11:07:43 27.02.2021
 
Stiri

MAEIE îi cere CEC-ului să suplimenteze numărul de funcționari și echipamente electorale în secțiile de vot de peste hotare unde au fost înregistrate AGLOMERAȚII pe 1 noiembrie: Practica secțiilor din Irlanda, oferită drept exemplu

Actualitate 04.11.2020 10:01 Vizualizări4441 Autor: Ziarul National
MAEIE îi cere CEC-ului să suplimenteze numărul de funcționari și echipamente electorale în secțiile de vot de peste hotare unde au fost înregistrate AGLOMERAȚII pe 1 noiembrie: Practica secțiilor din Irlanda, oferită drept exemplu


În turul doi al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie curent, numărul de funcționari, cabine de vot, rechizite și alte echipamente electorale ar putea fi mărit în cadrul secțiilor de vot de peste hotare la care a fost aglomerație pe 1 noiembrie.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Oleg Țulea, a solicitat marți, în cadrul unei videoconferințe cu șefii misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, recomandări pentru prevenirea aglomerațiilor de persoane la secțiile de vot din străinătate, gestionarea mai bună a fluxurilor de alegători și determinarea acestora să respecte distanța socială și alte măsuri de protecție anti-COVID, impuse de statele-gazdă etc.

După colectarea acestor informații urmează a fi informată Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru dispunerea acțiunilor privind îmbunătățirea condițiilor de votare în cadrul secțiilor care un înregistrat un flux mai mare de alegători.

În cadrul videoconferinței a fost dat exemplu de bune practici secțiile de vot constituite în Irlanda.

În același timp, s-a subliniat faptul că aglomerațiile de cetățeni în apropierea secțiilor de votare, așa cum s-a întâmplat în Germania sau Marea Britanie, au generat multiple sesizări ale organelor de control a ordinii publice și din partea autorităților locale din mai multe state, care au reclamat încălcarea cerințelor impuse în context epidemiologic.

Astfel, autoritățile de la Chișinău le solicită cetățenilor din diasporă să respecte cu strictețe normele sanitare solicitate de autoritățile țărilor străine care au permis organizarea votului pentru cetățenii moldoveni, în pofida provocărilor pandemiei COVID-19.

Menționăm că, la alegerile prezidențiale de duminică, au ieșit la urne 149 178 de cetățeni aflați în străinătate, număr-record înregistrat vreodată la un scrutin din R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

JefferyHic 04.11.2020 17:06

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

22.02.2021 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Moscova îi spune Chi...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md