05:53:06 14.07.2024
Stiri

VIDEO, UPDATE // Guvernul prezintă noi PROBE, inclusiv confirmări de la SIS, despre încălcările comise de Partidul „Șor”. Curtea Constituțională reia ședința în care urmează să fie verificată constituționalitatea formațiunii lui Șor

Actualitate 11.05.2023 13:10 Vizualizări2402 Autor: Ziarul National
VIDEO, UPDATE // Guvernul prezintă noi PROBE, inclusiv confirmări de la SIS, despre încălcările comise de Partidul „Șor”. Curtea Constituțională reia ședința în care urmează să fie verificată constituționalitatea formațiunii lui Șor


Curtea Constituțională examinează sesizarea Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”

UPDATE // După mai bine de șapte ore, în cadrul cărora apărătorii Guvernului au prezentat sesizarea și au rsăuns la zeci de întrebări ale reprezentanților Partidului „Șor”, ședința a fost declarat închis. Aceasta va fi reluată mâine de la ora 10.00. Astfel, avocații Partidului „Șor” vor prezenta puctul lor de vedere privind sesizarea Guvernului, cu privire la verificarea constituționalității formațiunii conduse de Ilan Șor.UPDATE 17.08 //
Ședința în care Înalta Curte urmează să examineze sesizarea Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” a fost reluată. Avocata Guvernului Ina Bostan prezintă noi probe privind încălcările admise de Partidul „Șor”, acțiuni de subminare a democrației din R. Moldova în favoarea Federației Ruse

UPDATE // Avocatul Guvernului, Eduard Digore, și-a încheiat pledoaria după două ore. Curtea a luat o pauză tehnică. Ulterior, avocații Partidului „Șor” își vor prezenta punctul de vedere.UPDATE // Reprezentantul Guvernului a făcut trimitere și la raportul din 26 octombrie 2022 al Biroului pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC), potrivit căruia în privința a nouă persoane și 12 entități economice au fost aplicate sancțiuni.

Aceste persoane au fost implicate în acte majore de corupție (Vlad Plahotniuc) și în acțiuni de subminare a democrației din R. Moldova în favoarea Federației Ruse (Ilan Șor, Jasmin, Olga Grak, Igor Ciaika etc.).UPDATE //
Avocatul Guvernului, Eduard Digore, argumentează în fața Curții Constituționale de ce Partidul „Șor” trebuie scos în afara legii. În primul rând, acesta a pomenit despre condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul fraudei bancare.

De asemenea, Digore a informat Înalta Curte despre faptul că vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, este învinuită de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului „ȘOR” pentru primul semestru al anului 2022 prezentat la Comisia Electorală Centrală, precum și de acceptarea finanțării aceleiași formațiuni de către un grup criminal organizat în cadrul alegerilor locale anticipate din noiembrie 2021.Curtea Constituțională va relua astăzi ședința întreruptă ieri, în cadrul căreia urmează să examineze sesizarea Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”.

În ședința de ieri, care a durat aproximativ șapte ore, avocații Partidului „Șor” au înaintat mai multe demersuri, inclusiv excluderea din proces a avocaților Guvernului, recuzarea judecătorului Nicolae Roșca sau amânarea procesului pentru ca să poată participa și Marina Tauber. De asemenea, apărătorii formațiunii lui Șor au solicitat audierea mai multor demnitari, inclusiv primele persoane în stat - președinta Maia Sandu, spicherul Igor Grosu sau premierul Dorin Recean.

Citește și: VIDEO, UPDATE // Ședința CCM se va relua pe 11 mai. Partidul „Șor” cere AMÂNAREA ședinței. Curtea Constituțională DECIDE soarta Partidului „Șor”

Avocații Guvernului au calificat toate aceste demersuri drept tentative de a tergiversa luarea unei decizii.

Astfel, astăzi urmează să fie examinată sesizarea Guvernului, care insistă că Partidul „Șor” să fie scos în afara legii, deoarece la toate scrutinele la care a participat a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul „Șor” pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a R. Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md