatea finanțării cheltuielilor prioritare”.

Unii consideră că Moscova, întâmpinând ea însăși probleme financiare, va renunța cu plăcere la acest acord, că opoziția i-ar face jocul, adresându-se la CC. Dar logica politică sau geopolitică și cea financiară nu întotdeauna coincid. E una să renunți tu însuți și e altceva să-ți arunce cineva banii în față.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md