07:48:40 07.06.2023
Stiri

Mai multe școli și grădinițe din R. Moldova au găsit SOLUȚIA pentru a economisi sume SEMNIFICATIVE de bani

Social 20.06.2017 11:00 Vizualizări2419 Autor: Ziarul National
Mai multe școli și grădinițe din R. Moldova au găsit SOLUȚIA pentru a economisi sume SEMNIFICATIVE de bani


Școlile din satele Bumbăta, Zagarancea, Valea Mare, Sculeni, Hârcești şi grădiniţele din Florițoaia Veche şi Condrătești din raionul Ungheni au renunţat la energia pe gaze şi cărbune în favoarea celei din biomasă, în cadrul unui parteneriat public-privat semnat între Consiliul raional Ungheni și compania „Green Energo”.

Acest agent economic va livra instituţiilor beneficiare energie verde la tariful de 750 de lei Gcal, adică de două ori mai ieftin decât anterior. Acest proiect a fost posibil grație unui grant de 2,132 de milioane de lei.

„Iarna aceasta am beneficiat de primele rezultate pozitive din cadrul parteneriatului public-privat. Astfel, în sezonul rece atât copiii, cât și profesorii s-au bucurat de încăperi călduroase cu o temperatură de 18-20 grade. Este o temperatură optimă, care corespunde standardelor sanitare, dar pe care, din păcate, anii trecuți nu o puteam asigura în fiecare zi. Acum directorii instituțiilor de învățământ plătesc doar costul unei Gcal, neavând grija achiziționării biocombustibilului, a angajării operatorilor sau a întreținerii corecte a centralelor termice”, a declarat președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun.

Investiţia totală a agentului economic a fost de un milion de lei.

„La început, toate schimbările sunt văzute mai reticent, dar pe parcursul acestui sezon de încălzire managerii instituțiilor s-au convins că au doar de câștigat de pe urma parteneriatului. Cele șapte instituții au primit agent termic la timp, conform condițiilor stabilite de contract și la un preț rezonabil, costul unei Gcal fiind de 750 de lei față de 1 400 de lei pentru gaz”, afirmă partenerul privat, Victor Vorobiov.

Partenerul privat gestionează livrarea agentului termic din biomasă şi buna funcționare a centralelor termice pe bioenergie în cele șapte instituții, racordate la sisteme cu încălzire din biomasă din fondurile întreprinderii. Compania a angajat şi asigură salariile operatorilor acestor centrale termice și livrează biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire. Centralele termice se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 10 ani, timp în care autoritățile locale vor plăti un tarif optim pentru Gcal de energie. Ulterior, centralele termice vor deveni proprietate a Consiliului raional Ungheni.

Ungheni este cel de-al doilea raion, după Leova, care a lansat serviciile de parteneriat public-privat în furnizarea energiei termice din biomasă, cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă. Agentul economic a preluat în gestiune cinci centrale termice pe biomasă instalate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, a construit două noi sisteme de încălzire pe biomasă şi a realizat măsuri de eficienţă energetică la unele instituţii beneficiare.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani realizat în perioada 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de UE şi este implementat de PNUD. El continuă prima etapă a proiectului, implementat în 2011-2014, cu un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de UE (14 milioane Euro) şi PNUD (560 000 Euro).

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce presa rusă lan...

02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md