14:01:43 04.06.2020
 
Stiri

Ion Druță și-a lansat mai multe cărți la Chișinău și a criticat guvernarea

Social 15.10.2013 15:15 Vizualizări8103 Autor: Polina Cupcea
Ion Druță și-a lansat mai multe cărți la Chișinău și a criticat guvernarea


Ion Druță și-a lansat, astăzi, mai multe cărți la Chișinău. Este vorba despre „Opere”, vol. V, VI, „Vatra Blajinilor” și „Одиночество духа” (Singurătatea sufletului - n.r.). Evenimentul a avut loc în incinta Academiei de Științe a R. Moldova. Totodată, cei care nu au reușit să-l felicite pe 3 septembrie, când scriitorul a împlinit 85 de ani, au avut prilejul s-o facă, astăzi, în cadrul manifestării.

La eveniment au fost invitaţi membrii titulari şi membrii corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, directorii, vicedirectorii şi secretarii ştiinţifici ai instituţiilor şi organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, rectorii şi prorectorii, decanii şi şefii de catedre cu profil filologic de la universităţile din republică, reprezentanţi ai Ministerului Culturii și admiratori ai creaţiei scriitorului.

„Pe Ion Druță îl citesc cu mare drag. Citindu-l, mă văd la mine în sat. Denumirea cărților scrise de Druță nu se traduc în nicio limbă, nu ai cum să traduci „Păsările tinereții noastre”, „Povara bunătății noastre” sau „Frunze de dor”. El este inedit. Un om care a scris într-o limbă ce nu poate fi tradusă mot a mot este un mare talent. Numit pe bună dreptate artist al cuvântului, Ion Druță este o personalitate puternică, un povestitor plin de forme, un mare pictor al peisajului. El reușeșește să exprime lumea interioară a omului, atmosfera lui artistică. Nu întâmplător Gorbaciov l-a calificat pe Druță drept un mare clasic în viață”, a declarat președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca.

Scriitorul este apreciat pentru operele sale: „Frunze de dor”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătăţii noastre”, „Biserica Albă”, „Toiagul păstoriei”. Opera sa a fost tradusă în mai multe limbi: rusă, ucraineană, estoniană, maghiară, japoneză, engleză, franceză, germană, bulgară. Cele trei cărți, lansate în 2013, se găsesc deja pe rafturile bibliotecilor din țară.

„Cu siguranță, este o personalitate de excepție care marchează poporul nostru. Ne învață să fim verticali, să fim oameni cu demnitate. Să ne ocrotim pământul natal și limba. Să cinstim tradiția și strămoșii. Să ne cunoaștem istoria. Este epoca pe care noi am trait-o în ultimii 60 de ani. În toți acești ani, am simțit cuvântul și sprijinul marelui maestru”, a spus și viceministrul Culturii, Gheorghe Postică.

În cadrul evenimentului, scriitorul-academician Ion Druţă a susţinut o prelegere publică. „Primul lucru pe care-l fac când revin acasă, vizitez rudele. Eu, la Chișinău, am o singură fină, care se numește Piața Marii Adunări Naționale. Arată altfel. Cândva era plină de lume cu mitinguri interminabile, cu țipete din toate părțile. De data asta, am găsit-o asemenea unui câmp de luptă în urma unui nesfârșit șir de bătălii pierdute. Suntem una dintre cele mai sărace țări ale Europei și, de fiecare dată când aud de această formulă, mă doare inima. Cum se poate așa ceva, când avem un pâmânt bogat și roditor? Situația ecologică este un dezastru, dar cel mai mult a suferit familia. Lumea pleacă cu miile peste hotare, iar copiii cresc cu bunicii și asta din cauza celor care ne conduc, deoarece nu sunt niște buni administratori”, a declarat Druță în cadrul festivității.

De asemenea, astăzi a fost vernisată o expoziţie de carte şi fotografie consacrată lui Ion Druță. Membrii Academiei de Științe au menționat că, la anul viitor, vor mai edita încă două cărți ale scriitorului, iar un muzeu în cinstea maestrului va fi inaugurat în viitorul apropiat la Horodiște, raionul Dondușeni, satul de baștină al lui Druță.

Scriitorul Ion Druță este membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat din Moldova și Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md