08:39:23 26.05.2020
 
Stiri

Azi vom afla câte ceva

Politică 03.06.2019 09:29 Vizualizări3207 Autor: Nicolae Negru
Azi vom afla câte ceva


Semne diacritice

Două persoane, Vladimir Plahotniuc și Vladimir Socor, au schimbat, săptămâna trecută, perspectiva noastră asupra scenei politice din Republica Moldova.

Plahotniuc iese din umbră

Plahotniuc, care, după o absență îndelungată, teatrală, a anunțat că PD invită PSRM la discuții, fiind dispus să o voteze pe Ziniaida Greceanîi la postul de președintă a Parlamentului, punându-i pe socialiști, cel puțin aparent, în dificultate, deși nu este exclus că în culise s-a ajuns deja la o înțelegere cu Dodon, a produs o „surpriză” așteptată. Liderii PAS și PPDA s-au pomenit dintr-odată în afara jocului, într-o lumină nefavorabilă. Jurămintele de nealiere, inflexibilitatea, zbaterea lor de până acum de a obține, cu ajutorul socialiștilor, toată guvernarea arată utopică, nu fără cusur din punct de vedere profesionist.

La loc!

Socor, care este un analist dintre cei mai informați în spațiul post-sovietic, a declarat, pentru Radio „Europa Liberă”, că ar exista o înțelegere între Moscova, Bruxelles și Washington (înțelegere care s-ar confirma prin venirea sincronă a reprezentanților acestora la Chișinău), realizând o idee mai veche precum că miorița moldavă (Republica Moldova) trebuie să pună batista pe țambalul integrării europene și să se aciueze cuminte în zona nimănui. Aceasta pentru că, din punctul de vedere al lui Socor, Republica Moldova nu oferă niciun „avantaj geopolitic” nimănui, nici chiar Rusiei, că toți acești trei jucători nu-și doresc nimic de la Republica Moldova, decât „liniște”.

Ursul (Putin), care s-a zbuciumat să oprească semnarea de către Republica Moldova (și Ucraina) a Acordului de Asociere cu UE, ca nu cumva „miorița moldavă” să se pună la adăpostul UE, a câinilor NATO, este preocupat astăzi doar de Ucraina, crede Socor. Deși dorința tainică, de până la 2014, e pe cale de a i se împlini, chiar cu ajutorul „păstorilor” (UE și SUA) care au obosit să-i poarte de grijă mioriței și vor să se spele pe mâini, ursul se va abține să o înhațe, căci suferă de indigestie din cauza Ucrainei. Oare? Nu e naiv și riscant să credem așa ceva?

„Dezoligarhizarea” nu e o prioritate

Firește, în condițiile existenței unei asemenea triple alianțe „situaționale”, o guvernare PD-PSRM e cea mai „logică”, mai potrivită pentru echilibrul geopolitic dorit, „dezoligarhizarea” nu mai e o prioritate, ba chiar un impediment, iar strategia „proMoldova”, care răspunde perfect unor interese înguste și viziuni limitate, colhoznico-pastorale, nu mai pare să fie rezultatul unui calcul electoral simplist, întâmplător.

O guvernare proeuropeană „autentică”, bătând mereu la ușa UE, ar deranja prea mult, ar strica în cazul dat jocul ruso-occidental în Republica Moldova. Astfel, ipoteza că Maia Sandu și Andrei Năstase sunt duși de nas, împinși pe o pistă falsă de unii sfătuitori, inclusiv externi, nu mai pare imposibilă. Ar fi interesați unii occidentali ca Blocul „ACUM” să nu preia puterea, ca Republica Moldova să nu aibă o guvernare proeuropeană? Sună monstruos, nu-i așa?

„Clasă nouă” sau „idioți utili”?

Dar cum să li se spună unor visători: nu mai visați, Republica Moldova rămâne dincolo de zidul UE? În acest caz, e firesc să li se recomande Maiei Sandu și lui Andrei Năstase să nu se grăbească să intre la guvernare: strugurii sunt acri, nu sunteți încă pregătiți, protejați-vă valorile și principiile… Într-adevăr, nu sunt pregătiți, dar așa e în politică, se intră la guvernare din mers, cum a făcut PCRM, în 2001, surprins de rezultatele alegerilor. Șansa ar putea să nu mai vină, peste patru ani situația ar putea fi complet alta… Nu au senzația Maia Sandu și Andrei Năstase că sunt folosiți, că rolul lor e pe muchie, între politicieni de „clasă nouă” și „idioți utili”?

Rezultatul e același

Dacă însă informația lui Socor e greșită, atunci o alianță PD-PSRM nu mai pare atât de logică. În orice caz, nu mai logică decât opinia că Dmitri Kozak nu poate da mâna cu Plahotniuc, care e urmărit penal în Rusia. Unii acumiști exprimă certitudinea că Dmitri Kozak vine să-l înlăture pe „coordonator” de la guvernare, „blagosolovind” alianța PSRM-ACUM. Faptul în sine de a-l vedea pe Kozak în rolul de salvator nu e un pic halucinant?

