15:50:34 24.04.2024
Stiri

Moara fără de NOROC

Important 15.06.2013 08:53 Vizualizări5379 Autor: Ziarul National
Moara fără de NOROC


Pierdere // Singura moară de vânt de tip olandez din R. Moldova riscă să fie distrusă

Mariana Rață

Cunoscuta moară de vânt din operele pictorului Igor Vieru riscă să fie ștearsă de pe fața pământului. Construcția care i-a servit drept model renumitului artist plastic a ajuns astăzi în stare deplorabilă. Renovarea morii din s. Cernoleuca, raionul Dondușeni (satul de baștină al pictorului – n.r.), necesită o investiție de peste jumătate de milion de lei. Nici satul, nici statul nu dispun însă de aceste mijloace.

Carte de vizită

Locuitorii s. Cernoleuca vorbesc cu durere despre moara de vânt de la ei din localitate. Situată pe un vârf de deal de la intrarea în sat, aceasta servea cândva drept carte de vizită. Astăzi, din impresionanta construcție arhitecturală nu au mai rămas decât câteva bârne de lemn, tencuite pe dinăuntru cu lut. „Tare ne mai doare sufletul că se pierde moara noastră, dar nu se găsește nimeni să vină și să o repare”, ne spune o profesoară din Cernoleuca.

Ultima morăriță 

Cel mai mult își face griji pentru soarta morii Maria Botnari, soția ultimului morar care a lucrat aici. „Moara a fost construită de bunicii soțului meu încă în 1912 și de atunci la moară au lucrat mai multe rude de-ale noastre. Bărbatul meu, Dumnezeu să-l ierte, a fost ultimul. Moara s-a închis prin anii ’60. Nu mai venea lumea ca pe timpuri să facă făină la noi, că au apărut mori moderne. Am adus acasă piatra de măcinat cu gândul că vreodată o vom duce înapoi, dar ca mâine mă sting și eu și nu mai văd moara reparată și frumoasă ca în tinerețile mele. Se duce, săraca, odată cu noi”, spune cu tristețe mătușa, trecută de 80 de ani. Ea speră că totuși se vor găsi oameni milostivi care să repare moara, ca să le rămână amintire nepoților și strănepoților.

Claca interzisă

Primărița din Cernoleuca, Ala Mazureac, a bătătorit drumul spre Ministerul Culturii cu rugămintea de a salva moara de vânt din localitate. „Înțelegeți, pentru noi această moară înseamnă foarte mult. Ea este simbolul satului. Dacă ați observat, la intrarea în sat avem un monument din piatră care reprezintă o moară de vânt. Am avut o echipă de TVC în localitate care se numea „Morărașii”. Cândva, în satul nostru erau șase mori de vânt, dar s-au distrus. Nu putem permite să se piardă și asta”, ne-a spus primărița. Ea susține că, acum câțiva ani, oamenii din sat au decis să organizeze o clacă și să muruiască pereții morii, să o repare, dar responsabilii de la Ministerul Culturii le-au interzis.

„Ne-au spus că pentru a păstra coloritul trebuie să respectăm niște norme. Urma să pregătim un set de documente pentru a primi indicații despre cum trebuie restaurată moara, dar toate formalitățile ne-ar fi costat 16 mii de lei și nu ne-am putut permite să cheltuim atâția bani pentru niște documente”, explică Mazureac.

Cumpărătorii vor să ia moara din sat

Pe parcursul anilor, la ușa Primăriei din Cernoleuca au bătut câteva persoane interesate să cumpere moara, dar au fost refuzate, pentru că își doreau să o ducă în altă parte. „Am accepta cu mare drag să o dăm cuiva care să o repare și să o lase aici, dar așa cine știe dacă cumpărătorul nu o va duce la el acasă. Că am avut o astfel de propunere din partea unui businessman”, susține secretara de la Primărie, Elena Vahlovan.

Arhitectul Eugen Bâzgu, director al „Muzeului Satului”, afirmă că au avut și ei intenția de a cumpăra moara din Cernoleauca și a o transporta la „Muzeul Satului”, dar autoritățile locale au refuzat.

„Această moară este unică în R. Moldova. Cândva, pe teritoriul statului nostru au existat vreo 70 de astfel de mori. Pentru a o aduce la Chișinău și a o renova, avem nevoie de vreo 600 de mii de lei. Nu e o sumă fabuloasă, dar nu dispunem de ea”, ne comunică muzeograful.

O moară schimbată pe cărbune

Bâzgu susține că multe dintre morile de vânt care au existat în R. Moldova au fost date pe foc. „În 1992, am cumpărat o astfel de moară de la un om din Otaci. Moara data din 1870. Stăpânul voia să o dezasambleze ca să o dea pe foc, iar noi am schimbat-o pe cărbune. Moara a fost reasamblată și amplasată în Chișinău, lângă lacul de la Porțile Orașului. Dar la o săptămână după ce în 2001 au revenit comuniștii la guvernare, într-o noapte, i s-a dat foc. Tot atunci au fost vandalizate mai multe monumente istorice din capitală”, susține autorul proiectului „Muzeul Satului”.

Faptul că mai există și astăzi moara de vânt din Cernoleuca se datorează în mare parte pictorului Igor Vieru, născut în această localitate. Artistul a imortalizat moara din satul natal în mai multe pânze devenite celebre, printre care și „Vânturi basarabene”. Potrivit lui Eugen Bâzgu, pe timpul Uniunii Sovietice, colhozul a vrut să demoleze moara de vânt din Cernoleuca, dar Igor Vieru s-a opus categoric.

Ion Ștefăniță, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ministerul Culturii:

„Această moară de vânt face parte din complexul arhitectural al R. Moldova. În cazul în care ar fi renovată, aceasta ar putea fi inclusă în circuitul turistic local. În s. Cernoleuca mai există o școală monument de arhitectură construită în prima jumătate a secolului XIX de boierul Constantin Cazimir. Este și casa-muzeu a pictorului Igor Vieru. Problema este lipsa de bani. În total, în R. Moldova au mai rămas doar trei mori de vânt și trei mori de apă”.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md