15:08:18 07.07.2020
 
Stiri

Mitropolia Moldovei va IGNORA unele cerințe stabilite de Comisia Național Extraordinară de Sănătate Publică: „Subiectul ÎMPĂRTĂȘANIEI nu poate fi negociat. BOM își rezervă dreptul să împărtășească în continuare, așa cum a făcut-o și până acum”

Actualitate 01.06.2020 17:38 Vizualizări869 Autor: Ziarul National
Mitropolia Moldovei va IGNORA unele cerințe stabilite de Comisia Național Extraordinară de Sănătate Publică: „Subiectul ÎMPĂRTĂȘANIEI nu poate fi negociat. BOM își rezervă dreptul să împărtășească în continuare, așa cum a făcut-o și până acum”


Mitropolia Moldovei a salutat decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) de redeschidere a bisericilor, la fel ca și măsurile de precauție care trebuie respectate de enoriași și fețele bisericești în următoarea perioadă. Totuși, Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) nu este de acord cu recomandarea de „abținere de la ritualul sfintei împărtășaniei”.

„Biserica a pledat și va pleda ferm pentru respectarea normelor sanitare și de igienă. De aceea, odată cu scoaterea restricțiilor de a săvârși slujbe în interiorul bisericilor, rugăm stăruitor, și e de responsabilitatea directă a slujitorilor bisericești, să pună la dispoziția credincioșilor recipiente cu material dezinfectant, în locuri vizibile și ușor accesibile de la intrare, dar și în interiorul lăcașelor de cult. Personalul bisericesc, va dezinfecta periodic obiectele bisericești, dar și alte suprafețe din interior. Îndemnăm, de asemenea, ca la intrarea în lăcaș să fie instalate traverse îmbibate cu dezinfectant, pentru ștergerea încălțămintei”, se arată într-o circulară remisă de Mitropolia Moldovei.

Citește și: DOC // Reguli STRICTE pentru vizitatorii centrelor comerciale, bazelor SPORTIVE, bisericilor și cimitirelor. Testarea pentru COVID -19 a sportivilor și a membrilor personalului tehnic se va efectua în orice moment, iar ÎMPĂRTAȘANIA este interzisă

De asemenea, preoții au fost binecuvântați să se implice activ, alături de autoritățile locale și instituțiile medicale, la informarea și prevenirea virusului în societate.

„Persoanele care manifestă simptome de gripă și alte simptome descrise de autoritățile medicale să evite frecventarea bisericilor, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă contaminare. Toți acei care vor prezenta simptome minime vor fi rugați respectuos să consulte medicul. Preoții, cât și întreg personalul bisericesc, sunt îndemnați în caz de boală să-și informeze superiorii, în vederea monitorizării situației și găsirea unor alternative. Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepționale temporare, fiind îngăduite de BOM, ca adaptare la situația de epidemie”.

Mitropolia Moldovei are, însă, o obiecție majoră legată de recomandarea CNESP privind abținerea de la Sfânta Împărtășanie.

„Subiectul împărtășaniei este foarte important și existențial pentru Biserică, de aceea nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice și tratat într-o argumentare pur laică. Ea nu poate fi negociată pentru că constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdei și al unirii cu Dumnezeu. Membrii Bisericii cunosc faptul că împărtășania, este roadă a iubirii și disciplină a libertății, întocmai pentru că înlătură suspiciunea, rezervele și temerile. Discuțiile și opiniile care se vehiculează pe această temă pornesc dintr-o perspectivă diferită și trebuie interpretată într-o abordare duhovnicească. De aceea, BOM își rezervă dreptul, ghidându-se de propriile rânduieli și învățături, să împărtășească în continuare așa cum a făcut-o și până acum, ca toți să fie una”, se mai arată în circulara semnată de Mitropolitul Vladimir.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md