08:15:00 21.04.2019
 
Stiri

Munceşte DOUĂ ore pe săptămână şi este plătit pentru 40. Ar trebui să-i spună şefului?

Economie 04.07.2017 08:00 Vizualizări1598 Autor: Ziarul National
Munceşte DOUĂ ore pe săptămână şi este plătit pentru 40. Ar trebui să-i spună şefului? Sursa: ziare.com

Un angajat cu normă întreagă a găsit o cale prin care reuşeşte să-şi termine treaba într-o fracţiune neînsemnată din timpul pe care angajatorul său crede că îl petrece muncind.

Pentru că situaţia sa îi creează probleme de etică, a cerut părerea comunităţii online.

„Este lipsit de etică dacă nu îi spun angajatorului că mi-am automatizat jobul?”

Întrebarea a fost postată săptămâna această pe The Workplace, un site cu întrebări şi răspunsuri despre chestiuni legate de locul de muncă. Subiectul a fost preluat şi dezbătut şi pe platforme precum Hacker News şi Reddit, unde a generat mii de comentarii.

Pe scurt, angajatul în cauză, care foloseşte numele de utilizator Etherable, spune că în urmă cu 18 luni o companie l-a angajat ca programator, dar în cele din urmă activitatea lui s-a redus la introducerea de date.

„După cum vă imaginaţi, este cel mai plictisitor job posibil. Cu toate acestea, este o slujbă cu normă întreagă cu salariu decent, lucrez de la distanţă şi pot să stau acasă cu fiul meu”, spune Etherable.

După un an a reuşit să automatizeze complet activitatea. Mai exact, a scris un program care de şase luni face toată treaba în locul său. În total, munceşte 1-2 ore pe săptămână, în timp ce este plătit pentru 40 de ore. Strecoară şi câteva erori „umane” în rapoarte, pentru a nu da de bănuit.

„Acum problema este, le spun? Dacă le spun, probabil că vor lua programul şi vor scăpa de mine. În acelaşi timp, nu pare că fac ceea ce este corect. (...) Nu este ca şi cum aş înşela compania. Nu au arătat niciodată că ar fi nemulţumiţi de activitatea mea şi, în definitiv, obţin exact ceea ce vor de la mine”, susţine el.

Nu este primul caz de acest gen. Anul trecut, un utilizator Reddit a scris că a fost concediat după ce angajatorul său a descoperit că îşi automatizase toate sarcinile cu şase ani în urmă şi în tot acest timp nu a mai muncit deloc, notează Quartz.

Reacţiile sunt împărţite în privinţa situaţiei lui Etherable.

Mulţi sunt de părere că rezultatele, nu modul în care au fost obţinute sau timpul petrecut pentru a le obţine, sunt cele care contează.

„Nu vinzi timp, vinzi rezultate. Nu vinzi 40 de ore de introducere de date pe săptămână, ci rezultatul procesării foilor de calcul respective”, consideră unul dintre utilizatorii The Workplace. Dezaprobă însă alterarea voită a rezultatelor.

„Pentru că este clar necinstit şi pentru că ar putea provoca pagube dacă oamenii nu observă rezultatele incorecte”, explică utilizatorul.

Un utilizator de pe Reddit îl numeşte „angajatul perfect” şi îl sfătuieşte să nu renunţe la job.

Pentru alţii însă este în mod categoric un caz de înşelăciune.

„Îţi înşeli angajatorul. Sigur, probabil că îţi place să fii plătit pentru a rula un script o dată pe lună. Acest lucru nu schimbă faptul că, în esenţă, îţi înşeli angajatorul”, scrie un alt utilizator.

Acesta îi recomandă să-i mărturisească şefului despre programul său cât mai curând. Poate că îl va vedea ca pe o dovadă a valorii sale şi îi va da alte sarcini.

Ce credeţi că ar trebui să facă Etherable?

Sursa: ziare.com

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md