23:14:17 14.08.2018
 
Stiri

MILIOANE de euro de la UE pentru locuitorii din Găgăuzia și Taraclia

Economie 13.05.2016 16:45 Vizualizări1313 Autor: Galina Munteanu
MILIOANE de euro de la UE pentru locuitorii din Găgăuzia și Taraclia

Peste șase milioane de euro vor fi investite în următorii trei ani pentru susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în Găgăuzia și Taraclia.

Astfel, vor fi create noi locuri de muncă, oportunități de dezvoltare a afacerilor, dar și servicii publice mai calitative şi mai accesibile pentru cetățenii din această regiune odată cu implementarea proiectului „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii” (SARD), lansat astăzi la Comrat.

Finanţat de Uniunea Europeană (UE), cu 6,5 milioane de euro, şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), proiectul SARD îşi propune ca în următorii trei ani să sporească încrederea şi să intensifice colaborarea între autorităţile naţionale şi cele regionale din Găgăuzia şi raionul Taraclia. Asta pentru ca împreună să contribuie la dezvoltarea social-economică a regiunii şi a R. Moldova în general.

„Acest proiect are drept scop rezolvarea celor mai importante probleme ale comunităților locale din Găgăuzia. Implementarea cu succes a proiectului va impulsiona semnificativ dezvoltarea socio-economică a autonomiei și a zonei de sud a Republicii Moldova”, a spus Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Investiția va spori, în special, competitivitatea sectorului agricol din regiune. Or, datele Ministerului Economiei arată că, în 2015, nivelul sărăciei în regiunea de sud a R. Moldova şi în Găgăuzia a fost de opt ori mai ridicat decât în Chişinău. Dacă acum un deceniu Găgăuzia era o regiune agrară, în prezent, rolul sectorului agricol în angajarea forţei de muncă şi producţia agricolă totală a regiunii sunt în scădere, ceea ce afectează nivelul de trai al populaţiei.

„Intensificarea dialogului şi abilitarea comunităţilor va permite cetăţenilor, de rând cu autorităţile locale şi societatea civilă, să îşi stabilească priorităţile de dezvoltare şi să îşi traseze viitorul”, a spus Ambasadorul UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola, prezent la evenimentul de lansare.

În cadrul Proiectului SARD, efortul UE şi PNUD va fi orientat pe trei direcţii de bază. Prima componentă a proiectului prevede intensificarea dialogului între autorităţile naţionale şi locale în domeniul agricol şi abilitarea comunităţilor din regiune pentru a se implica activ în procesul decizional şi cel de dezvoltare locală. Astfel, toţi locuitorii din regiunile cu statut special vor beneficia pe deplin de prevederile Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural.

Prin cea de-a doua componentă va fi promovat antreprenoriatul local şi vor fi susţinute întreprinderile mici şi mijlocii. Cele mai bune proiecte de dezvoltare a afacerilor, inclusiv de lansare a startup-urilor în Găgăuzia şi Taraclia, vor beneficia de granturi europene pentru implementare. Prin intermediul Centrului Syslab din Comrat vor fi create noi locuri de muncă, iar tinerii din regiune vor avea parte de instruire şi mentorat în procesul de dezvoltare a afacerilor.

În cadrul celei de-a treia componente, Proiectul SARD va renova infrastructura socială din 20 de comunităţi din Găgăuzia şi raionul Taraclia şi va crea, cel puţin, șapte servicii publice locale în baza unor proiecte de cooperare intercomunitară. Astfel, 120 de mii de persoane, ceea ce reprezintă aproape întreaga populaţie a regiunii, vor beneficia de servicii îmbunătăţite şi infrastructură renovată.

„Experiența noastră arată că provocările complexe de dezvoltare necesită o abordare integrată, prin soluții inovatoare și cele mai bune practici. Unele dintre istoriile noastre de succes, de care ne mândrim cu toţii, vor fi replicate în Găgăuzia şi raionul Taraclia. Iar asta va conduce la mobilizarea comunităţilor, abilitarea societăţii civile, responsabilizarea şi eficientizarea instituţiilor publice, crearea oportunităţilor de angajare pentru femei şi bărbaţi, îmbunătățirea infrastructurii și a calității vieții”, a declarat coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD în R. Moldova, Dafina Gercheva.

În premieră pentru R. Moldova, în cadrul proiectului SARD va fi pilotat programul „Leader”, care s-a dovedit a fi un instrument eficient de dezvoltare locală în mai multe ţări europene. Acest program permite actorilor locali să creeze Grupuri de Iniţiativă Locale în cadrul unor parteneriate publice-private, pentru ca să determine împreună nevoile locale, să valorifice resursele locale şi să contribuie la dezvoltarea comunităţii lor prin intermediul unei strategii de dezvoltare elaborată şi implementată local.

De la evenimentul de lansare a proiectului nu a lipsit premierul R. Modlova, Pavel Filip, care, alături de oficialii europeni, au fost întâlniți cu pâine și sare și cu dansuri tradiționale găgăuze.

Proiectul „Susţinerea agriculturii şi dezvoltării rurale prin promovarea măsurilor de consolidare a încrederii” (SARD) va fi implementat în perioada 2016-2018 de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu asistenţa financiară a UE.

Menționăm că, în anul 2015, în Găgăuzia au fost implimentate 82 de proiecte, finanțate de UE, cu peste 40 de proiecte mai mult decât în anul 2014.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

06.08.2018 09:30 Nicolae Negru Unor colegi

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md