05:00:21 23.06.2021
 
Stiri

Nicolae Negru // Cum a încercat Maia Sandu să împace Ziua Europei cu Ziua Pobedei

Actualitate 14.05.2021 09:13 Vizualizări3823 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cum a încercat Maia Sandu să împace Ziua Europei cu Ziua Pobedei


Semne diacritice

Cum să împaci Ziua Europei cu Ziua Victoriei, care sunt marcate în Republica Moldova pe 9 mai? S-ar părea că nu e o sarcină prea complicată, dat fiind că ambele sărbători derivă din același eveniment: înfrângerea Germaniei naziste.

Numai că în URSS și Rusia 9 mai nu era despre încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ci despre „Victoria în Marele Război Pentru Apărarea Patriei” – o schimbare de accente care camuflează complicitatea URSS la declanșarea războiului, ocuparea (coordonată de Stalin cu Hitler) Poloniei în septembrie 1939, atacarea Finlandei în noiembrie 1939, ocuparea Țărilor Baltice și a două bucăți din teritoriul României (1940) – Basarabia și Bucovina.

Dacă Ziua Europei e despre conciliere, împăcare, conviețuire, cooperare, pentru a elimina războiul, Ziua Victoriei e despre învingători și învinși, despre triumf, mândrie, fală, duh și psihoză militaristă, e despre supremația mașinii militare ruse – „putem repeta! (luarea Berlinului)”, se grozăvesc rușii copleșiți de euforie de natură propagandistică, deși URSS a pierdut în perioada războiului, conform unor calcule, până la 28 de milioane de oameni, militari și civili. Ziua Victoriei e și despre ocupație, teroare, înfometare, deportări, genocid, crime împotriva umanității, care au urmat după „eliberare”. Ziua Victoriei e despre „patria” Uniunea Sovietică și „poporul sovietic” care nu mai există.

Cu toate că ne-am proclamat independența, Republica Moldova a rămas ostatică a ideologiei și ritualurilor sovietice, în loc de încheierea războiului, celebrăm „Ziua Victoriei”, depunem flori la monumentele sovietice… Până și Mihai Ghimpu, fiind președinte interimar, în 2010, nu s-a sustras ceremonialului lăsat moștenire, prin Voronin, de secretarii PCM, ci a încercat să-l ajusteze, să-i dea o tentă „națională”, invitându-i la ceremonia depunerii de flori la „memorialul gloriei ostășești” pe veteranii armatei române, spre indignarea nemărginită a „învingătorilor”, veteranilor armatei sovietice, care au monopolizat „victoria”.

Dorin Chirtoacă, în calitatea lui de primar al Chișinăului, a dat și el dovadă de deschidere, larghețe ideologică și înclinație spre „asimilarea” Pobedei, punându-și în piept panglica „colorado” peste panglica tricoloră.

Și Plahotniuc, „coordonatorul executiv”, și Pavel Filip, ca premier proeuropean, au mâncat terci ostășesc și au ciocnit câte un păhărel de votcă cu veteranii nostalgici ai „Marelui Război pentru Apărarea Patriei” în corturi instalate în Piața Marii Adunări Naționale, reproducând scene de pe linia frontului. Încercarea politicienilor noștri de a sta în două bărci, de a găsi un „consens” între capra agresivă și varză „conciliantă” îi face să arate ridicoli. Dodon nu s-a obosit să simuleze respect pentru sentimentele proeuropene ale cetățenilor.

În mod evident, Ziua Pobedei învinge categoric Ziua Europei, așa încât reprezentanții UE nici nu îndrăznesc să se manifeste pe 9 mai, amânându-și acțiunile festive cu câteva zile. De teamă să nu supere Moscova, căci Republica Moldova se află în „sfera de influență” a Rusiei, nu-i așa?. Abia anul acesta, Peter Michalko le-a vorbit cetățenilor noștri despre ce înseamnă Europa exact pe 9 mai. Vom vedea la anul dacă nu e cumva e un act de curaj izolat, legat de plecarea sa.

Și Maia Sandu a încercat să marcheze Ziua Europei pe fundalul Pobedei, depunând solitar un buchet de flori la același memorial sovietic și adresându-se cetățenilor cu un mesaj adecvat, ce îndeamnă la conștientizarea istoriei și a păcii care se menține „datorită regândirii felului în care națiunile europene colaborează, rezolvă conflictele și se dezvoltă în armonie în cadrul unei Europe unite”. Deși mesajul ei a fost acoperit de vacarmul Pobedei, declanșat de PSRM, trebuie apreciat gestul de a introduce modificări în ritualul tradițional și „narațiunea” de 9 mai.

E timpul ca Republica Moldova să-și elaboreze propriul ritual festiv în această zi, fără a-l lega de monumentele care glorifică militarismul rus, aici are dreptate Octavian Țîcu. Ziua Pobedei în forma concepută de Rusia să fie lăsată pe seama activiștilor interesați. Președintele Republicii Moldova trebuie să dea dovadă de demnitate și să marcheze sfârșitul războiului în stil european, și Ziua Europei odată cu Europa. Un exemplu ne-ar putea servi chiar președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, aflat în vizită oficială la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


antisistem 14.05.2021 09:38

Un articol absolut irelevant in acest moment in care accentul trebuie pus pe efortul de a unifica miscarea unionista. Orice jurnalist responsabil trebuie acum in primul rand sa reitereze urmatorul lucru: incapatanarea unor lideri unionisti de a merge separat in alegeri sa faca loc ratiunii supreme - accederea unionistilor in viitorul parlament si formarea unei majoritati de dreapta! In cazul in care niciun partid unionist nu va accede in parlament si puterea va cadea in mainile fortelor pro-rusesti, vina va fi anume a acestor lideri.

Veteran-Echip 15.05.2021 20:07

Doamna M. Sandu este un exemplu relevant de politician care nu vinde falsuri şi nu luptă cu politicienii şi partidele de dreapta şi de orientare naţionaşă, chiar dacă aceştia o atacă. Şi totodată, fără a abandona cursul pro-european, într-un mod foarte fin şi neforţat ea tinde să creeze în societate o atmosferă de pace socială şi de cultivare a valorilor europene şi naţionale în conştiinţa tuturor locuitorilor Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită. Tot respectul, Doamnă Preşedinte!

Leon 16.05.2021 01:11

Nu o singură dată M. Sandu a declarat că ea personal e susţinătoarea UNIRII Republicii Moldova cu România. Dar a mai adăugat că Umirea trebuie să o dorească poporul şi atunci ea va deveni o realitate. Iar fiind aleasă şi de o parte din alolingvii din Moldova, dorind să fie Preşedintele tuturor, ea promovează o politică echilibrată, străduindu-se ca alolingvii să se integreze mai eficient în societatea moldovenească şi să devină cetăţeni adevăraţi a RM, cu viziuni democratice. Evident că o aşa poziţie nu poate plăcea la toţi şi de aceea unii care strigă că sunt unionişti, o atacă, inclusiv şi susţinătorii PSRM, care se ascund şi ei după cuvântul UNIRE.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md