10:38:47 29.03.2024
Stiri

UPDATE // Imunitatea parlamentară a deputatei Marina Tauber, RIDICATĂ din nou: Bănuită că a ASCUNS milioanele Partidului „Șor”. „Nu mă tem de nimic!”

Actualitate 21.07.2022 15:35 Vizualizări2611 Autor: Ziarul National
UPDATE // Imunitatea parlamentară a deputatei Marina Tauber, RIDICATĂ din nou: Bănuită că a ASCUNS milioanele Partidului „Șor”. „Nu mă tem de nimic!”


Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, riscă până la șase ani de închisoare

UPDATE //
Parlamentul a acceptat, cu 57 de voturi, și cea de-a doua solicitare a procurorului general interimar, Dumitru Robu, de ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber, cercetată și într-o altă cauză penală privind acceptarea cu bună știință a finanțării Partidului „Șor” de către un grup criminal organizat condus de către Ilan Șor.

Cauza penală a fost pornită pe 19 iulie curent și a fost comasată cu alta de la 21 ianuarie 2022, care vizează finanțarea ilegală a Partidului „Șor” la alegerile locale anticipate din noiembrie 2021.

Potrivit Codului penal al R. Moldova, acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării partidului politic sau a concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat sau a unei organizaţii (asociaţii) criminale se pedepseşte cu amendă de la 42 500 la 67 500 de lei sau cu închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a solicitat procurorului general interimar, Dumitru Robu, „finalitate” în aceste dosare, lucru așteptat de cetățenii R. Moldova.







Parlamentul a aprobat astăzi, cu 58 de voturi, solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunității parlamentare a deputatei Marina Tauber de la Partidul „Șor”, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală.

Marina Tauber este bănuită de procurori de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului „Șor” pentru primul semestru al anului 2022 prezentat la Comisia Electorală Centrală, pecum și de acceptarea finanțării aceleiași formațiuni de către un grup criminal organizat în cadrul alegerilor locale anticipate din noiembrie 2021.

Șeful Procuraturii Generale a arătat, de la tribuna Parlamentului, că acuzatorii de stat au acumulat suficiente probe care demonstrează că Partidul „Șor” a achitat 600 000 de euro sau circa 12 milioane de lei în calitate de salarii activiștilor de partid, de la începutul anului curent, precum și 3,5 milioane de lei mai multor agenți economici pentru transportarea organizată a cetățenilor la proteste.

Totodată, același partid i-a achitat lui Kirkorov 200 000 de euro, iar lui Morghenstern - 60 000 de euro, adică aproape 5 000 000 de lei în total, pentru a cânta în cadrul protestului de pe 19 iunie curent din centrul Chișinăului.

„Banii au fost plătiți, iar onorariile nu au mai fost restituite Partidului „Șor”, deși concertul nu a mai avut loc”, a precizat Dumitru Robu.

Întrebat care este legătura dintre organizatorului concertului, Veaceslav Valico, reprezentat de constroversatul Veaceslav Platon la ultimele alegeri prezidențiale, și Partidul „Șor”, care a achitat onorariile interpreților ruși, procurorul general interimar a precizat că cele două „grupări criminale și liderii lor acționează la momentul actual în tandem”.

Totuși, în raportul financiar al formațiunii, depus la Comisia Electorală Centrală de către deputata Marina Tauber, au fost declarate cheltuieli de cateva ori mai mici.

Deputata Marina Tauber a acuzat că decizia de a fi cercetată penal nu ar fi fost luată de procurori, ci de „Partidul Acțiune și Solidaritate”, iar acest lucru o va face „mai puternică”.

„Nu am ce să mă ascund. Nu mă tem de nimic, nici de percheziții, nici de reținere”, a declarat Tauber de la tribuna Parlamentului, arătându-se dispusă să colaboreze cu ancheta.

Menționăm că falsificarea rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice şi/sau a rapoartelor privind finanţarea campaniilor electorale în intenţia de a substitui sau a ascunde identitatea donatorilor, volumul mijloacelor acumulate ori destinaţia sau volumul mijloacelor utilizate este pedepsită în R. Moldova cu amendă în mărime de la 27 500 de lei la 42 500 de lei sau cu închisoare de pînă la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de până la 5 ani.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md