07:03:48 06.12.2023
Stiri

Guvernul a cheltuit 13 MILIOANE de lei pentru organizarea Summitului Comunității Politice Europene de pe 1 iunie. Nicu Popescu: „O parte dintre aceste costuri urmează a fi rambursată de unii dintre partenerii noștri externi”

Actualitate 06.07.2023 13:03 Vizualizări1051 Autor: Ziarul National
Guvernul a cheltuit 13 MILIOANE de lei pentru organizarea Summitului Comunității Politice Europene de pe 1 iunie. Nicu Popescu: „O parte dintre aceste costuri urmează a fi rambursată de unii dintre partenerii noștri externi”


Guvernul R. Moldova a cheltuit 13,3 milioane de lei pentru organizarea la Bulboaca, pe 1 iunie curent, a Summitului Comunității Politice Europene, la care au participat circa 50 de șefi de state și de guverne. Anunțul a fost făcut astăzi de vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit vicepremierului, pentru organizarea evenimentului de anvergură au fost prevăzute 16 milioane de lei, dar costurile au fost mai mici. Totodată, unii parteneri externi urmează să-și asume unele cheltuieli, astfel că aceste costuri vor scădea și mai mult.

„MAEIE a bugetat pentru organizarea Summitului CPE 16 milioane de lei. Pentru buna organizarea a evenimentului, am semnat contracte în valoare de 13,3 milioane de lei. O parte din aceste costuri urmează să fie parțial rambursată de unii dintre partenerii noștri externi. Ei pregătesc și finalizează acele proceduri financiare, care ne vor permite să reducem din costul final. Deci, pentru organizarea reuniunii, mai multe state, mai mulți parteneri și-au asumat costurile pentru unele elemente de organizare. E vorba de România, Franța Suedia, Marea Britanie”, a precizat Popescu.

Deși recunoaște că aceste costuri, la prima vedere, par mari, beneficiile R. Moldova sunt și mai mari, spune oficialul. „În cele din urmă, costurile au fost relativ controlate și limitate. Ne-am asigurat ca cetățenii să nu suporte costuri excesive pentru organizarea evenimentelor. Însă asigurarea parteneriatelor externe aduc beneficii clare pentru R. Moldova și cetățeni, pentru capacitatea noastră de a menține pacea și stabilitatea”, a punctat ministrul.

Sursa citată a menționat că 7,1 milioane de lei au fost cheltuite pentru serviciile de organizare, inclusiv sunetul, luminile, mobilierul, spațiile pentru jurnaliști, corturile, cabluri pentru electricitate.

Alte 5,7 milioane de lei au fost alocate pentru servicii de organizare a summit-ului și de locațiune pentru perioada 27 aprilie – 2 iunie.

„Pentru organizarea Summitului CPE, au fost necesare pregătiri, e vorba de instalarea corturilor, asigurarea unor volume de electricitate… toate acestea au presupus anumite lucrări, care au durat câteva săptămâni”, a mai spus Popescu.

Asigurarea transportului pentru delegații a costat 377 de mii de lei, organizarea concertului pentru delegațiile care au ajuns la Chișinău în data de 31 mai – 7 500 de lei, iar pentru recepția de la Palatul Republicii au fost cheltuite 199 de mii de lei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md