03:21:50 27.05.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, în cadrul sesiunii plenare a Summitului CPE de la Bulboaca: „Acest summit este o expresie clară a UNITĂȚII, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie”

Actualitate 01.06.2023 12:43 Vizualizări1952 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu, în cadrul sesiunii plenare a Summitului CPE de la Bulboaca: „Acest summit este o expresie clară a UNITĂȚII, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie”


Președinta Maia Sandu a deschis sesiunea plenară a Summitului Comunității Politice Europene, care are loc joi la Bulboaca. Șefa statului a declarat că e o plăcere și o onoare să găzduiască atâția lideri europeni în împrejurimile liniștite ale Castelului Mimi.

„Pacea și liniștea de aici sunt într-un contrast puternic cu războiul violent care are loc chiar peste granița noastră. Cel mai mare război de pe continentul nostru de la al Doilea Război Mondial. Un război pe care Rusia a ales să-l lanseze. Un război care ne reunește pe toți în dorința noastră puternică de a restabili pacea pe continentul nostru. Decizia noastră de a ne aduna astăzi aici, la cel de-al doilea Summit al CPE, la doar 20 km de granița cu Ucraina, este o expresie clară a solidarității noastre față de Ucraina și poporul ei. Ucrainenii luptă pentru libertate, valorile europene și viitorul continentului nostru.

Astăzi, sunt îndeosebi onorată să-i urez bun venit președintelui Zelenski, care conduce poporul Ucrainei în această luptă și sunt mândră să stau astăzi alături de dumnealui. Cetățenii noștri, ca și toți ceilalți europeni, au arătat solidaritate cu vecinii ucraineni, primindu-i în casele noastre. Dar trebuie să facem mai mult. Acest summit oferă platforma pentru a găsi soluții la care ne putem angaja cu toții pentru a readuce pacea, a aborda consecințele războiului și a proteja Europa”, a subliniat Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, acest Summit al Comunității Politice Europene „este o expresie clară a unității, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie”.

„O familie care rămâne unită, o familie care lucrează împreună pentru a aborda probleme comune. O singură familie europeană în care statele din interiorul și din afara Uniunii Europene acționează împreună pentru a descuraja agresiunea și a consolida pacea pe continent. În următoarele câteva ore, planificăm să avem o discuție strategică despre cum să întărim securitatea continentului nostru și să abordăm consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia. Vom căuta, de asemenea, modalități de a aborda criza energetică și climatică. Cu toții trebuie să ne îndreptăm către un sistem energetic paneuropean mai curat și mai sigur. Cu toții trebuie să accelerăm tranziția la energie regenerabila, să diversificăm sursele noastre de aprovizionare cu energie și să ne protejăm mai bine infrastructura critică și rețelele electrice. Cu toții avem un interes puternic în îmbunătățirea conectivității între țările noastre”, a punctat Maia Sandu.

În următoarele câteva ore, liderii europeni urmează să aibă o discuție strategică despre cum să fie întărită securitatea continentului european și consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Nu putem accepta ca principiile suveranității și integrității teritoriale să nu mai conteze. Nu putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte, deoarece o altă țară decide să invadeze un vecin. Nu putem spune oamenilor noștri și afacerilor locale că nu avem certitudine cu privire la aprovizionarea cu energie. Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne modela propriile destine. Pentru Moldova, aceasta înseamnă să fie parte a lumii libere, să aibă un rol activ în CPE, să adere la Uniunea Europeană și să lucreze împreună pentru a construi o Europă mai puternică. În ultimul an, am dat dovadă de putere extraordinară, rezistență și solidaritate. Dar putem face mult mai multe împreună. CPE poate deveni o platformă cheie pentru acțiune paneuropeană. Pentru Securitate. Pentru Pace. Pentru Europa”, a conchis Maia Sandu.

La eveniment participă 48 de lideri de state din Europa.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md