04:03:37 25.04.2024
Stiri

INTERVIU Ministrul Justiției de la București a obținut titlul de doctor la o „fabrică de diplome” din R. Moldova

Interviu 01.02.2017 18:00 Vizualizări2775 Autor: Ziarul National


INTERVIU Ministrul Justiției de la București a obținut titlul de doctor la o „fabrică de diplome” din R. Moldova romanialibera.ro

Ministrul Justiției de la București, Florin Iordache, a obținut titlul de doctor la Universitatea Liberă Internaţională din Chișinău în timp ce era deputat la București. Fostul consultant de nivel înalt al Ministerului Educației din Moldova, Dragoș Ciuparu, explică, într-un interviu pentru „România Liberă”, de ce Florin Iordache și-a luat doctoratul la Chișinău.

Dragoș Ciuparu a fost consultant de nivel înalt al Ministrului Educaţiei, Maia Sandu, în cadrul programului Uniunii Europene de consiliere a Guvernului Republicii Moldova intitulat EU High Level Policy Advisors Mission – EUHLPAM. A predat la Yale University și a fost președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică. Profesorul Ciuparu susține că e mult mai ușor să obții un doctorat la Chișinău. El se întreabă cum a fost posibil ca Florin Iordache să susțină o teză de doctorat în domeniul relațiilor economice internaționale, cu titlul „Corporaţiile transnaţionale şi procesele de integrare economică a României în UE” în Republica Moldova, o țară care nu este membră a Uniunii Europene.

RL: De ce s-ar duce cineva la Chișinău pentru a obține un doctorat?

Dragoș Ciuparu: Orice om interesat de o carieră academică încearcă să-şi facă studiile doctorale la o instituţie de unde poate învăţa cât mai mult, unde experienţa de cercetare este la un nivel cât mai ridicat, de unde poate acumula expertiză de un nivel cât mai ridicat. Bunăoară, dacă aş fi avut posibilitatea, mi-aş fi dorit să studiez pentru doctorat la Berkeley sau la MIT (Dragoș Ciuparu a devenit doctor la Universitatea Paris 7 - n.red.). Eu nu sunt un specialist în economie sau în relaţii economice internaţionale, dar nici nu am văzut Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei (unde Iordache a devenit doctor - n.red) în vreun top al universităţilor sau al programelor economice.

Mai mult decât atât, în comunitatea educaţională din Republica Moldova se vorbeşte deseori despre ULIM ca despre o „fabrică de diplome”, ea fiind implicată în scandaluri şi în România (au fost semnalate astfel de exemple în presă sau pe diverse portaluri - n.red.).

Acum, chiar făcând abstracţie de toate aceste elemente, cineva care doreşte să înveţe despre relaţiile economice internaţionale nu cred că îşi poate pune mari speran-ţe într-o instituţie relativ nou-înfiinţată, fără tradiţie şi experienţă de cercetare, aflată într-o ţară cu o economie foarte puţin conectată la economiile puternice, în care corporaţiile transnaţionale practic nu existau în 2007, iar despre procese de integrare economică în U.E. nici nu putea fi vorba.

Deci, întrebarea dumneavoastră este una absolut legitimă și singurul răspuns care-mi vine în minte este: pentru că la Chişinău era uşor de obţinut o diplomă. Şi acest răspuns vine ca urmare a faptului că m-am confruntat şi cu alte cazuri similare, printre care cel mai cunoscut este cel a fostului premier moldovean Chiril Gaburici.

Într-un singur caz aş înţelege pe cineva care ar dori să studieze la Chişinău, şi anume în cazul în care ar efectua studii legate de cultura, tradiţiile, istoria, viaţa sau economia Republicii Moldova. Şi chiar şi în aceste situaţii ar fi bine să fie aplicate metodele de cercetare învăţate într-o şcoală mult mai puternică decât ULIM (înființată în 1992 - n.red.).

Cum e școala doctorală din Republica Moldova?

Şcolile doctorale se implementează în Republica Moldova ca urmare a Codului educaţiei aprobat de Parlamentul Republicii Moldova în 2014, la a cărui elaborare am participat într-o proporţie covârşitoare, deci nu cred că sunt încă bine cristalizate. Doctoratul, aşa cum l-am găsit eu când am ajuns la Chişinău în aprilie 2013, era sub coordonarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, foarte fragmentat şi, din câte mi s-a spus, deseori corupt (Iordache obținuse doctoratul în 2007 - n.red.). Sper că astăzi, odată trecut în coordonarea Ministerului Educaţiei, să fi devenit de calitate mai bună. Aş mai menţiona doar că domeniile ştiinţelor – matematică, fizică, chimie – şi unele dintre cele inginereşti erau de calitate indiscutabil mai bună decât cele de drept şi economie, de exemplu. Ar fi nedrept să-i considerăm pe toţi deopotrivă, ca şi în România, de altfel.

Este posibil să fii doctorand la Chișinău și, în același timp, deputat la București?

În anumite cazuri şi dacă subiectul cercetat se află în altă parte, se poate face studiul respectiv în locaţia studiată, coordonarea făcându-se prin mijloace electronice – e-mail, skype, etc. Spun că acesta este unul posibil pentru că teza se intitulează „Impactul corporaţiilor transnaţionale asupra proceselor de integrare economică a României în UE”, deci subiectul cercetat este integrarea economică a României în UE. Mă întreb însă ce expertiză avea, la acea vreme, un coordonator ştiinţific din Republica Moldova în problematica corporaţiilor transnaţionale şi ce ştia respectivul coordonator ştiinţific despre integrarea României în UE?

Am toată convingerea că orice conducător de doctorat din România ar fi avut competenţe mai înalte pe acest domeniu decât cel mai bun cercetător în economie din Republica Moldova. Cunosc cazuri de doctoranzi care au studiat despre România făcându-si doctorate la -școli puternice de economie din lume, dar nu este cazul aici.

Mai mult decât atât, în timpul studiilor doctorale, domnul Iordache a parcurs încă patru programe de studii ale unor diferite instituţii: Institutul Naţional de Administraţie (2004) – cursuri postuniversitare; Institutul Naţional de Administraţie (2004) – masterat; Univ. „Nicolae Titulescu“ Bucureşti (2006) – masterat şi Colegiul Naţional de Apărare (2006) – cursuri postuniversitare.

Observăm că aceste preocupări nu par a fi în domeniul relaţiilor economice internaţionale, iar preocuparea de zi cu zi ca deputat era în domeniul juridic în acea perioadă. Aşadar, sau discutăm despre un geniu, sau ar trebui să ne punem întrebări cu privire la calitatea acelei teze de doctorat.

Universitatea acceptă studenți fără bac

Universitatea Liberă Internațională a Moldovei a fost implicată în mai multe scandaluri. Potrivit Publika TV, viitorii studenţi ar fi acceptaţi şi cu bac-ul picat. Portalul dezvaluiri.ro scria că Universitatea Liberă Internaţională din Moldova a semnat un contract cu o fundație din Constanța prin intermediul căreia a organizat cursuri universitare ilegale în România. Doar examenele finale erau date la Chișinău. În acest caz s-a sesizat și Ministerul Educației de la București.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md