17:06:26 20.04.2024
Stiri

Marcel Darie: „Dacă vrem să combatem corupția, trebuie să avem o bază juridică clară pentru toți”

Advertising 23.05.2014 13:14 Vizualizări3177 Autor: Ziarul National
Marcel Darie: „Dacă vrem să combatem corupția, trebuie să avem o bază juridică clară pentru toți”

În ultima perioadă, subiectul privind modul în care au fost construite mansardele din municipiul Chișinău este tot mai discutat. Oamenii sunt nemulțumiți fie de calitatea acestora, fie de tergiversarea lucrărilor de construcție, agenții economici s-au pomenit într-o situație deloc ușoară, iar autoritățile locale par depășite de situație. Despre greșelile care s-au făcut, dar și soluțiile care există am discutat cu Marcel Darie, președintele ONG „Pro Chișinău”, unul din promotorii ideii de construire a mansardelor.

Ziarul NAȚIONAL: Dle Darie, de ce ați promovat intens ideea construcției mansardelor în municipiul Chișinău?

Marcel Darie: Eu am fost unul dintre cei care au crezut și mai cred că mansardele sunt o soluție pentru familiile cu venituri modeste, pentru tinerii care vor să aibă propria locuință, fără să plece la muncă peste hotare. Desigur, nu am crezut atunci că se va ajunge la situația la care s-a ajuns. Am studiat experiența statelor europene în acest sens, unde mansardele sunt nu doar o soluție pentru familiile social-vulnerabile, ci de multe ori o casă mult visată pentru persoanele cu venituri mai mari. Desigur, aceste mansarde trebuie construite conform rigorilor, dar problema noastră cea mai mare este că nici la momentul de față Consiliul Municipal Chișinău nu a aprobat un regulament privind construirea mansardelor. Așa că ceea ce vedeți la Chișinău s-a construit cu acceptul primarului general Dorin Chirtoacă și, desigur, așa cum și-a imaginat fiecare agent economic în parte.

Cine se face vinovat de faptul că acest proiect a demarat cu stângul și începe să eșueze?

Acest proces, din punct de vedere conceptual, așa cum l-am promovat eu având ca model succesele obținute în multe capitale est-europene, putea fi un mare succes al autorităților publice locale. Dar corupția a prevalat asupra competenței și profesionalismului. În cazul în care era adoptat un regulament prin care să se determine clar regulile de joc, conceptul tuturor mansardelor să fie identic, atunci aveau să fie stimulați investitorii onești care aveau să ofere mansarde calitative. În realitate, fiecare a făcut ce a vrut. Astfel, în acest moment avem mansarde cu console în două nivele, mansarde în două nivele din paneluri sandvici, mansarde din materiale de ghips, etajul șase etc. Evident că, în așa tipuri de apartamente, oamenii se simt îngrijorați și absolut nesiguri.

Primăria capitalei a declarat nule autorizațiile de construire a mansardelor care au valabilitatea expirată. Cum va afecta această decizie construcția mansardelor în continuare?

Incendiul de la Botanica a arătat cât de necompetente sunt autoritățile municipale care au aprobat și autorizat construcția unei mansarde de „carton”. După acest incendiu, a devenit clar că imensul business legat de mansarde a falimentat. Nu cred că mai există vreo persoană care să aibă încredere în așa tip de imobil. Recent, primarul Dorin Chirtoacă a convocat o ședință secretă în cadrul căreia s-a hotărât să se conserve situația existentă și, astfel, să dea posibilitate firmelor de construcții să nu întoarcă banii primiți de la clienți. La toate aceste blocuri autorizațiile au fost înregistrate la „Cadastru”, iar apartamentele vândute erau cu titlu de proprietate privată. De aceea, această decizie a creat un vid juridic și o situație de incertitudine totală.

Cine credeți că poartă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat și cum poate fi evitată o altă tragedie asemenea celei de pe strada Independenței, când 28 de apartamente au ars în totalitate?

Haideți să descifrăm pentru cititori în ce constă procesul de obținere a documentației de proiect și a dării în exploatare a mansardelor: toate compartimentele proiectului, inclusiv materialele folosite, sunt verificate și aprobate în ultimă instanță de către arhitectul-șef și viceprimarul de ramură. De asemenea, procesul de construcție este monitorizat de către Direcția disciplină în construcții, iar procesul-verbal de dare în exploatare este semnat în ultimă instanță de același viceprimar Nistor Grozavu. Primăria a știut că mansarda din strada Independenței era construită din materiale ieftine și ușor inflamabile, dar interesele meschine au predominat asupra rațiunii. Anume primăria a semnat darea în exploatare la zeci de mansarde cu console în două nivele care reprezintă un pericol real în caz de cutremur.

