Liderii PAS, PPDA și PLDM susțin că Vlad Plahotniuc „încearcă să CORUPĂ” mai mulți funcționari europeni și americani
Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA) și Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) susțin că liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, ar face eforturi colosale pentru ca să promoveze inițiativa sa privind implementarea sistemului uninominal, iar în acest sens încearcă „să corupă” mai mulți funcționari europeni și americani.
Potrivit semnatarilor declarației, proiectul de lege iniţiat de Plahotniuc ar reprezinta „un balon de săpun, care ascunde intenţia de a reveni ulterior cu un proiect la fel de nociv, dar mai elaborat pentru a crea iluzia unor îmbunătăţiri”.
„Încurajaţi de experienţa de la prezidenţiale, tandemul Plahotniuc-Dodon încearcă să impună un cadrul legislativ evaziv care să le ofere cât mai mult spaţiu pentru a frauda votul cetăţeanului”, se mai arată în declarația liderilor celor trei partide de opoziție.
Președintele PPDA, Andrei Năstase, consideră că proiectul lui Vlad Plahotniuc este „agramat” și nici nu merită atenție.
„Regimul face eforturi pentru a convinge comunitatea internaţională de „beneficiile” care l-ar putea aduce acest proiect. Se invocă interese geopolitice în continuare. Pe lângă coruperea populaţiei, deputaților, se fac eforturi uriaşe din partea lui Plahotniuc de a corupe funcţionari europeni şi americani pentru a-şi atinge scopul personal. Acest individ nu se opreşte din a umili populaţia, diaspora. Este un proiect personal al lui Plahotniuc. Ţinta reală este sistemul mixt, pentru că doar aşa are şanse să acceadă în Parlament”, a spus Năstase.
La rândul său, Maia Sandu crede că proiectul propus de liderul PD are mai multe carențe, inclusiv nu prevede o procedură clară cum poate fi revocat din funcție un deputat. „Prevederile legii sunt evazive, nu vedem acolo o procedură clară cum un membru al Parlamentului poate fi retras. Cineva trebuie să determine dacă deputatul şi-a făcut sau nu treaba bine. Acest deputat trebuie să meargă în instanţă, dar dacă nu avem o justiție independentă…”, a subliniat Sandu.
Și liderul PLDM, Viorel Cibotaru, crede că nu poate fi vorba acum de schimbarea sistemului electoral, deoarece nu există cele mai elementare condiţii pentru un sistem democratic.
„Facem apel la întreaga populație, la instituțiile media, la societatea civilă, la alte partide democratice să ne conjugăm eforturile pentru a demasca intențiile adevărate ale guvernării și pentru a nu admite manipularea și denaturarea metodică de către guvernare a procesului de dezbateri publice. Vom sensibiliza opinia publică internațională și partenerii externi despre pericolul instaurării unei dictaturi durabile în R. Moldova. În cazul în care regimul va ignora opiniile experților naționali și internaționali, va neglija standardele și bunele practici europene în materie electorală și va continua să promoveze proiectul lui Plahotniuc în pofida lipsei consensului național, suntem determinați să desfășurăm acțiuni de protest”, mai spun Năstase, Sandu și Cibotaru.
Partidul Democrat nu a venit, deocamdată, cu o reacție la criticile aduse de PAS, PPDA și PLDM.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski