03:30:37 14.11.2018
 
Stiri

Mutarea făcută de Klaus Iohannis îl pune pe Liviu Dragnea într-o SITUAŢIE IMPOSIBILĂ. Premierul Grindeanu rămâne în funcție

Știri 15.06.2017 14:21 Vizualizări1877 Autor: Ziarul National
Mutarea făcută de Klaus Iohannis îl pune pe Liviu Dragnea într-o SITUAŢIE IMPOSIBILĂ. Premierul Grindeanu rămâne în funcție

Președintele României, Klaus Iohannis, îl lasă pe liderul Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, să se descurce singur cu premierul Sorin Grindeanu, căruia i-a retras sprijinul politic. În lipsa unei demisii sau a unei moţiuni de cenzură, preşedintele nu poate desemna constituţional un alt premier, a transmis astăzi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, informează gandul.info.

Klaus Iohannis a primit scrisoarea semnată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu în care cei doi lideri ai coaliţiei îl informează că au retras sprijinul politic al Guvernului Grindeanu şi vor declanşarea procedurilor pentru numirea unui alt premier.

„Preşedintele României a primit scrisoarea semnată de preşedinţii PSD şi ALDE, prin care aceştia anunţă că au retras Guvernului sprijinul politic. Preşedintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliţiei de guvernare a apărut o nemulţumire în ceea ce priveşte activitatea Executivului şi că se doreşte schimbarea întregului Cabinet”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis.

Răspunsul venit de la Cotroceni nu este cel dorit de PSD şi ALDE. Şeful statului a explicat, prin vocea purtătorului de cuvânt, că, potrivit Constituţiei, nu poate face nimic.

Articolul 106 din legea fundamentală prevede că „funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. „Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern”, se arată în art. 107, alin. 3, din Legea Fundamentală.„Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situaţiile menţionate în Constituţie. Când funcţia de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moţiuni de cenzură, Preşedintele României va declanşa procedurile constituţionale în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru. În situaţia în care Guvernul va fi demis conform Constituţiei, Preşedintele României va urma cu celeritate paşii procedurali prevăzuţi în Legea Fundamentală”, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Iohannis a cerut liderilor PSD şi ALDE „ soluţionarea urgentă a crizei din interiorul Coaliţiei de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică”.

„Rezolvarea crizei interne a Coaliţiei este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Preşedintele României garantează respectarea Constituţiei în cadrul acestei proceduri”, a mai comentat purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale.

Amintim că premierul Sorin Grindeanu a menționat ieri seara că nu are de gând să-și dea demisia atât timp cât PSD nu va desemna alt premier.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md