22:15:02 06.12.2022
Stiri

INVESTIGAȚIE // Cine stă în spatele companiei care vinde energie electrică R. Moldova? Fondatoriii sunt firme off-shore

Economie 21.07.2015 15:32 Vizualizări7188 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE // Cine stă în spatele companiei care vinde energie electrică R. Moldova? Fondatoriii sunt firme off-shore


Începând cu 1 ianuarie 2015, „Red Union Fenosa” nu mai cumpără energie electrică direct de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din Transnistria, ci prin intermediul firmei „EnergoKapital”, scrie presa din stânga Nistrului. Firma ar aparține de facto liderului de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, și este condusă de un vechi prieten al politicianului, care gestionează și alte afaceri ale lui Șevciuk.

Companiile care au fondat „EnergoKapital” sunt dubioase, fiind înregistrate în state off-shore. Unul dintre fondatori este firma „Bas Market” înregistrată pe 30 iulie 2014 în orașul Tiraspol, care la rândul ei este fondată de compania off-shore „Intercom Management LTD” din Beliz și cetățeanul Iurie Dzețul.

Al doilea fondator este firma off-shore „Ornamental Art Limited” din Hong Kong.

Portalul openpmr.info scrie că Iurie Dzețul este un vechi prieten aș așa-numitului președinte al Transnistriei, Evgheni Șevciuk. Aceștia au lucrat anterior împreună în orașul Râbnița. Tot Dzețul conduce rețeaua de benzinării „Gaz Top” și o fermă de porci și păsări din Grigoriopol, care ar aparține lui Șevciuk.

Surse din Guvernul de la Chișinău au dezvăluit pentru portalul de știri mold-street.com că „EnergoKapital” ar vinde energie electrică „Energocom”-ului cu 6,7 cenți pentru un kWh, în timp ce achiziționează energia de la centrala de la Cuciurgan cu aproape doi cenți pentru fiecare kWh, adică cu un adaos de trei ori mai mare.

La rândul ei, „Energocom” vinde energia celor două RED-uri de stat și companiei „Red Union Fenosa” cu 6,95 cenți. Diferența de 0,15 cenți este comisionul perceput de „Energocom” pentru serviciile sale de intermediere.

Curios este faptul că, într-o perioadă scurtă de timp, „EnergoKapital” a ajuns pe locul doi în lista celor mai mari contribuabili ai Transnistriei, după compania „Șerif”, după ce a vărsat în primul semestru al anului curent în visteria regiunii separatiste aproape 40 de milioane de ruble transnistrene.

Oficial, societatea pe acțiuni „EnergoKapital” are un singur angajat - administratorul, care este remunerat lunar cu 7 000 de ruble transnistrene.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simion vrea să placă...

02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md