Referitor la mansarde, nici până astăzi consilierii municipali nu au ajuns la un consens și nu au adoptat niciun regulament care să reglementeze acest proces. Tot ce s-a construit până acum, a avut loc exclusiv din dorința primarului general.

Modelul de contract nu a fost aprobat de Consiliu, ci elaborat de Direcția juridică la indicația lui Chirtoacă. Eu am o întrebare: de ce în acest contract care reglementează relațiile între investitor și autorități sau asociații de locatari nu este indicat clar ce se întâmplă în cazul în care investitorul nu-și onorează obligațiile? În viziunea mea, trebuia să existe o clauză de asigurare obligatorie și o garanție din partea constructorilor. În așa mod, nu aveau să existe sute de mansarde care nu pot fi date în exploatare.

Ați scris pe blogul dvs. că toate locuințele de tip mansardă construite până acum în municipiul Chișinău sunt ilegale din punct de vedere juridic și că nu au niciun suport confirmat de vreun act normativ. De ce spuneți acest lucru?

În municipiul Chișinău ne-am convins cu toții că totul este posibil. Dacă în șapte ani se construiește fără vreun regulament, înseamnă că noi, societatea, nu putem accepta explicații în care să credem, deoarece este clar interesul meschin în derularea haotică a evenimentelor. Acolo unde nu există acte normative, înflorește corupția. Dacă vrem să combatem acest fenomen, trebuie să avem o bază juridică clară pentru toți. Iar acest lucru va dezarma caracatița corupției din primărie.

În viziunea dvs., care ar fi pașii și cum trebuie să se desfășoare procesul de construcție a mansardelor?

La noi se întâmplă invers, la început construim ilegal, apoi încercăm să legalizăm „capodopera arhitecturală” post-factum. Desigur, inițial era necesar de realizat un proiect-pilot, model, care să ne arate toate beneficiile, dar și neajunsurile în procesul de construcție a unei mansarde. Din păcate, atitudinea iresponsabilă a autorităților capitalei a dus la situația existentă, care va continua să se agraveze.

Săptămâna aceasta au fost organizate mai multe conferinţe de presă referitor la problema mansardelor în cadrul cărora au fost lansate mai multe acuzaţii. Au fost învinuite mai multe instituţii care nu au reacţionat. Care este rolul dvs. în acest proces?

Din punct de vedere juridic, al businessului, eu nu am avut nici o tangenţă. Rolul meu era și este apărarea intereselor locatarilor care au de suferit în procesul de construcţie al mansardelor. De asemenea, negociam caietele de sarcini privind lucrările sociale: termoizolare, subsol, amenajare etc. Fratele meu o perioadă de timp s-a ocupat de acest business şi mă bucur că în mare parte a avut succes. Mai multe mansarde au fost date în exploatare, iar investiţiile pentru asociaţiile de locatari sunt un model de succes. Mă bucur că atâta timp cât a fost în funcţie şi-a onorat toate obligaţiunile. Aceasta se poate de văzut, pentru cei interesaţi, la faţa locului. El a vândut acest business cu perspectivă acum un an din cauza activităţii mele politice exprimate în campania electorală precedentă. Evident că, din cauza mediatizării de către mine a acestui proiect, mai multe persoane au procurat mansarde la diferite companii. Chiar recent am vorbit la telefon cu un cetăţean care fiind inspirat de articolul meu din anul 2011 şi-a procurat un apartament la mansardă de la o firmă necunoscută mie. Dar după incendiul de la Botanica a înţeles că locuieşte într-un apartament similar celui care a ars.

În comparaţie cu autorităţile care se spală pe mâini, eu îmi asum răspunderea pentru întreg procesul de mansardare, de aceea „Pro Chişinău”, în limita competenţei sale, va încerca să rezolve această problemă.

Locatarii ne-au spus că le-ați promis ajutor…

Da, le-am promis să îi ajut și o voi face. Săptămâna viitoare, împreună cu locatarii începem lucrările de finisare a mansardei de pe strada Sucevița 22/2. Ulterior, vor urma și alte blocuri. Sperăm ca, de această dată, autoritățile să nu ne pună piedici. De asemenea, „Pro Chișinău” și-a fixat drept prioritate soluționarea problemelor în domeniul mansardelor care au afectat, cu părere de rău, o mulțime de oameni. Sunt convins că adevărul va ieși la iveală, nu doar în cazul mansardelor.

Vă mulțumim pentru interviu!

Iancu Bucur


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md