21:14:33 19.04.2024
Stiri

Nicolae Negru // „Boierii” la porțile „slugilor poporului”

Actualitate 17.08.2020 09:20 Vizualizări4617 Autor: Ziarul National
Nicolae Negru // „Boierii” la porțile „slugilor poporului”


Semne diacritice

Săptămâna trecută a fost marcată de protestele agricultorilor, nemulțumiți de atitudinea guvernanților față de ei, în situația critică în care s-au pomenit din cauza secetei cumplite. Ajutorul oferit de stat nu îi salvează de la faliment, fiind simbolic, o spălare pe mâini a socialiștilor și democraților aflați la putere.

E vinovată opoziția

La întâlnirea cu protestatarii, Chicu le-a spus că nu are bani și a profitat din nou de ocazie ca să dea vina pe opoziție, care ar fi blocat împrumutul rusesc de 200 de milioane de euro (o confirmare în plus că premierul nostru este pur și simplu un băiețel).

PAS și PPDA și-au îndemnat chemat simpatizanții să manifeste solidaritate cu cei pe care Dodon, vrând să ațâțe ura de clasă, i-a numit „boieri”, ordonând poliției să le bareze calea spre capitală, oprindu-i la porțile Chișinăului.

Din cauza pandemiei, probabil, pasiștii s-au adunat la miting în fața Teatrului de Operă și Balet, iar platformiștii lângă Gara de Sud.

Răbdare și „kuliok”

Deputatul socialist Cornel Furculiță (faimosul Cornel din istoria cu „kulioașele” lui Dodon) i-a îndemnat pe agricultori să aibă răbdare, să se roage și să aștepte ploaie.

„Domnul ne va da și ploaie, și roadă, doar că trebuie să ne rugăm, să fim smeriți, să fim mai buni… Așa a fost de veacuri, așa au procedat toți strămoșii noștri. Nu au protestat, nu au mers la capitală cu boii, plugurile și sapele. Smeriți au așteptat și Domnul le-a dat și ploaie, și roadă în hambare…”, a scris Furculiță „filosofic” pe o rețea socială.

Acum ne întrebăm de ce i s-a încredințat împărțirea pungilor cu bani („kulioașele”) de la Plahotniuc între colegii săi? O fi crezut că le-a trimis Dumnezeu?

Opoziția dusă de nas

În acest context nu este clar deloc despre ce discută PSRM, PD, PAS și PPDA și cum se vor termina întâlnirile lor, mai cu seamă că ultimii insistă asupra convocării ședinței extraordinare a Parlamentului, ceea ce primii refuză din răsputeri să accepte, punând condiția ca măsurile convenite pentru salvarea agricultorilor să fie fi avizate de guvern (adică de Chicu) și să aibă girul FMI și BM, ceea ce va cere timp.

Cu alte cuvinte, Parlamentului i se rezervă un rol formal - să consfințească planurile lui Dodon (prin Chicu), nu să-l oblige să execute planurile deputaților. În mod evident, opoziția a fost dusă de nas, atrasă în niște discuții care nu se vor termina degrabă, a căror urgență puterea și opoziția o înțeleg în mod diferit.

Valul protestatar crește în Belarus

În Belarus, tot mai mult cetățeni prind la curaj, se leapădă de „tătuc” și ies în stradă să ceară alegeri noi, libere și corecte. La șapte zile după alegerile prezidențiale, valul protestatar nu scade, ci crește, se extinde, făcându-l pe Lukașenko să tremure pentru soarta sa, pe care o confundă cu soarta țării.

El îi sperie pe cetățenii belaruși cu tancurile și avioanele NATO și, de frică, uitând că este președintele unui stat suveran și independent, îi telefonează tot mai des lui Putin, care îi „încurajează” spaima și îi promite ajutor militar. Împotriva cui? Împotriva poporului belarus.

Președinția ca „mod de viață”

Așa se comportă un laș, care se identifică cu Belarusul, care, după 26 de ani de aflare în vârful puterii, nu își imaginează viața sa fără funcția prezidențială.

„Iată, îmi imaginez, nu mai sunt președinte și ce fac? Nu îmi imaginez, nu cunosc alt mod de viață. E foarte greu (să fii președinte), te învârți ca o veveriță pe o roată. Aș dori să renunț, dacă aș putea să fac altceva. Dar acesta e modul meu de viață”, se confesa el, nu demult, în fața jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon.

Acum el e dispus să verse sânge și să trădeze Balarusul pentru „modul său de viață”, așa cum a făcut Ianukovici și o face Dodon. Unii vor spune că Dodon doar trădează, că nu a vărsat sânge. Nu a vărsat, dar nu e departe.

Dacă trântești oamenii cu capul de asfalt pentru că protestează împotriva ta, uciderea lor nu este exclusă. Dacă te cramponezi de putere, cu ajutor străin, crima îți stă întotdeauna la îndemână.

Un președinte „mort”

Dodon ar trebui să tragă învățăminte din „experiența” lui Lukașenko, pe care îl admiră și îl imită. Chiar dacă va rămâne președinte, Lukașenko, nerecunoscut de Europa, va fi izolat pe plan internațional, dependent de Putin. Va fi un președinte „mort”.

Și Dodon, compromis prin acte de corupție („kulioașe” și alte relații cu Plahotniuc, „Bahamas”, bani de la Moscova, venituri dubioase, nedeclarate), prin implicarea în anularea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, în 2018, prin trădarea intereselor Republicii Moldova (acceptând sincronizarea retragerii trupelor ruse cu găsirea unei soluții pentru conflictul transnistrean, recunoscându-l pe liderul separatist drept „prezident”), nu are cum câștiga respectul omologilor săi europeni, intenția în sine de a candida compromite alegerile prezidențiale și statul Republica Moldova.

Un președinte corupt poate aspira la un nou mandat?

Izolat pe plan european, Dodon va fi și el la cheremul lui Putin. Graba cu care s-a grăbit să anunțe procurarea vaccinului rusesc anti-Covid 19, care nu a trecut toate etapele de testare, cerute de OMS, e o dovadă că președintele moldav e deja o marionetă rusească, dispusă să riște sănătatea, viețile concetățenilor săi de dragul susținerii electorale dinspre Moscova. Dodon este „mort” de pe acum.

De aceea, am mai spus, ar fi o dovadă de patriotism să nu mai candideze. Și-ar face un bine și sieși, și patriei. Știm că Rusia a pompat în el mulți bani și îl va împinge să candideze. Dar numai ieșind din joc va evita soarta lui Lukașenko. Dodon, nu candida, dacă îți pasă de soarta și reputația Republicii Moldova!

De altfel, în 2013, Curtea Constituțională a decis că Vlad Filat nu poate fi propus pentru funcția de prim-ministru, fiindcă asupra lui planau „suspiciuni rezonabile” de corupție, guvernul său fiind demis de Parlament pentru corupție. Dar un președinte care acceptă „kulioașe”, dragă Curte Constituțională, poate aspira la un nou mandat? Sau dacă îl protejează procurorul general, atunci poate?


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md