07:10:18 26.04.2024
Stiri

Kazahstanul pregătește un amplu program de MODERNIZARE. Intenționează să intre în TOPUL celor mai dezvoltate 30 de țări ale lumii. Exemplu pentru R. Moldova

Știri 17.02.2017 12:15 Vizualizări2328 Autor: Ziarul National
Kazahstanul pregătește un amplu program de MODERNIZARE. Intenționează să intre în TOPUL celor mai dezvoltate 30 de țări ale lumii. Exemplu pentru R. Moldova


Kazahstanul pune la cale nici mai mult nici mai puţin decât o revoluţie tehnologică, unele aspecte ale cărei nu erau realizate în spaţiul post-sovietic de până acum. Automatizare, robotizarea, dezvoltarea minţii artificiale şi parcul tehnic internaţional al startup-urilor. Aceste lucruri sunt pentru majoritatea republicilor vecine din Asia Mijlocie imagini din filme SF. În schimb, pentru Kazahstan, pesemne, reprezintă un viitor apropiat. Foarte apropiat. Preşedintele Nursultan Nazarbaev a poruncit ca economia ţării să fie trecută pe noi trasee de dezvoltare până în anul 2025.

Deci, Kazahstanul încă o dată a dovedit că nu aruncă vorbe-n vânt. Sarcina propusă încă la începutul deceniului, de a intra în topul celor 30 de ţări dezvoltate ale lumii, care unor sceptici părea doar o utopie şi o lozincă gălăgioasă, cu fiecare zi ce trece capătă contururile tot mai reale. Kazahstanul intenţionează să cultive noi industrii de înaltă tehnologie, dar în acelaşi timp fără să renunţe la cele vechi.

Astfel, în republică este pusă în plan lansarea programului „Kazahstanul Digital” care va facilita dezvoltarea telecomunicaţiilor şi va asigura accesul general la infrastructura de fibră optică. Pentru a integra tehnologiilor noi în domeniul IT, Kazahstanul intenţionează să deschidă propriul „Silicon Valley” – un parc tehnic internaţional de startup-uri. Investitorilor şi oamenilor de afaceri din diferite ţări le sunt promise facilităţi fiscale, regimuri de vize şi de muncă simplificate. Adică „scurgerea de creieri” tradiţională pentru spaţiul post-sovietic acum foarte posibil îşi va schimba direcţia, iar programatorii înzestraţi, antreprenorii tineri şi ambiţioşi nu vor mai pleca în Occident, ci vor merge să-şi realizeze ideile în Kazahstan.

Pentru a fi corecţi trebuie să spunem că Kazahstanul cu mare succes îşi creşte propria generaţie progresivă. Înţelegând că limba noilor tehnologii este cea engleză, în republică se fac planuri de a introduce în materia şcolară, în mod obligatoriu, această limbă. Şi nu e vorba de un program standard din care majoritatea pleacă doar cu: „London is the capital of Great Britain”, ci predarea altor materii din programul claselor mai mari în limba lui Shakespeare. Şi acest lucru va fi un salt adevărat, ţinând cont de faptul cum stau treburile nu cu engleză, dar chiar şi cu rusa în majoritatea ţărilor regiunii. Încă un lucru nou, care deja se implementează în ţară, este învăţământul tehnic profesional gratuit. Din acest an oricine poate opta pentru astfel de studii. Și tineretul aflat în şomaj, şi persoane mai în vârstă care nu au o pregătire profesională. În acest sens, Kazahstanul creează o bază calitativă pentru viitor. Creând economia nouă înalt tehnologizată, ţara din timp pregăteşte forţe pentru funcţionarea ei reuşită. Adică, de fapt, este vorba de investiţii în propriul capital uman şi este evident că aceste investiţii vor aduce profit.

Trebuie de spus că autoritățile kazahe acordă o atenție deosebită nu doar învățământului, dar și mediului social în ansamblul pentru ca să fie modernizată economia.

Mobilizând resursele pentru reconstruirea sistemului, ţara nu face economii pe baza drepturilor sociale. Pensiile şi indemnizaţiile în Kazahstan vor fi mărite în continuare, a asigurat Nursultan Nazarbaev în mesajul său adresat poporului.

În general, trebuie spus că Kazahstanul a ales, probabil, cel mai potrivit moment pentru transformări economice. Preţurile la petrol se află într-o anume creştere, cel puţin, sunt mai mari decât valorile prevăzute în bugetul Kazahstanului. Adică ţara încă primeşte de la exportul materiei prime dividende solide, dar se pregătește pentru momentul în care această perioadă va lua sfârșit. Din acest considerent, în programul de modernizare s-a pus accentul mai mult pe dezvoltarea tehnologiilor noi și reformatarea industriilor de bază, decât pe sectorul de extracţii.

Astfel, de exemplu, Astana mizează pe dezvoltarea agriculturii şi se fac planuri de a duce Kazahstanul în topul celor mai mari producători agricoli din lume, subliniind faptul că produsele vor fi doar ecologice. Pentru realizarea acestui scop Kazahstanul are suprafeţe fertile imense şi clima moderată pe o mare parte din ele. Este important că republica intenţionează să treacă de la producţia pe baza materiei prime la fabricarea produselor de agricultură prelucrate. Aşa că este foarte posibil că în curând vom putea întâlni produsele cu eticheta „Made in Kazakhstan” nu doar pe rafturile magazinelor ţărilor CEEA, dar şi departe de graniţele acesteia. Cel puţin în următorii cinci ani Kazahstanul are intenţia de a mări exportul de produse alimentare cu aproape jumătate, iar în ansamblu cota de export de non-resurse către anul 2025 – de două ori.

Şi aici sunt punctate doar câteva momente din programul de modernizarea a Kazahstanului. Până în anul 2025 ţara planifică nu doar să implementeze tehnologii digitale practic în toate domeniile şi să reformateze sectorul agricol, ci să crească tranzitul mărfurilor prin teritoriul său, să atragă cât mai multe afaceri, să însănătoşească sectorul bancar şi, de fapt, să reseteze întregul sistem financiar.

Astfel, Kazahstanul îşi creează modelul unic de creştere economică. Şi acest model, presupunem, va fi eficient nu doar pentru că ţara asamblează pe bucăţele ca un puzzle complicat elementele experienţelor de succes din alte ţări, ci şi pentru că transformarea economică din ţară se va sincroniza cu cea politică.

În Kazahstan se pregăteşte reforma Constituţională fără precedent. Aceasta este concepută pentru a redistribui multe din atribuţiile preşedintelui în favoarea parlamentului şi guvernului. Acest lucru, după opinia generală a experţilor, va duce spre democratizare a întregului sistem politic al ţării.

Material preluat din presa internațională


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md