10:04:12 19.03.2024
Stiri

Ion Diacov INFIRMĂ faptul că procurorul Căruceru, care-l cercetează pe Viorel Morari, ar fi vizat în vreun dosar la PA: Ce ar fi scris, de fapt, Morari în cererea de recuzare a procurorului

Social 17.01.2020 20:17 Vizualizări3881 Autor: Ziarul National
Ion Diacov INFIRMĂ faptul că procurorul Căruceru, care-l cercetează pe Viorel Morari, ar fi vizat în vreun dosar la PA: Ce ar fi scris, de fapt, Morari în cererea de recuzare a procurorului ZdG


Procurorul Vladislav Căruceru nu ar fi fost vizat „niciodată” în vreun proces penal sau procedură de investigație la Procuratură sau Ministerul Afacerilor Interne, așa cum a scris recent presa, iar acest „zvon” ar fi fost lansat de șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, cercetat penal într-un dosar pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, gestionat anume de Căruceru.

Cel puțin, așa declară fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ion Diacov, într-o postare pe Facebook. Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Diacov a declarat că deține și acte care ar proba afirmațiile sale de pe rețeaua de socializare.

„În privința procurorului Căruceru niciodată, niciun organ de urmărire penală sau de investigații n-a intentat, n-a pornit niciun proces penal, nicio procedură de investigație. Așa informație n-a existat și nu există în organele procuraturii sau ale MAI din R. Moldova. Totuși, de unde a apărut zvonul despre procurorul Căruceru? De la învinuitul Viorel Morari. Legea îi permite învinuitului să folosească în apărarea sa toate mijloacele legale. Și minciuna dată drept adevăr. Mă întreb, dar jurnaliștii au investigat informația, probe au, precum că procurorul de caz Căruceru într-adevăr ar fi fost cercetat penal? Jurnaliștii sunt conștienți de faptul că, mediatizând versiunea (minciuna) învinuitului V. Morari, ei de fapt au indus în eroare nu numai populația țării, dar și pe ambasadorii UE și SUA, care deja și-au expus îngrijorarea în legătură cu informațiile despre „deturnarea” luptei cu corupția în PA.

CITIȚI și Ambasadorul SUA la Chișinău vrea fapte, nu vorbe vizavi de reforma justiției și combaterea corupției la nivel înalt: „Am subliniat în discuții cu procurorul general importanța evitării oricărei acțiuni care ar putea slăbi independența PA”

Solicitând refuzul și înlăturarea procurorului Căruceru de la exercitarea urmăririi penale în cazul său, învinuitul V. Morari a scris: - ...procurorul Căruceru a fost fixat în rezultatul măsurilor speciale de investigații pe dosarul de corupere pasivă a polițiștilor P și C. Conform raportului procurorului Gr. Niculiță cu referire la cauza penală menționată de V. Morari, prezentat în cadrul examinării procedurii de recuzare a procurorului Căruceru, rezultă că acesta nu este vizat în respectiva cauză penală și nu are niciun statut procesual, împotriva lui Căruceru nu sunt niciun fel de probe sau informații privind implicarea sa în activități ilegale”, scrie Diacov.

Potrivit fostului procuror, Morari ar fi recurs la un „șiretlic” în apărarea sa și explică modul în care ar fi făcut-o.

CITIȚI și Un fost candidat la funcția de procuror general comentează reținerea lui Morari: „Sper că nimeni dintre cei implicați nu se simt suspectați că ar influența unele investigații ale procurorilor anticorupție și care vizează politicieni!”

„Un an în urmă, pe 30.01.2019, în privința polițiștilor P. și C. a fost pornită o cauză penală pe faptul traficului de influență. Abia pe 07.06.2019 în privința bănuiților s-a dispus aplicarea măsurilor speciale de investigații, care s-au prelungit de către judecătorul de instrucție de patru ori, până pe 9.11.2019. Pe 20.08.2019, în procesul filării polițistului P., lucrătorii operativi au fixat (fotografiat) un moment în care polițistul bănuit s-a întâlnit cu procurorul Căruceru. Aici sunt obligat să explic câteva momente:
- procurorul Căruceru nu avea de unde să cunoască faptul că polițistul P. este bănuit în comiterea unei crime, că este supus investigațiilor, de aceea a discutat cu acesta cunoscându-l în calitate de coleg, colaborator al Poliției.
- persoana în privința căreia este pornită o cauză penală și este o bănuială rezonabilă că a comis o crimă are statut de bănuit timp de trei luni de zile, termen care poate fi prelungit încă pe trei luni, dar nu mai mult de șase luni de zile. Dacă în acest termen persoana nu este pusă sub învinuire, statutul de bănuit se anulează.
Până în prezent acești doi polițiști activează, învinuirea nu le-a fost înaintată. Sunt informații că acest dosar a fost pornit la comandă.
În acest caz concret, polițistul P., la data de 29.08.2019, era supus investigațiilor speciale ilegal, pentru că a expirat termenul prevăzut în lege, iar în privința procurorului Căruceru s-a comis un abuz și un fals”, afirmă Diacov.

CITIȚI și Ajuns în fața judecătorilor, lui Morari i se amintește cum solicita „de mult prea multe ori” și „nejustificat” ARESTUL în privința altora: „Număr impunător de cazuri în care dumnealui personal a insistat asupra aplicării arestului, fără temei”

Fostul procuror, care i-a luat în mai multe rânduri apărarea noului procuror general, Alexandr Stoianoglo, afirmând că-l „cunoaște de când a pășit pragul Procuraturii”, se declară nemulțumit de atacurile la adresa noii conduceri a Procuraturii Generale și inducerea ideii că reținerea lui Morari, pe care îl numește „unul dintre cei mai odioși procurori de odinioară, călăul moral al oamenilor de afaceri, una dintre cele mai docile slugi ale uzurpatorului puterii în stat”, ar fi „reglare de conturi”.

CITIȚI și Viorel Morari l-ar fi PROTEJAT pe Plahotniuc și ar fi recurs la AMENINŢĂRI, după ce a fost încolţit de colegii săi. Noi DEZVĂLUIRI despre neregulile care ar fi fost comise de şeful Procuraturii Anticorupţie

Menționăm că Viorel Morari este învinuit de procurori că a acționat în interesul fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a-l proteja de implicare în calitate de bănuit în cauza penală privind frauda bancară. Cauza penală în privința lui Morari a fost pornită pe 26 decembrie 2019. Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile, iar procurorii s-au adresat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, solicitând 30 de zile de arest pe numele lui Morari. Ședința va avea loc luni, pe 20 ianuarie.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

15.03.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Raportul lui Dorin R...

11.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cât de naivă e „șefa...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md