08:13:17 06.12.2021
Stiri

Nicolae Negru // Apel către Traian Băsescu, Cristian Diaconescu, George Simion și Claudiu Târziu, Octavian Țîcu și Vlad Bilețchi

Actualitate 10.05.2021 09:08 Vizualizări8521 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Apel către Traian Băsescu, Cristian Diaconescu, George Simion și Claudiu Târziu, Octavian Țîcu și Vlad Bilețchi


Semne diacritice

O știre curioasă, enigmatică a fost difuzată vinerea trecută de portalul Deschide.md: Octavian Țîcu, președintele Partidului Unității Naționale (PUN), a fost ales președinte interimar al Partidului Mișcarea Populară (PMP) din Republica Moldova.

Decizia respectivă a fost aprobată în cadrul Consiliului Executiv Național al Partidului Mișcarea Populară. „Numirea domnului Octavian Țîcu în funcția de președinte interimar al filialei Partidului Mișcarea Populară - Republica Moldova întărește abordarea concretă, programatică a proiectului de reîntregire a celor doă țări”, se spune în comunicatul difuzat de PMP și citat de Deschide.md.

Sincer vorbind, prezența filialei PMP la Chișinău e o surpriză pentru noi. Sau se transformă PUN într-o filială a PMP? Cât timp va sta Țîcu pe două scaune președințiale? Să fie această manevră organizațională o reacție a PMP la declarația Alianței pentru Unirea Românilor de implicare în alegerile parlamentare din Republica Moldova, prin organizația locală, condusă de Vlad Bilețchi?

AUR, care a obținut rezultate surprinzătoare la alegerile parlamentare din România, poate deveni un concurent serios pentru PUN, mai cu seamă dacă la noul partid vor adera și partidele Mișcării Politice Unirea, după cum se poate deduce din relația lui Bilețchi cu Chirtoacă (PL) și din mesajul lui Valeriu Munteanu (USB) după anunțul făcut de AUR.

Vestea bună în acest caz e că numărul de „liste naționale” se va reduce, nu va crește odată cu apariția AUR, după cum s-a crezut. Însă, oricum, partidele unioniste nu-și pot permite luxul de a diviza alegătorii unioniști nici chiar în două părți. Pericolul ca voturile să se împartă în număr egal și ambele formațiuni, PUN și AUR, să nu treacă pragul de acces în Legislativ nu se exclude. Numai o singură listă națională îi va încuraja pe unioniști să iasă la vot și va putea concentra cele mai multe voturi unioniste.

În mod logic, de acum înainte, în cazul în care AUR atrage partidele MPU, problema coalizării alcătuirii unei singure liste electorale ar trebui să se simplifice, doi lideri se pot înțelege mai ușor, decât patru sau cinci. Dacă liderii locali nu sunt capabili să depășească orgoliile, supărările și frustrările personale, misiunea de a uni partidele unioniste din Republica Moldova trebuie să și-o asume liderii formațiunilor naționale, Traian Băsescu, Cristian Diaconescu, pe de o parte, și George Simion, Claudiu Târziu, pe de cealaltă parte. Și liderii de la București, și cei de la Chișinău trebuie să îngroape securea rivalității, dându-și mâna pentru cauza românismului.

Dacă nu sunt capabili, le recomandăm să ia exemplu de la Dodon. Mai tare decât el nu a fost batjocorit niciun lider de partid, dar conștientizând (sau fiind silit de cineva să conștientizeze) că fără alegătorii PCRM nu poate învinge PAS, Dodon i-a întins mâna lui Voronin.

Nici PMP-PUN, nici AUR nu au dreptul să experimenteze, să-și verifice forțele în acest moment critic, să mizeze pe minuni. Dacă ele se vor îmbrânci, vor turna zoi unul peste altul, alegătorii unioniști dezgustați le vor boicota, nu se vor prezenta la secțiile de votare. (Din păcate, Octavian Țîcu a și lansat o săgeată la adresa AUR.) Ar fi și mai regretabil dacă rivalitățile politice de pe malul drept vor fi transferate pe malul stâng al Prutului.

Obligația partidelor unioniste e să facă tot posibilul pentru a accede în Parlament. Ca să-și maximizeze șansele, e nevoie de constituirea unui bloc electoral și desemnarea candidaților comuni la alegerile din 11 iulie. Dacă nu acum, la această răspântie a Republicii Moldova, atunci când?

Doresc liderii unioniști, de la București și de la Chișinău, să contribuie la înfăptuirea reUnirii sau contează doar ca ei să se afle în fruntea mișcării? – aceasta-i întrebarea zilei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Ciobanu 10.05.2021 10:41

Revin la ideea expusă anterior. Cât nu este târziu, Consiliile Politice Naționale ale partidelor unioniste să-i destituie pe coductorii acestora , pentru a se putea uni ulterior. În caz contrar, după alegeri, TOȚI VOR CÂNTA DIN DRMBĂ.

Ciobanu 10.05.2021 10:49

Revin la ideea expusă anterior. Cât nu este târziu, Consiliile Politice Naționale ale partidelor unioniste să-i destituie pe coductorii acestora , pentru a se putea uni ulterior. În caz contrar, după alegeri, TOȚI VOR CÂNTA DIN DRMBĂ.

Veteran-Echip 10.05.2021 11:06

Acest articol este unul foarte actual şi sperăm ca lideraşii unionişti moldoveni vor contientiza situaşia şi vor face un front comun. Dacă ei ni vor uni forţele, înseamnă că vor slugi diavolului. Iar, aderarea la acest front este o necesitate şi pentru PPDA şi PLDM.

