07:01:54 25.09.2021
Stiri

Ion Sturza dezvăluie dedesubturile numirii lui Botnari la „MoldovaGaz”: „Plahotniuc a primit ce şi-a dorit cel mai mult – perla coroanei! ”

Politică 13.02.2017 17:48 Vizualizări8953 Autor: Ziarul National
Ion Sturza dezvăluie dedesubturile numirii lui Botnari la „MoldovaGaz”: „Plahotniuc a primit ce şi-a dorit cel mai mult – perla coroanei! ”


Fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, susține că numirea de săptămâna trecută a lui Vasile Botnari la șefia „MoldovaGaz” a fost rezultatul unei înțelegeri dintre președintele Igor Dodon și liderul partidului de la guvernare, Vladimir Plahotniuc.

Sturza spune că Plahotniuc „râvnea” demult această funcție și, după mai multe încercări, inclusiv arestarea fostei conduceri a întreprinderii, a reușit acest lucru „cu implicarea” lui Dodon.

„Domnul Botnari este bine cunoscut în cercurile „înguste” de la Chişinău pentru capacitatea de a „strânge daruri de la natură”. Numai că la „MoldovaGaz” sunt şi multe fructe otrăvite, exemplul datoriilor curente şi istorice”, avertizează Ion Sturza.

Vedeți mai jos întregul comentariu vizavi de situația de la „MoldovaGaz” al lui Ion Sturza:

„Perla coroanei!

Nu trebuie să fii Sergiu Mocanu ca să înțelegi că numirea domnului Vasile Botnari la şefia „MoldovaGaz” este un eveniment excepţional, chiar şi pentru felul cum se întâmplă lucrurile în Republica Moldova. Funcţia dată este extrem de râvnită la Chişinău. Mereu a fost „nomenclatura” conducerii „de vârf”. Conform contractului cu „Gazprom”, Guvernul are exclusivitatea de a propune candidatura, dar care trebuie să fie aprobată de comun acord.

„ModovaGaz” este de departe cel mai mare agent economic din ţară cu o cifră de afaceri care depăşeşte 5 miliarde de lei! Are un buget de sute de milioane de lei pentru dezvoltare şi întreţinere. Sunt notorii şi „otkaturile”, de 30- 40%!

Conform algoritmului din 2009, funcţia îi revenea lui Vlad Filat. După anihilarea lui, lupta pentru controlul „ModovaGaz” s-a redeschis. În stil moldovenesc, cu şantaj, arestări, PR negru. Lucru care i-a uimit chiar şi pe ruşi, campioni la acest subiect. De notorietate este tentativa de arestare a fostei conduceri „MoldovaGaz”, înaintea vizitei la Chişinău a conducerii „Gazprom”. Sau faza cu soţia reprezentantului „Gazpom” la Chişinău, scoasă de anchetatori în cătuşe pe strada centrală. La români aceasta se numeşte pumni în bot...

În condiţiile date poziţia ruşilor a fost intransigentă: nu cedăm şantajului. Poziţie expusă discret, dar ferm guvernanţilor moldoveni de către Valeri Golubev, vicepreședinte „Gazprom”.

Trebuia să se întâmple ceva extraordinar! Un deal, o negociere la cel mai înalt nivel ca omul domnului Vlad Plahotniuc să preia cu „unanimitate” postul. Cred că şi „partenerii stabilizării”, cât umblau cu „biscuiţii” prin Chişinău, au fost lăsaţi în offside de aparențe, lupta lui Dodon cu Plahotniuc.

Ochii grijulii ai comentatorilor au fost pe „vizita” farsă la Bruxelles. Cert este că azi dealerul principal şi exclusiv al relaţiilor cu Rusia este Igor Nicolaevici Dodon, de la pătlăgele la energetică.

Subscriu: fără implicarea domniei sale această numire nu ar fi fost posibilă! Este o parte a unei relaţii „amoroase” a acestuia, alta decât cea promisă în campania electorală sau o poliță de plătit, mai veche, nu ştiu...

Cert este că domnul Plahotniuc a primit ce şi-a dorit cel mai mult – perla coroanei! La grămadă cu alte mărunţişuri pe care le stăpâneşte (indirect, bineînţeles) „Moldtelecom”, „Metalferos”, companiile din energetică etc.

Când te gândeşti la câte „realizări” tactice și-a pus omul în buzunar: condamnarea lui Filat, arestarea lui Platon, umilirea publică a lui Voronin, creditul de la Ponta, fotografia cu Nuland, nu mai vorbesc de „restructurarea” sistemului bancar şi de asigurări… la ce i-ar mai trebui şi cafeneaua Guguţă?! Dar, у богатых свои причуды (bogații au motivele lor - n.r.)...

Domnul Botnari este bine cunoscut în cercurile „înguste” de la Chişinău pentru capacitatea de a „strânge daruri de la natură”. Numai că la „MoldovaGaz” sunt şi multe fructe otrăvite, exemplul datoriilor curente şi istorice.

Domnul prim-ministru Filip vorbește deja de 750 milioane USD (mai ieri 470), care ar putea fi restructurate pe 15 ani. Un miliard de lei pe an. Restructurate din contul cui? Al consumatorilor, bugetului? Vin acţionarii („Gazprom”) cu aport la capital? Această datorie poate fi acceptată doar parţial, 150 de milioane sunt datoriile „Termoelectrica” şi 65 devieri la tarife. În rest, jaf şi incompetenţă managerială…

Se mai face gazoductul Ungheni- Chisinau? „MoldovaGaz” („Gazprom”) s-a opus mereu! Dar, e bine!Moldovenii au ajuns să cunoască de unde „iese gazul”, dar şi cine le „arde” buzunarul.

P.S. În 1998, Guvernul din care făceam parte şi eu, la insistența FMI şi a Băncii Mondiale, a decis deetatizarea „MoldovaGaz” şi transmiterea către „Gazprom” a 50% din „MoldovaGaz”, în contrapartidă cu datoriile istorice. Ideea a fost ca „MoldovaGaz” nu numai să scape de datorii,dar şi să devină o companie independentă, care ar gestiona relaţiile contractuale cu „Gazprom”, fără implicarea statului. În plus, „Gazprom” şi-ar asuma responsabilitatea pentru gestiune, în calitate de acţionar.

Timpul a arătat că această decizie a fost o greşeală pe care mi-o asum și eu! Ruşii nu au adus niciun dram de competenţă managerială, guvernele consecutive şi-au asumat în continuare responsabilitatea pentru datorii, iar băieţii „deştepţi” de la Chişinău şi Moscova au continuat jaful.

Iniţial, aşa au procedat şi Statele Baltice, dar au revenit la căutarea unei soluții şi astăzi controlează distribuţia de resurse energetice prin companii naţionale sau internaţionale de renume. Domnul Botnari are o temă bună pentru acasă”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Dorin 13.02.2017 20:00

Bai Sturza, tu nu ai cuvant de cand ai vandut pachetul majoritar de actiuni Moldovagaz rusilor.

Dumitru 14.02.2017 13:27

Cine ar spune, macar s-o spus altcineva dar o spune unul care tinut sub aripă mafia Moldovenească care încearccă și pînă-n prezent să intaureze regimuri criminale la conducere!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md