23:05:34 22.05.2024
Stiri

Maia Sandu și Vlad Filat anunță majorări de salarii pentru profesori în acest an

Social 20.03.2014 17:29 Vizualizări3918 Autor: Tatiana Scutaru
Maia Sandu și Vlad Filat anunță majorări de salarii pentru profesori în acest an pldm.md


Profesorii vor avea salarii mai mari. Despre aceasta a anunțat liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, la Forumul Facebook pentru Educație, pe care l-a susținut împreună cu ministrul Educației, Maia Sandu.

„În acest an vom avea majorări de salarii la profesori, însă nu ne hazardăm în majorări care nu au la bază venituri reale. După semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova va avea o creștere a Produsului Intern Brut de 4,4%, iar asta oferă posibilitatea de a majora treptat veniturile salariile”, a afirmat Filat. Politicianul a mai specificat faptul că vom avea o activitate economică mai mare după semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE. „Cu cât mai multe venituri vom avea, cu atât mai mare va fi și solicitarea de mărfuri și produse”, a declarat acesta.

La forum, Vlad Filat și Maia Sandu au răspuns la mai multe întrebări legate de educație, în special despre Codul Educației. Maia Sandu a accentuat faptul că noul Cod va oferi șanse egale tuturor copiilor, iar profesorii trebuie să fie motivați financiar, altfel reformele nu vor fi implementate.

Ministrul Educaţiei a ţinut să sublinieze că schimbările în domeniu deja se simt. Maia Sandu a specificat că motto-ul reformei iniţiate este: „Să învăţăm pentru viaţă, nu pentru şcoală!”. Accentul urmează a fi pus pe aplicabilitatea cunoştinţelor şi pe competitivitatea tinerilor, astfel ca aceștia să conştientizeze că rolul şcolii este de a-i pregăti pentru viaţă şi nu de a fi într-o continuă goană după diplome obţinute cu orice preţ. În sistemul de valori european, educaţia de calitate se face pas cu pas, zi de zi, precum construcţia unei case, cărămidă cu cărămidă. Însă, în momentul în care cărămizile nu sunt aşezate temeinic la temelia construcţiei, aceasta se va dărâma. Tocmai de aceea reformele au drept finalitate formarea unor tineri stăpâni pe cunoştinţele acumulate, gata oricând să dea piept cu toate provocările vieţii.

Totodată, tinerii l-au întrebat pe liderul PLDM și despre situația actuală din Ucraina și dacă ne va influența aceasta și pe noi. „Când ne-am propus să ne integrăm plenar în Uniunea Europeană, am făcut-o conștient și asumându-ne greutățile care nu sunt puține, dar trebuie să fie clar că în acest proces nu ne propunem să înrăutățim relațiile cu partenerii deja existenți”, a spus Filat. „Să învățăm din greșelile altora, să nu la repetăm. Vom merge înainte, vom încerca să revenim la relații normale cu partenerii din Rusia. Noi trebuie să avem oameni competitivi, iar pentru asta avem nevoie de un sistem educațional reformat cât mai rapid”, a explicat liderul PLDM.

Politicianul a mai amintit și de beneficiile pe care le va aduce regimul liberalizat de vize. „Sunt foarte multe speculații și neadevăruri despre integrarea în Uniunea Europeană. Libera circulație este un drept fundamental al omului și noi vom avea beneficii enorme, cel târziu de pe 22 mai curent”, a încheiat Filat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md