22:30:55 27.05.2024
Stiri

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe: Autoritățile reduc taxele aeroportuare cu până la 70% pentru a atrage companiile aeriene să opereze zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău

Actualitate 18.06.2023 18:07 Vizualizări2080 Autor: Ziarul National
Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe: Autoritățile reduc taxele aeroportuare cu până la 70% pentru a atrage companiile aeriene să opereze zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău


Opțiunile reduse de zbor și biletele scumpe din prezent au trei cauze, iar autoritățile întreprind măsuri pentru a atrage noi companii care să efectueze zboruri de pe și spre Aeroportul Internațional Chișinău, afirmă președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian.

Una dintre cauze este ,,modul dezastruos în care gruparea Șor a administrat Aeroportul Chișinău", acuză deputatul majorității parlamentare.

,,Ei au impus taxe mari pentru companiile aeriene, inclusiv o taxă de modernizare exagerată, pentru a descuraja concurența și a avantaja compania aeriană afiliată a grupării Șor. Taxele aeroportuare cumulative per pasager la Aeroportul Chișinău ajungeau până nu demult la 21 de euro, comparativ cu 12,5 euro la Iași sau 20 de euro la Cluj. De asemenea, fosta administrație a blocat companiile de handling cu renume mondial să opereze pe Aeroportul nostru (la fel, pentru a-și proteja interesele locale) - companii care ar putea oferi tarife competitive, mai multă concurență și, mai important, companii de handling care să atragă după ele mai multe companii aeriene", a explicat Radu Marian pe Facebook.

O altă cauză este invazia ilegală a Rusiei în Ucraina, ,,care a dus la o degradare a percepției de securitate în R. Moldova" și ,,a descurajat investițiile nu doar în domeniul aerian, dar și în alte sectoare ale economiei". Și administrarea proastă a companiilor locale aeriene, cum ar fi ,,Air Moldova", întreprindere de stat privatizată de Șor pe timpul lui Plahotniuc și Dodon, ar fi un dintre cauzele situației de la aeroport.

,,Urmare a preluării de către stat a gestionării Aeroportului Chișinău în aprilie 2023, autoritățile au deja instrumente reale de a interveni în schimbarea politicii tarifare. Se acționează pe toate fronturile: reducerea taxe aeroportuare, dezvoltarea infrastructurii, stimularea companiilor existente etc. În primul rând, a fost deja elaborată o nouă politică tarifară, care ar putea reduce taxele aeroportuare cu până la 70% pentru companiile aeriene (comparativ cu taxele de pe timpul lui Șor) în funcție de numărul de pasageri transportați și numărul de rute noi. A fost anunțată eliminarea graduală a taxei de modernizare. Așadar, începând cu 1 iulie, taxele totale se vor reduce de la 21 la 16 euro, iar de de la 1 ianuarie - la 12 euro, la care se vor adăuga diferite reduceri", afirmă președintele Comisiei pentru economie, buget și finanțe din Parlament.

Aceeași sursă precizează că, în ultimele săptămâni, au fost inițiate discuții cu peste 20 de companii aeriene, ,,multe dintre ele low cost", cărora li s-a prezentat noua politică tarifară, iar în următoarele zile este planificata o nouă ședință cu ,,Ryanair", unde vor fi prezentate noile tarife aeroportuare.

De asemenea, au fost inițiate negocieri cu una cele mai mari companii de handling din lume, o companie care lucrează și cu ,,Ryanair" și ,,Wizzair".

,,Dincolo de servicii de calitate, această companie de handling ne va putea ajută să atragem alte companii aeriene. Avem toate șansele ca aceasta companie să opereze la Aeroportul Chișinău deja în acest an. În al treilea rând, se poarta discuții cu operatorii aerieni prezenți pe aeroportul nostru (peste 20 de companii - n.r.), pentru ca aceștia să mărească numărul de zboruri, lucru care deja s-a și întâmplat în cazul mai multor companii. Și, în al patrulea rând, Autoritatea Aeronautică Civilă aplică toate instrumentele pentru a se asigura că pasagerii care au avut de suferit de pe urma iresponsabilității companiilor aeriene să își primească banii înapoi. Orice continuare a acestei atitudini iresponsabile față de pasager din partea companiilor aeriene poate duce și la suspendarea licenței", a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md