16:47:19 03.10.2023
Stiri

VIDEO, UPDATE // Ședința CCM, reluată pe 11 mai. Partidul „Șor” cere AMÂNAREA ședinței. Curtea Constituțională DECIDE soarta Partidului „Șor”

Actualitate 10.05.2023 14:59 Vizualizări2406 Autor: Ziarul National
VIDEO, UPDATE // Ședința CCM, reluată pe 11 mai. Partidul „Șor” cere AMÂNAREA ședinței. Curtea Constituțională DECIDE soarta Partidului „Șor”


Curtea Constituțională examinează miercuri sesizarea Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”

UPDATE //Curtea Constituțională a respins cererea reprezentanților Partidului ,,Șor" de a amâna ședința pentru a participa și deputatul Marian Tauber. Totodată, a admis audierea mai multor persoane, așa cum a solicitat Partidul ,,Șor". Ședința de astăzi va fi reluată pe 11 mai.UPDATE 16.05 //
După ce părțile au depus toate demersurile, judecătorii Curții Constituționale s-au retras în camera de deliberări. Ei urmează să decidă dacă demersurile, inclusiv audierea unor oficiali, vor fi satisfăcute sau nu.

Înainte de aceasta, judecătoarea Domnica Manole s-a referit la solicitările Partidului „Șor” de a chema la CCM mai mulți oficiali, inclusiv conducerea de vârf a R. Moldova: „Dle avocat, Curtea nu examinează declarațiile politice. Care e relevanța acestor declarații? Să vină și să facă declarații politice?! Aceste opinii noi deja le avem. Dacă dvs. dețineți probe care să combată aceste opinii, care să confirme constituționalitatea partidului... Avem un proces echitabil, cu dreptul părților de a prezenta probe, dar ele trebuie să fie pertinente. Dar nu, că ne dorim ca toți deputații din Parlament să vină aici”.UPDATE 15 20 // Avocații Partidului „Șor” au solicitat amânarea examinării sesizării Guvernului, pe motiv că vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, care știe în detaliu tot ce se întâmplă în interiorul formațiunii, nu are posibilitatea să vină la ședință.

Reprezentanții Guvernului au propus respingerea acestei solicitări, pe motiv că Partidul „Șor” este reprezentat de avocați.

Totodată, avocații Partidului „Șor” cer audierea la Curtea Constituțională a directorilor Centrului Național Anticorupție, Serviciului de Informații și Securitate, șefului Procuraturii Generale, șefei Procuraturii Anticorupție, șefului adjunct al PCCOCS, dar și a mai multor lideri de opinie și șefi de ONG-uri.

În același timp, reprezentanții lui Șor au cerut și audierea unor oficiali, precum Maia Sandu, Igor Grosu, Dorin Recean, Natalia Gavrilița, Ana Revenco, Mihai Popșoi, Sergiu Litvinenco, Andrei Spînu, Dumitru Alaiba, Olesea Stamate, Lilian Carp, Radu Marian, Oazu Nantoi, Adrian Cheptonar, Igor Chiriac, Dan Perciun sau Pavel Postică.„Este un exercițiu hazardat să audiem atâția oficiali. Cred că solicitarea nu este întemeiată”, a replicat avocatul Guvernului, Eduard Digore.


UPDATE 15.01 // Judecătorii Curții Constituționale au respins demersul Partidului „Șor” privind recuzarea magistratului Nicolae Roșca.

Astfel, sesizarea Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” va fi examinată de judecătorii Înaltei Curți Nicolae Roșca, Liuba Șova, Domnica Manole, Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan.UPDATE // Judecătorii CCM s-au retras în sala de deliberări, pentru a decide dacă accepta solicitarea de recuzare a lui Nicolae Roșca.UPDATE // Curtea Constituțională a admis una dintre solicitările avocaților Partidului „Șor” și anume pe cea de a viziona în ședință publică unele imagini video cu un protest al PAS, în care alături de Maia Sandu apare fostul ei avocat Nicolae Roșca. Actualul președinte al CCM a recunoscut că, în a doua jumătate a anului 2018 - prima jumătate a anului 2019, a reprezentat-o pe Maia Sandu într-un proces cu Ilan Șor.

Reprezentanții formațiunii lui Șor insistă ca Nicolae Roșca să nu fie admis în judecarea cauzei privind scoaterea Partidului „Șor” în afara legii.

Astfel, după trei ore de la începerea ședinței, magistrații încă nu a demarat procesul de examinare a sesizării depuse de Guvern.

Judecătorii au solicitat o pauză de 30 de minute.UPDATE // După ce Curtea Constituțională a respins solicitarea de a exclude din proces apărătorii Guvernului, avocații Partidului „Șor” au solicitat recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, deoarece acesta se numără printre fondatorii Partidului Acțiune și Solidaritate.

Totodată, avocații Partidului „Șor” spun că președintele CCM, Nicolae Roșca, ar fi în conflict de interese, deoarece a fost membru activ al PAS și a candidat pe lista electorală a formațiunii care a formulat această sesizare.

Reprezentanții Partidului „Șor” mai spun că Nicolae Roșca nu va putea fi imparțial, în condițiile în care fiica sa, Olga Roşca, a fost numită pe 30 martie 2023 în funcţia de consilieră a președintei R. Moldova, Maia Sandu, pentru afaceri externe și comunicare strategică.
UPDATE // Apărării Partidului „Șor” au solicitat excluderea din proces a avocaților Eduard Digore și Ina Bostan, deoarece nu ar exista o hotărâre de Guvern privind împuternicirea lor de a reprezenta Guvernul. De partea cealaltă, avocatul Digore, care apără statul R. Moldova în această cauză, a menționat că nu e nevoie de o hotărâre de Guvern, ci de o simplă procură.

În urma deliberărilor, judecătorii CCM au respins demersul avocaților Partidului „Șor”.Curtea Constituțională se întrunește astăzi, 10 mai, în ședință, pentru a examina sesizarea Guvernului R. Moldova privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”.

Amintim că, toamna trecută, Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului „Șor”.

În sesizare se menționa că, la toate scrutinele la care a participat, Partidul „Șor” a fost sancționat pentru încălcarea legislației electorale, inclusiv pentru finanțare ilegală.

Conform sesizării, acțiunile comise de Partidul „Șor” pe parcursul ultimilor 6 ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democrației. În plus, pe lângă investigațiile jurnalistice, care demonstrează încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a R. Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state, în document este menționat și faptul că liderul formațiunii a fost inclus pe lista de sancțiuni a Statelor Unite ale Americii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Gabi 10.05.2023 11:59

Nu este de ajuns numai de a scoate in afara legii acest grup criminal organizat SOR. Ca membrii SOR peste noapte sa nu se infiltreze in alte partide, este NECESAR ca fostilor membri sa le fie interzisa orice activitate politica, precum si orice transfugiu in alte partide.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md