Tarnacop 10.05.2021 11:30

Autodeclaratul intelectual si barbat, care a intrat in Parlament pe listele PPDA O.Ticu, a facut-o pe virgunul si n-a votat pentru alianta situativa BloculACUM - PSRM , care la alungat pe Plohotniuc, in schimb se impaca perfect cu Tolea Salari - "drugul"proxenetului si nu oboseste sa o atace mujiceste pe M.Sandu. Cam straniu comportament pentru un patriot destept.

Andrei Bunu 10.05.2021 11:55

Eu cred in pragmatizmul alegatorului unionist care nu vrea sa-si risipeasca votul, dat fiind actuala conjuctura dezolanta a partidelor unioniste si va vota corect, ignorind rinza bolnava a liderilor unionisti care nu inteleg ca unirea incepe,inclusiv, de la ... unirea lor.

antisistem 10.05.2021 12:37

Nu as vrea sa cred ca nedorinta liderilor unionisti de a se uni intr-un singur partid este ”stimulata”, intr-un fel sau altul, de partidele oligarhice. Totusi, actiunile lor absolut ilogice si iresponsabile duce, vrei nu vrei, cu gandul si la o astfel de posibilitate. Cazuri murdare de acest fel au mai fost in statul asta nenorocit... Unica modalitate de a inchide gura targului, dlor Tacu, Chirtoaca si Biletchi, este unificarea urgenta a miscarii unioniste!

Socio-Trio 10.05.2021 17:32

Ne place sau nu să recunoaştem, dar în politica UNIONISTĂ moldovenească, cuvântul "lider" este folosit cu prea mare pompă şi cam exagerat, pentru că aşa "cadre" ca O. Ţîcu, V. Pavlicenco, V. Munteanu, V. Costiuc ş.a., numai lideri nu sunt. Un adevărat lider este persoana care are o greutate semnificativă şi e urmată de o parte din societate. Iar persoanele nominalizate supra sunt: Ori nişte autoproclamaţi, adică nişte narţişi,aşa cum e O. Ţîcu, etc., ori nişte politicieni răsuflaţi, aşa cum e V. Munteanu, O. Pavlicencp, etc. O lată parte dau semne ori de ţipălăi, ori de provocatori dirijaţi, cum ar fi V. Costiuc care în politică joacă roluri pentru un os aruncat de cineva cu bani, ori V. Beleţchi care în 2019 a candidat la funcţia de deputat independent, prin intermediul unui scriitor fiind sponsorizat de Plahatniuc, şi ăndeosebi S. Mocanu care dă semne de un dezechilibrat psihic şi un cadru CGB-ist, ş.a. Cu mari rezerve la rolul de lider UNIONIST ar putea pretinde D. Chirtoacă şi A. Năstase, etc., deşi ambii ar trebui să-şi revizuiască comportamentul. Mai sunt câeva pewrsoane care merită atenţie în PPDA şi în PLDM. Dar acestea ar fi utili doar într-o echipă UNIONISTĂ deja închegată. Să dea Domnul ca o aşa echipă să apară.

V. Marian 10.05.2021 22:26

PAS-ul va meargă în alegeri de unul singur pentru că mariuajul cu PPDA le-a ieşit pe urechi. Totodată, în politică 2+2 nu totdeauna este egal cu 4. Dar, în aşa condiţii ar fi bene crearea coloanei a doua a forţelor naţionale, formată din PPDA, PLDM, PMP+PUN şi BL. UNIREA, însă fără agentul tainic a lui Plahatniuc - Vasea Costiuc, dar şi fără V. Bileţchi, care a în alegerile 2019 a lăsat multe suspiciuni că şi el e omul lui Plahatniuc.

Mihail 11.05.2021 18:35

SOLUTIA ESTE TRAGEREA LA SORT. CU RINZA LOR MOLDOVENEASCA O SA AJUNGEM O GUBERNIE RUSEASCA. S-O UMPLUT PAHARUL!!!!!!!!!!!!!!!!

Voila 12.05.2021 07:12

Noi suntem și am fost mereu gata de unire, este și România? Sunt gata ostașii români să verse sânge pe Nistru? Eu personal am dubii majore.

valy 13.05.2021 13:25

Reprezint cetăţeanul care trebuie să-şi împartă sufletul şi să aleagă între a vota unionismul sau un partid reformator care a demonstrat realizarea unor obiective. Vă spun din start: pentru a nu-mi irosi votul, am să optez pentru al doilea. Şi ca mine vor proceda f. mulţi, inclusiv cei din diasporă. Deaceea, FRAŢILOR, lăsaţi orgoliul, supărările, frustrările şi demonstraţi unitate de idee şi simţire românească, UNIŢI-VĂ ŞI VOM ÎNVINGE! Altfel - ne sugrumă râia roşie şi ne vor lega cu lenta Sfântul Georghe ca în 1812.

marin 24.05.2021 13:14

Cred că Țâcu (nu spun PUN!) este cu un cap mai sus decât ceilalți din mișcarea unionistă.....dar eșecul unei înțelegei întotdeauna este vina celui mai deștept... Și nu pot uita că pe Cioban la primărie l-a adus Țâcu - o spun cu mare părere de rău.... Și, în general, am rămas cu impresia că Țâcu calcă pe urmele lui Ghimpu..... Mare păcat!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md