14:55:56 04.06.2023
Stiri

Legea prin care sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” în legislația națională, inclusiv în Constituție, a intrat în vigoare

Actualitate 24.03.2023 14:11 Vizualizări1205 Autor: Ziarul National
Legea prin care sintagma „limba moldovenească” a fost înlocuită cu „limba română” în legislația națională, inclusiv în Constituție, a intrat în vigoare


Legea care stabilește că limba oficială a R. Moldova este româna a intrat vineri, 24 martie, în vigoare.

Legea nr. 52 din 16 martie 2023 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost publicată astăzi în „Monitorul Oficial” al R. Moldova.

Documentul înlocuiește toate sintagmele anacronice stipulate în legislația națională cu referire la limba oficială a R. Moldova, inclusiv în Constituție, care este, începând de astăzi, limba română.

De asemenea, textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție a fost declarat desuet prin aceeași lege votată în lectură finală pe 16 martie curent de către Parlament.

Legea mai prevede că, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun urmare a votului de astăzi din Parlament.

Totodată, Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă, dar și în Codul muncii, va fi numită „Limba română”.

CITIȚI și Legea care stabileşte că limba oficială a R. Moldova este ROMÂNĂ, promulgată de preşedinta Maia Sandu: „Un adevăr istoric incontestabil. Îmi doresc că limba română să ne unească”

Menționăm că această lege implementează Hotărârea din 2013 a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție, în corelare cu Preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a Republicii Moldova. Înalta Curte a stabilit că textul Declarației de Independență a Republicii Moldova, unde este fixată limba română, prevalează asupra Constituției aprobate mai târziu și stabilea că limba oficială a R. Moldova este „moldoveneasca”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md