18:09:40 26.06.2019
 
Stiri

Anul politic 2019, aşteptări şi posibilităţi

Politică 04.01.2019 10:27 Vizualizări6429 Autor: Nicolae Negru
Anul politic 2019, aşteptări şi posibilităţi
Cine va învinge în alegerile parlamentare din 24 februarie? Se va produce schimbarea puterii în Republica Moldova şi, dacă se va produce, cine o va prelua? PPDA-PAS cu Andrei Năstase (Victor Ţopa) şi Maia Sandu? Sau PSRM cu Dodon?

1. Răspunsul la aceste întrebări va depinde de rezultatele electorale ale PD, de faptul dacă formaţiunea lui Plahotniuc va intra sau va rămâne în afara Parlamentului. Ultima variantă nu e imposibilă, dar puţin probabilă: sondajele recente arată că intenţiile de vot în favoarea PD se află între 10% şi 20%. Nu e exclus şi un procentaj mai mare, ţinând cont de faptul că 2/3 din primari sunt reprezentanţi ai PD, iar primarii din localităţile rurale dispun de multe „pârghii” de influenţare a alegătorilor.

2. Va câştiga Vlad Plahotniuc alegerile la Nisporeni? Mai curând le va câtiga. Dacă Şor a fost votat primar la Orhei, de ce Plahotniuc nu ar obţine mandatul de deputat la Nisporeni? Liderii PPDA şi PAS au evitat confruntarea cu „coordonatorul” (şi cu Şor), numindu-l candidat în circumscripţia respectivă pe Ion Terguţă, vicepreşedintele nou ales al PLDM. Are dreptate Sergiu Mocanu, detaliul acesta l-ar putea dezavantaja serios pe dl Terguţă, căci PLDM a dezamăgit multă lume. O confruntare electorală directă, curajoasă cu Plahotniuc (sau cu Şor) ar fi fost în favoarea lui Andrei Năstase, mai cu seamă că liderul PPDA l-a provocat, nu o sungură dată, pe liderul PD la un duel electoral. Indiferent de rezultate, PPDA şi PAS ar fi avut de câştigat. Acum se dovedeşte că aceasta nu era decât o fanfaronadă în stilul lui Năstase. Şi „emigrarea” Maiei Sandu într-o circumscripţie din afară nu arată bine, oricât de întemeiate ar fi motivele. Dar nu par să fie.

3. Blocul electoral „Acum PPDA-PAS” poate obţine 50 la sută din voturi numai dacă PD nu participă la alegeri. Dacă e să judecăm după rezultatele ultimei bătălii electorale din municipiul Chişinău (rezultate pe care le invocă adepţii optişmiti ai „Acum”), PPDA şi PAS pot acumula cu lista lor de candidaţi circa 36 la sută (18 mandate) din voturile alegătorilor (am adăugat aici şi votanţii PUN, care a renunţat la cursa parlamentară în folosul blocului „Acum”), însă în afara Chişinăului șansele acestor două formațiuni descresc și probabilitatea unui rezultat similar în circumscripţiile uninominale e mai mică. Într-o conjunctură politică favorabilă, numărul maxim de mandate, pe care pot miza Andrei Năstase şi Maia Sandu, e de 36 (plus câteva mandate după redistribuire).

4. PSRM, din a cărui turtă electorală vor rupe comuniştii, „şoriştii” și „naşiştii” („Partidul Nostru”) lui Renato Usatâi, nu va obţine majoritatea absolută, iar Rusia va restabili taxele vamale pentru legumele, fructele, conservele şi vinurile moldoveneşti. Muncitorii care au încălcat regimul de şedere în Rusia şi se vor întoarce acasă în speranţa că vor fi „amnistiaţi” riscă să nu mai poată reveni în Federaia Rusă.

