12:09:10 03.12.2021
Stiri

INTERVIU // Vlad Plahotniuc: „Cine încearcă să declanșeze anticipatele trebuie să se pregătească să răspundă nu doar pentru această decizie politică, dar și pentru efectele sociale negative care ar urma”

Politică 05.03.2019 16:10 Vizualizări5992 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Vlad Plahotniuc: „Cine încearcă să declanșeze anticipatele trebuie să se pregătească să răspundă nu doar pentru această decizie politică, dar și pentru efectele sociale negative care ar urma” Deschide


Alegerile anticipate nu ar fi o problemă pentru Partidul Democrat care ar lua „un scor mai bun”, însă ar putea fi o „problemă serioasă pentru țară și cetățeni”, declară liderul democraților, Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru deschide.md.

„Alegerile anticipate înseamnă intrarea într-o criză complicată, cu posibile efecte foarte grave pe zona economică și socială. Cine încearcă să declanșeze anticipatele trebuie să se pregătească să răspundă nu doar pentru această decizie politică, dar să răspundă în fața cetățenilor și pentru efectele sociale negative care ar urma”, declară Vlad Plahotniuc.

Solicitat să comenteze refuzul reprezentanților Blocului „ACUM” de a negocia cu PD o eventuală alianță de guvernare, Plahotniuc a spus că „într-un fel îi înțelege”.

„Într-un fel îi înțeleg, au anunțat acest refuz de a dialoga, pentru că s-au prins într-o capcană încă dinainte de alegeri, când, pentru a-și mobiliza mai bine susținătorii, au semnat acel document că nu vor face alianțe. A fost o mișcare politică, pe care ei au considerat-o utilă probabil și trebuie acceptată așa cum este. Însă, peste tot în lume, în competiția electorală partidele se dușmănesc, de multe ori fac declarații că sub nicio formă nu se vor alia cu oponenții, dar după alegeri lucrurile încep să se schimbe, pentru că fiecare înțelege că țara trebuie guvernată. Am avut situația asta și în alte țări europene, unde președintele se jura că nu va numi o anumită persoană în funcția de prim-ministru și apoi a numit-o, am avut și situații în care partidele care își declarau război pe viață și pe moarte, s-au aliat apoi în Parlament, am avut o criză lungă și în Germania, care, la final, a adus adversarii politici împreună la guvernare”, a exemplificat democratul.

Liderul democraților a adăugat că toți cei care fac presiuni publice pe liderii Blocului „ACUM” ar greși, pentru că Maia Sandu și Andrei Năstase „se vor bloca” și mai mult: „Cred că înțeleg și singuri că vor fi direct responsabili dacă se ajunge la alegeri anticipate și dacă țara intră în criză”.

Politicianul a ținut să precizeze că PD a trimis invitații la negocieri, fără să facă public acest lucru, pentru „a evita speculații pe tema mărului otrăvit” și democrații urmau să pună pe masă „un plan foarte clar de negocieri, cu o propunere de posibil acord pe teme foarte concrete, așa cum au rezultat ele din problemele pe care cetățenii ni le-au comunicat la întâlnirile electorale”.

„Nu uitați că este vorba despre un bloc electoral format din mai multe partide, formațiuni noi, cu oameni fără experiență în politică, oameni care au ajuns în Parlament pe discursul acesta de ură la adresa guvernării. Eu nu-i critic pentru asta, a fost o strategie cu care au luat câteva mandate, întotdeauna există un electorat care este împotriva guvernării și ei s-au adresat acestui electorat. Problema este însă că și acel electorat, ca și electoratul nostru și al celorlalte partide, vrea o țară guvernată, nu a votat pentru o criză politică, pentru intrarea țării în incapacitate de a mai plăti pensii și salarii. Dacă știau că votează Blocul „ACUM” și țara merge în alegeri anticipate, cred că votul lor ar fi fost altul sau nu ar fi fost deloc”, a adăugat liderul PD.

Vlad Plahotniuc a mai spus că democrații au format în trecut „alianțe și guverne” cu mai mulți dintre deputații Blocului „ACUM”, care atunci nu au avut probleme să negocieze.

„Și vă dau un exemplu, mulți dintre cei care au fost aleși pe lista „ACUM” sau în circumscripții au fost în trecut în alianță cu PD, au fost numiți în funcții cu votul PD, au participat la negocieri pentru formarea alianțelor cu PD și alte partide. Și atunci nu aveau nicio problemă să facă alianță cu noi. Acesta este doar un exemplu că imposibilitatea unor discuții între partide nu există în realitate, este strict o chestiune de voință și de dorință de a lucra pentru țară, de a nu-ți urma doar propriile interese”.

Potrivit lui Plahotniuc, oamenii așteaptă să vadă ce va face viitoarea guvernare pentru ei, nu cine cu cine va face alianță. „Modul în care va activa viitoarea guvernare este dat de acordul pe care îl convin cei care creează majoritatea parlamentară, dar la bază trebuie să fie nevoile sociale ale oamenilor. Partidul Democrat este singurul partid care a făcut deja public un astfel de proiect de acord, noi credem că oamenii așteaptă mai degrabă să vadă ce vom face la guvernare, decât cine cu cine face alianță și pe cine pune în funcții”, cităm din același interviu.

Liderul democraților a evitat să răspundă la întrebarea dacă PD va face alianță cu PSRM, după refuzul „ACUM”: „Este firesc să mă întrebați asta, dar este la fel de firesc și mai ales corect să nu mă expun asupra niciunui scenariu în avans. În acest moment nu negociem cu nimeni, am făcut un singur pas, despre care deja se cunoaște, am trimis această invitație către Blocul ACUM. Alte acțiuni nu am întreprins. Așteptăm validarea mandatelor și constituirea Parlamentului, apoi, în funcție de evoluții, vom decide pașii următori. Cred că orice răspuns aș da astăzi ar putea fi folosit ulterior ca pretext de a se specula pe tema motivelor pentru care nu s-a putut face negocierea cu ACUM”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Inga 05.03.2019 16:28

Anticipatele inseamna bani aruncati in vint.

Iurie 05.03.2019 16:29

Trebuiau deschise parantezele cand s-a vorbit despre crize si facuta explicatia de rigoare. Ce a avut in vedere Dl Plahotniuc cand a spus: "...Problema este însă că și acel electorat, ca și electoratul nostru și al celorlalte partide, vrea o țară guvernată, nu a votat pentru o criză politică, pentru intrarea țării în incapacitate de a mai plăti pensii și salarii..." Sa putem si noi intelege care ar putea fi urmarile anumitor scenarii post electorale.

Ion 05.03.2019 16:40

ACUM tot timpul au provocat dizordine si dezbinare, doar asa si au venit si asa si vor pleca cind oamenii se vor satura sa mai asculte in povestile lui Topa si Filat!

Andrei 05.03.2019 17:17

BLOCUL ACUM NU ARE ALTĂ OCUPAȚIE DECÂT ASTA. EI NU SUNT CAPABILI DE NIMIC. LOR LE PARE CĂ LA ANTICIPATE VOR CÂȘTIGA MAI MULT? MINCIUNI! LUMEA ȘTIE PE CINE SĂ VOTEZE! BRAVO PD!

Ion 05.03.2019 17:45

In Tara va fi ordine cind criminalul Vlad Plahotniuc va face PUSCARIE! Averea lui confiscata pentru a intoarce miliardul furat!

Aurel 05.03.2019 17:56

Da oare credeți că ei mai gândescu cu capul? Nu, vai de capul lor, ei au dorit putere totală pentru ca să scoată mafia din pușcărie.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md