14:38:40 04.06.2023
Stiri

Legea care stabileşte că limba oficială a R. Moldova este ROMÂNĂ, promulgată de preşedinta Maia Sandu: „Un adevăr istoric incontestabil. Îmi doresc că limba română să ne unească”

Actualitate 22.03.2023 17:26 Vizualizări1185 Autor: Ziarul National
Legea care stabileşte că limba oficială a R. Moldova este ROMÂNĂ, promulgată de preşedinta Maia Sandu: „Un adevăr istoric incontestabil. Îmi doresc că limba română să ne unească”


CURAJ // „Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna au urmărit un singur lucru - să ne dezbine”

Legea care substituie cu „limba română” toate sintagmele anacronice atribuite limbii oficiale în legislația R. Moldova, inclusiv în Constituție, a fost promulgată miercuri, 22 martie, de către preşedinta Maia Sandu.

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română.

Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alte peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem - într-un glas - că vorba dulce mult aduce”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

CITIȚI și OPINII // Teo Chiriac, după votul din Parlament careintroduce LIMBA ROMÂNĂ în toată legislația: „Acel blestemat art.13 ne-a umilitpe noi, intelectualii din Basarabia”; Nicolae Osmochescu: „Toate hotărârileCurții Constituționale sunt obligatorii”

Şefa statului a punctat că cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna „au urmărit un singur lucru - să ne dezbine”.

„Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională.

Sunt convinsă că limba română trebuie și poate să fie catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri”, a continuat Maia Sandu.

CITIȚI și Academia Română salută hotărârea Parlamentuluide la Chișinău de adoptare a sintagmei „limba română“ ca denumire a limbiioficiale în Republica Moldova

Președinta a spus că se bucură mult când întâlneşte tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română.

„Noi toți putem sprijini acest efort pentru ca, uniți, să ne îndreptăm energia spre construcția unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate și protejate", şi-a încheiat mesajul preşedinta Maia Sandu.

Amintim că Parlamentul a aprobat săptămâna trecută, în lectură finală, legea potrivit căreia limba română va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne” în toată legislația din R. Moldova, inclusiv în Constituție. De asemenea, textul „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție a fost declarat desuet.

Proiectul face dreptate limbii române, reieșind din necesitatea implementării unei hotărâri a Curții Constituționale din anul 2013 care a statuat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 22.03.2023 19:19

Romania este Gradina Maicii Domnului.

TUN 22.03.2023 19:20

In Fine !!!!! Limba Noastra, limmba Materne, limba de Stat, limba Poporului, toate acestge limbi au un nume. Caci pana acum maldafania era singura tzara din lume care avea o limba fara nume. Acum limba fara numa se chiama LIMBA ROMANA. Printre altele vrem sa spunem ca pana in prezent nu am auzit si nici vazut un dictzionar al limbii de stat. Poate statalistii or sa l prezinte repede academiei maldafane. Pardon. Doamna Zaharova ne va tipari acest dico in cel mai scurt timp pentru a linisti spiritele..

mihai grigore 22.03.2023 20:09

: revista floare albastra= blue: reforma electronica a justitiei_ se creeaza si se aliniaza la portalul justitie u.e. si euroatlantica_ platforma justitie basarabia + latura libera + bucovina de nord= romania libera_ idem ucraina libera !*:

mihai grigore 22.03.2023 20:15

:se creeaza si se aliniaza registrul electronic al comertului spatial/ sectiunea e- bisniss !*_ rezulta dezvoltare software pentru plata in virtual direct cu celularul valabil in u.e.si euroatlantice flash !*:

mihai grigore 22.03.2023 20:21

:20 h16'am_ 22 march 2023_ mihai grigore - poet.editor.scientist . fondator{ bursa new York - suceava / human life to mars programs }_ free _ freedom_ blue in freedom !*: ASA sa be ajute dumnezeu !*:

mihai grigore 22.03.2023 20:26

: blue page _ the white house in old world!*:

Miticu Mitica 23.03.2023 08:11

DA numai vorbind limba româna putem comunica mai usor la vest tot asa de bine cum vorbind rusa putem comunica mai bine la est. Moldova este PUNTE intre lumea slava si cea romanica !!! Asa a fost, asa este si va fi in veci. Cultural vorbind, vecinul nostru de la est este totalitar iar cel de la vest este bland. La est distrug orisicare urma a personalitatii inclusiv cea adusa de cultura proprie cu o barbarie de nedescris, demna inca de epoca lui Genghis Han. Si noi am experimentat, deportari, genocid, infometari, discriminari doar pentru ca vorbeam si ne exprimam cultura româneasca. Atunci cand mama ne-a grait limba MATERNA, NIMIC-NIMENI-NICODATA nu o mai poate sterge sau modifica din ADNul acelui copilas. Si asa va creste, indiferent de cum este persecutat pentru asta !!! Este INUTIL si fara nici un REZULTAT sa fi persecutat pentru asta. Acest lucru a fost inteles de psihologii din Vestul Europei. Acest lucru a fost impartasit pe cale larga in Vestul Europei care a materializat acest aspect, printre altele in CARTA DREPTURILOR OMULUI a ONU, care sta la TEMELIA constituirii culturale a UE !! Nu este nevoie sa mergem mai departe decat românia sa vedem ca tatarii din DObrogea isi traiesc limba si cultura si religia mahomedana liberi in Dobrogea, asemeni rusilor lipoveni dar si tuturor celorlalte nationalitati (foarte multe). România este exemplu de organizare politica in acest domeniu cu parlamentari pentru fiecare comunitate cat de mica fie ea. Asadar, bine ai revenit limba româna si prin intermediul tau ne vom (re)afirma PLENAR, TOATE abilitatile si capacitatile de a fi de departe cei mai buni dintre români si printre cei mai buni din Europa...si nu citez aici acei moldoveni care au facut franta, germania, italia, spania ci MAI ALES CEI CARE AU FACUT R-O-M-A-N-I-A si au purtat-o acolo SUS !!! Daca am fost in stare sa facem asa cu o tara de 6-7 ori mai mare decat RM, de ce oare nu mai reusim acum ? Cine si de ce ne impiedica ?

mihai grigore 23.03.2023 08:22

: legea care stabileste ca limba romana este si limba oficiala { de stat}:rasturnarea de topica schimba in conotatie si denotatie_<"este romana". nu este = cu ."este limba romana">_ la noi_ la suceava _ o profesoara de la respective catedra impreuna cu o eleva de- a sa ce s-a pozitionat politic nu spre vest a atacat pe tema aceasta insasi gramatica academiei romane scotandu- si in relief minusul de cunostinte

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md