5. Alegerile parlamentare anticipate vor fi evitate, căci vor lovi în cei care le vor provoca. Sunt posibile următoarele coaliţii sau majorităţi parlamentare: 1) PPDA-PAS-PD; 2) PSRM + deputaţii independenţi (unii deveniţi „independenţi” ad hoc); 3) PSRM-PPDA; 4) PD + deputaţii independenţi.

6. Va renunţa Vlad Plahotniuc la visul de a deveni premier? Va renunţa, pentru a nu provoca alegeri anticipate. Aşa că PUN va rămâne cu buza umflată, aşteptând să vină „vremea” sa.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!Alexei 04.01.2019 10:51

In cazul ca oamenii vor gindi din nou in povesti la sigur binomul Nastase-Dodon si Topa Filat poate ruina acel viitor prosper dobindit cu greu de democrati.

Teodor 04.01.2019 11:43

Anul 2019, anul cind avem de ales intre cei care fac reforme si intre cei care ii reprezinta pe Filat, Topa si Platon.

Artur 04.01.2019 12:03

Bre important să nu câștige blocul acesta ACUM a lui Filat, Platon și Țopi, ei is mai periculoși decît Plahotniuc.

A. Arnăut 04.01.2019 12:06

N. Negru își prelungește activitatea neargă ca membru al unui aparat propagndistic murdar. El ”obiectiv” lovește în liderii blocului electoral ”ACUM” și catalogează ca fiind ”fanfaronadă” acțiunile lui A. Năstase, îl asociază pe acesta cu V. Țopa, care e dușman pentru V. Plahotniuc (dar nu prentu Moldova și pe care RFG a refuzat să-l extrădeze), despre M. Sandu scrie că ”emigrează”, etc. Domnule-tovarăș negru (la gînduri), nu-ți fărma creerii, zi-o pe șleahu: ”Votați-l pe Plahotniuc”. Dar nu uita să strigi tare și să-ți încrețești fața, pentru că lumea deja nu prea te aude și nu te vede, fiindcă că ai devenit om de curte, dar mizerabil.

Grig 04.01.2019 13:50

Anul politic 2019 în Moldova ?? Așa, o mică îmbulzeală la selsovet și gata.... Oare poate să schimbe ceva schimbarea prostitutcelor în bordel ? Tot bordel rămâne...

U. Talpă 04.01.2019 18:46

Nu sunt fanul lui V. Țopa și chair nu la-m văzut pe viu niciodată. Dar încep lă-l simpatizez când văd câtă frică și ură îi poartă regimul acesta criminal, pe care îl slijește și acest ”mare” junalist N.Negru. Numai că lumea s-a dezmiticit la alegerile din iunie 2018, va da Domnul - se va desmitici și mai departe.

Ciobanu 05.01.2019 13:02

Artur,din ce parte a lumii ai venit pe plaiurile Moldovei? Sameni a străin.

L. Ursu 05.01.2019 14:09

Domnule Negru (deși mă îndoiesc că ești domn),lasă-o mai moale cu Țopii. Ei se află în Germania de vreo 8 ani, nemții nu-i extrădează, iar voi lătrați Țopii, Țopii, de aprcă ei țin Moldova în rahat și fac ca UE să se întoactă la noi cu spatele. Iar pe Doamana Maia Sandu - critic-o mai tare, pentru că de la asta ratingul ei crește, iar potlogăria dumitale devine mai vizibilă. Iar dacă mai ai ceva de scris, scrie și despre frica patologică lui Plahotniuc, de Andrei Năstase, pentru că vezi- i-a găsit o clonă pe nume andrei năstas și vrea să i-o bage în coaste. E circ dermo-crat, iar dumneata și prietenul de câștig - Bogatu, tăceși. Mama voastă de analiști de sorginte sovietică.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2019 09:24 Nicolae Negru Metanarativul despre viței și vaci, m...

21.06.2019 19:00 Ziarul National Victor Chirilă // Dodon și dezoligarh...

21.06.2019 09:12 Nicolae Negru Nașa Rusia

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md