19:29:00 20.04.2024
Stiri

Ajuns în fața judecătorilor, lui Morari i se amintește cum solicita „de mult prea multe ori” și „nejustificat” ARESTUL în privința altora: „Număr impunător de cazuri în care dumnealui personal a insistat asupra aplicării arestului, fără temei”

Social 13.01.2020 11:59 Vizualizări2883 Autor: Ziarul National
Ajuns în fața judecătorilor, lui Morari i se amintește cum solicita „de mult prea multe ori” și „nejustificat” ARESTUL în privința altora: „Număr impunător de cazuri în care dumnealui personal a insistat asupra aplicării arestului, fără temei”


Procurorii și judecătorii din R. Moldova recurg de foarte multe ori nejustificat la arestul persoanelor, practică extrem de întâlnită și pe timpul când Viorel Morari conducea Procuratura Anticorupție. Astăzi, Morari însuși a fost dus în fața judecătorilor cu cererea de a-l plasa în arest preventiv pentru 30 de zile într-un dosar pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.

Nicolae Eșanu, fostul secretar de stat de la Ministerul Justiției și actual consilier al premierului Ion Chicu, susține că a discutat acest subiect anterior cu Morari și l-a îndemnat ca, în deciziile sale, să își imagineze că dânsul ar fi vizat. Totuși, Morari nu l-ar fi luat în serios.

„În opinia mea, procuratura solicită, iar instanțele de judecată aplică nejustificat de mult prea multe ori arestul. Legea prevede în mod expres că arestul poate fi aplicat doar dacă se face dovada că se întrunesc toate condițiile prevăzute de lege. În practică se aplică de mult prea multe ori regula inversă - arestul urmează să fie aplicat ori de câte ori nu sunt circumstanțe care exclud aplicarea arestului. Sunt convins că dl Morari se va apăra și va invoca faptul că nu se întrunesc condițiile pentru aplicarea arestului. Și atât timp cât nu voi vedea dovezi contrare voi fi de acord cu această apărare. Doar că l-aș întreba pe dl Morari de ce nu a aplicat această regulă atunci când decizia îi aparținea dumnealui. O simplă restrospectivă a activității dumnealui cel mai probabil ar releva un număr impunător de cazuri în care dumnealui personal a insistat asupra aplicării arestului, chiar dacă temeiuri pentru o asemenea decizie erau cu mult mai puține decât în acest caz. Și, apropo, cred că este important să menționez că, din ce îmi amintesc, a fost și el prezent atunci când spuneam că fiecare dintre procurori sau judecători trebuie să decidă astfel cum ar fi decis dacă el ar fi fost personal vizat”, susține Nicolae Eșanu.

Fostul secretar de stat afirmă că fiecare decizie trebuie adoptată în strictă conformitate cu legea.

„Deși am spus de multe ori că tare aș vrea ca fiecare procuror și judecător să fie pus în situația să simtă pe pielea proprie efectul devastator al deciziilor pe care le adoptă cu atâta lejeritate cred că trebuie totuși să rupem cercul vicios și să renunțăm la răzbunare. Și fiecare decizie să fie adoptată în strictă conformitate cu legea”, a încheiat Eșanu.

Avocatul Ghoerghe Malic a ținut să amintească, într-o intervenție pe Facebook, mai „multe zdrăvănii, vădit ilegale” ale lui Morari și ale subalternilor acestuia.

„Spre exemplu, pe 13 septembrie 2012, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Procuratura Anticorupţie (PA) au efectuat zeci de percheziţii la sediile a patru cluburi de fotbal: Zimbru, Dacia, Costuleni şi Sfântul Gheorghe şi la cinci fotbalişti, chipurile în legătură cu „pariurile aranjate şi meciurile trucate”, pe când încă nu aveam o lege penală, care să definească astfel de fapte ca și infracțiune, deoarece doar din 21 martie 2013 în Codul Penal (CP) al R. Moldova au intrat în vigoare completările cu art. 242/1 - „Manipularea unui eveniment” şi art. 242² - „Pariurile aranjate”. Iată un episod evident de depășire a atribuțiilor de serviciu, percheziții vădit ilegale și sunt sigur că încă ceva a fost. Aici nu ai ce proba, lucrurile sunt evidente. Dar reținerile a 28 de polițiști în momentul trecerii în revistă, așa po bespridelu, ca să arate că activează... Dar arestul a 28 de vameși care chipurile sunt organizație criminală fără niciun episod pretins a fi infracțional? Și multe multe altele, dacă sincer, în mare parte doar s-a mimat o activitate de combatere a corupției, în schimb au fost șantajați judecătorii și aceștia emiteau mandate de percheziții și de arest cui voiau, fara niciun temei”, a comentat avocatul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md