11:14:46 03.12.2021
Stiri

INTERVIU // Alegerile din Ucraina: Este posibilă revanșa Kremlinului? „Rusia va acționa pe mai multe direcții pentru a influența rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare din Ucraina și pentru a asigura o majoritate prorusă în noul parlament”

Interviu 30.10.2018 13:40 Vizualizări2787 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Alegerile din Ucraina: Este posibilă revanșa Kremlinului? „Rusia va acționa pe mai multe direcții pentru a influența rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare din Ucraina și pentru a asigura o majoritate prorusă în noul parlament” Unian


Politicienii și experții nu au nicio îndoială că amestecul Rusiei în alegerile din Ucraina de anul viitor va fi unul total.

Cum va acționa Kremlinul și care este probabilitatea atingerii obiectivului său cheie – venirea la putere în Ucraina a politicienilor și forțelor politice loiale Rusiei? La aceste și alte întrebări raspunde într-un interviu acordat „Radio Liberty” de către politologul ucrainean Andrei Miseljuk, directorul Institutului „Dialog” de Proiectare Social-Politică:

- Dacă e comparăm cu campaniile electorale anterioare din Ucraina, acum, desigur, instrumentele și tehnicile influenței rusești s-au schimbat. Ucraina a blocat difuzarea pe teritoriul sau a 73 de posturi de televiziune din Rusia. A disparut accesul liber la rețelele sociale rusești Odnoklassniki, VKontakte, Yandex, Mail.ru, de aceea Kremlinul va paria pe agenții de influență locali. Și principalul lor comunicator in Ucraina este „cumătrul” președintelui rus, politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk.

Direcția principală – să încerce să coordoneze eforturile celor mai puternice două forțe politice pro-ruse: „Blocul Opoziției” și partidul „Za jizny” al lui Vadim Rabinovici. În ceea ce privește alte direcții, inclusiv finanțarea de noi partide, nu putem fi siguri 100%…Cred că Rusia va acționa pe mai multe direcții pentru a influența rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare din Ucraina și pentru a asigura o majoritate prorusă în noul parlament.

Despre Medvedciuk, care se întoarce la marea politica ucraineană, astăzi se vorește foarte mult. Care credeți că sunt rolul și posibilitățile sale în Ucraina?

– Rolul sau este semnificativ. După al doilea Maidan și sosirea noului guvern, el a devenit un participant activ din partea Ucrainei la negocierile de la Minsk (responsabil de schimbul de prizonieri – n.r.). Având în vedere trecutul său politic și poziția pro-Kremlin a mișcării „Alegerea Ucrainei” pe care o conduce, el nu ajungea la Minsk dacă candidatura sa nu ar fi fost impusă de Kremlin.

De fapt, mișcarea sa a devenit piesa de rezistenta a Kremlinului in Ucraina. Pare paradoxal că noul guvern ucrainean l-a acceptat imediat pe Medvedciuk în discuțiile de la Minsk. Aparent, președintele Petro Poroșenko a avut nevoie de cineva în care Kremlinul să aibă încredere, pentru că el, spre deosebire de președinții anteriori – Viktor Ianukovici, Leonid Kucima – a fost lipsit de dialogul informal cu președintele rus. Iar deciziile ucraineano-rusești, de regulă, au fost luate în spatele scenei, în secret.

Și Medvedciuk a devenit un astfel de compromis forțat, cu care Poroșenko a fost de acord la insistențele lui Putin. Acum, rolul lui Medvedciuk este în creștere, fiind văzut de Kremlin ca principalul centru de gravitație pentru toate forțele pro-ruse din Ucraina.

Pe lângă atacurile cibernetice, crearea și finanțarea partidelor pro-ruse, cum poate influența Rusia alegerile din Ucraina?

- Are o mulțime de optiuni, deoarece agenții ruși de influență sunt adânc infiltrați în structurile guvernului ucrainean și chiar în agențiile de aplicare a legii, în politică. În primul rând, desigur, influența va fi realizată prin partidele proruse, reprezentanții lor în Rada Supremă. Practic, deputații din „Blocul de opoziție” deja ocupa poziții favorabile Moscovei.

În al doilea rând, Kremlinul are ca plan destabilizarea Ucrainei în contextul acordării autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, iar acest lucru poate crea fundalul necesar pentru promovarea unui candidat prorus în Ucraina. În al treilea rând, destabilizarea în zona Mării Azov și o posibilă agravare a situației în Donbas, care vor afecta, de asemenea, situația generală din Ucraina. În plus, probabilitatea unor atacuri cibernetice și de sabotaj. Prin urmare, Moscova va folosi un set de instrumente extinse.

Sarcina Kremlinului este să se răzbune pentru înfrângerea din 2014, când, după „revoluția demnității”, a pierdut atât alegerile prezidențiale, cât și cele parlamentare din Ucraina.

Atlantic Council nu exclude faptul că, dacă un candidat urât de Moscova va câștiga la Kiev, Kremlinul sa organizeze un al treilea Maidan, poate chiar și cu participarea unor formatiuni paramilitare.

– Un astfel de scenariu este puțin probabil. Kremlinul își dă seama că are șanse extrem de mici să aducă la putere un politician loial. Rușii mizează pe alegerile parlamentare pentru a obține o majoritate prorusă în Radă. Prin urmare, nu există forțe motrice pentru un al treilea Maidan.

Sursa: paginaderusia.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Cornel 30.10.2018 16:07

Ceea ce ma intereseaza cel mai tare , este ca Rusia sa nu se implice mai tare in tara noastra si intr-un bun sfirsit , sa se retraga trupele de pe paminturile noastre!

Vadim 30.10.2018 18:00

Ce se va întâmplă în Ucraina nu se știe, dar oricum le dă bătaie cetățenilor ucraineni. Însă noi avem problemele noastre și trebuie să le rezolvăm și să scăpăm de armata rusă FAT care creează presiune și agresiune asupra Moldovei, apoi vom putea susține vecinii noștri să fie eliberați de puterea Kremlinului

vasile 30.10.2018 19:43

Ce mesaje proaste mai scriu si indivizii de mai sus! Daca IN Ucraina sau filtrat raturile, socoate ca sugei laba pana la coate.

vasile 30.10.2018 19:44

Ce mesaje proaste mai scriu si indivizii de mai sus! Daca IN Ucraina sau filtrat raturile, socoate ca sugei laba pana la coate.

ion 30.10.2018 20:30

Ma mira faptul,ca multi pro-moldoveni nu inteleg un lucru simplu,ca buna ziua,statul asta Moldav mai mai exista atita timp cat va mai exista Ukraina.O situatie similara a fost si in 1918.Atunci,numai datorita faptului ca bolsevicii nu detineau controlul asupra Ukrainei, noi am scapat de rusi,drept ca pe o perioada scurta.Acum avem sansa de a ne debarasa pe totdeauna,dar suntem prosti.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md