Rezultatul mariajului acumist-socialist, deși mai puțin „logic”, va fi cam același: batista pe țambalul integrării europene și rămânerea în „zona gri”, cu singura diferență că Plahotniuc (sau alt oligarh) va conduce din umbră, căci așa e regula jocului într-o zona a nimănui, nu-i așa. Rămâne să vedem dacă Bruxelles și Washington cred și ei ca Maia Sandu că Putin (cu Dodon) este un rău mai mic decât Plahotniuc. Azi s-ar putea să aflăm câte ceva…

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Balan 03.06.2019 11:03

Deam mai bine să fie coaliție între socialiști și democrați decât o majoritate în care să fie năstase și sandu.

Polilogu 03.06.2019 13:06

UN ARTICOL DE MILIOANE !! FELICITĂRI DEOSEBITE AUTORULUI ! Asa ar trebui să arate cecul la purtător al ideilor in toată presa românească ”NISTRU - TISA” . Articolul este expresia tăcută a ROMÂNIEI PROFUNDE,care nolens-volens își va spune cuvântul . POPORUL ROMÂN ÎN ÎNTREGIMEA SA, NU POATE PERMITE PESTE ”CAPUL” SĂU UN NOU TRATAT RIBENTROP MOLOTOV LĂRGIT,O NOUĂ SITUATIE A DIKTATULUI DE LA VIENA DIN 1940, ROMÂNIA CERE UNITATEA TUTUROR NEUTRONILOR SĂI, CARE AU LA FUNDAMENT DEMNITATEA SI STIMA DE SINE, NU NATIONALISMUL.Cine ne cere solidaritate MORALĂ trebuie să raspundă soldarității noastre in cea ma deplină MORALITATE .

Ion 03.06.2019 16:59

Un sumar excelent din sutele de articole si bloguri din spatiul publicistic recent al RM as zice. Puncte impôrtante deci. RM nu va adera la UE nicodata asta-i clar. RM nu face sens sa adere la euroasiatice deasemenea datorita pozitiei regionale care nu-i confera nici un interes pentru RUsia si republicile rusofone. RM deasemenea nu are nici un avantaj din aceasta combinatie. Intradevar la integrarea europeana (ca de aderare nu a fost vreodata vorba) s-a pus "batista pe tambal" odata cu alegerea lui Dodon in 2016. O lovitura de imagine si de interes al RM majora as zice. Alegerea acestuia in afara de o perceptie negativa nu a adus absolut nimic RM ba dimpotriva. RM asa cum se zice nuantat sau mai direct de ci singura cale spre prosperitate a fost si este unirea cu RO. Din pacate procentul de unionisti este in scadere continua in RO datorita bunastarii crescinde a RO care a facut - gest normal- sa fie mai greu sa o piarda (o perioada) printr-o unire cu o populatie fara de nici unele , zombata politic, cu sarbatori macabre rusofone de Colorado de 9 Mai si care inca mai crede (vreo 30%) in tezele sovietice schizofrenice. Nimeni nu doreste asa ceva (sau in asemenea conditii). RM va ramine ce a fost , un teritoriu cu o populatie "incropit" peste noapte de sovietici si apoi "eliberat" in 1989 temporar ca apoi sa devina un stat eminamente "criminal": laundromat, furtul miliardului, mafia CSI etc. Pacat dar asta este!Cine poate scapa de prin RM tinind cont de situatie fara solutie.

Ilie 03.06.2019 18:37

O capcana majora din pacate aci nu numai a rusilor ci si a UE. UE nu va finanta rusofoni si rusi niciodata si cred ca se stie asta deja. Orice PSRM la guvernare chiar si temporar deci pana la alageri anticipate nu va obtine nici un euro de la UE. Aberatii cu spicher PSRM sau chiar ministere pe la PSRM astea-s o cale sigura de implementare a politicii destablizatoare a FR tinind cont ca nimeni in UE nu va discuta cu atare aiureala de "coalitie".

A. Lari 04.06.2019 10:11

Într-adevăr am aflat ceva: Trimisul Kremlinului - D. Kozac, de la tribuna oficială a prezentat declarații vădit anti-PD, prin gura lui parcă vorbint Blocul ACUM. Dar, I. Dodon l-a tras de mâină și la îndepărtat de la tribună ca să-i întrerupă declarațiile. În așa mod, încă odată și în cel mai vădit mod am AFLAT că Dodon este total a lui Plahotniuc.

Elluncect 20.02.2020 03:38

Dos And Donts While Taking Amoxicillin http://cheapcialisir.com - cialis price Fedex Shipping Progesterone Mail Order <a href=http://cheapcialisir.com>Cialis</a> Generic Propecia For Sale

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.05.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // Geopolitica intrând ...

22.05.2020 15:28 Ziarul National Victor Chirilă, directorul APE: R. Mo...

22.05.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Numai protejându-l p...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md