06:35:46 25.09.2021
Stiri

INTERVIU // Lilian Carp: „Nu am văzut încă vreo acțiune din partea Nataliei Morari să meargă să depună o plângere la Procuratură în acest caz de presupus șantaj. În cazul în care nu se vor prezenta nume, pot considera că a fost un act de intimidare”

Actualitate 15.09.2021 08:58 Vizualizări12059 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Lilian Carp: „Nu am văzut încă vreo acțiune din partea Nataliei Morari să meargă să depună o plângere la Procuratură în acest caz de presupus șantaj. În cazul în care nu se vor prezenta nume, pot considera că a fost un act de intimidare”


Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul Lilian Carp, crede că scandalul din media „detonat” săptămâna trecută reprezintă inlcusiv o problemă de securitate națională, având în vedere protagoniștii acestuia.

Ea, Natalia Morari, pentru unii „exemplu de curaj” în lupta cu coruția și oligarhia, după prestația „excelentă” din aprilie 2009, El – Veaceslav Platon, autorul și beneficiarul mai multor scheme criminale care au atentat inclusiv la securitatea financiară a R. Moldova. Și Rem, copilul lor.

Ce strategie de securizare a spațiului informațional din R. Moldova are actuala guvernare, aflați din interviul de mai jos.

Domnule președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, ultimul scandal din media, când „bastionul” de pe ecrane al luptei cu corupția naște copii de la cei care întruchipează corupția, este despre securitatea națională a R. Moldova sau nu?

În unele state există așa termen de suveranitate informațională. Este un termen nou, apărut de mai puțin de-un an, care mobilizează instituțiile statului pentru a-și proteja spațiul informațional.

Ceea ce s-a întâmplat la noi nu este primul caz de acest fel. Am mai avut situații când politicieni implicați în cazuri de corupție s-au cuplat cu cei care trebuie de fapt să relateze, pe ecrane sau în presa scrisă, despre un anumit fenomen.

În acest caz de luptă cu corupția a ieșit că s-a stat la braț cu corupția. Adică, pe de-o parte chemi la moralitate și, pe de alta, chiar tu încalci limitele acestei moralități.

CITIȚI și CONFIRMAT // Controversatul Veaceslav Platon, TATĂL copilului Nataliei Morari de la Tv8

Dvs., în calitate de președinte al Comisiei parlamentare cu o denumire care „obligă”, tot ați aflat despre relația Morari-Platon pe 8 septembrie, așa cum încearcă unii să ne convingă astăzi, deși Chișinăul vuia încă din vară? Chipurile, nu le era clar din start, mai ales după aprilie 2009, cu cine pornesc la drum, cu cine stau la cafele sau pun la cale prin studiouri planuri de „salvare” a unei, precum ni s-a spus, „societăți bolnave”...

Exact atunci am aflat. Eu nu sunt șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Comisia pe care o conduc se ocupă de procedura legislativă și de controlul parlamentar, astfel încât aceste instituții să funcționeze în limitele legii.

Zvonistică întotdeauna există. Noi ne expunem atunci când există probe. Eu nu cred că în Chișinău au fost foarte mulți care au știut despre această relație.

De ce credeți că Natalia Morari a dezlegat „misterul” despre paternitatea copilului ei prin atacarea SIS-ului, spunând că ar fi șantajat-o?

Instituția a chemat doamna să spună care sunt numele persoanelor care au șantajat-o. Nu am văzut încă vreo acțiune din partea doamnei să meargă să depună o plângere la Procuratura Generală în acest caz de presupus șantaj. În cazul în care nu se vor prezenta nume, pot considera că a fost un act de intimidare.

Noi nu trebuie să avem în general instituții care să se ocupe de șantaj. SIS-ul trebuie să se ocupe cu documentarea și asigurarea respectării Constituției și integrității statului, pentru a preveni anumite pericole.

Dar cum se protejează statul R. Moldova, în condițiile în care tot felul de politicieni, activiști civici, chiar și diplomați străini legitimează, prezintă societății ca „exemple” niște exponenți ai cercurilor care atentează la securitatea, inclusiv informațională, a republicii noastre? Îi avansează pe cei de la cafele în posturi înalte în stat, adică un fel de lupi în blană de oaie?

Noi astăzi nu avem o lege anti-fake (împotriva falsurilor – n.r.). Avem Codul Audiovizualului, dar a fost anulat articolul care interzicea emisiunile politice din Federația Rusă prin intermediul cărora este promovată propaganda rusă.

Unica țară care a votat legi mai restrictive în acest sens este Franța, așa-numita „lege Macron”, în rezultatul căreia au fost închise circa 40 de site-uri, inclusiv yandex.ru, apropo lege criticată aspru și acceptată abia după a treia încercare. Dar a funcționat foarte bine în campania pentru alegerile locale, când niște partide bănuite de anumite simpatii geopolitice pur și simplu s-au prăbușit în sondaje.

Acest model este privit ca exemplu deja și de alte state europene.

CITIȚI și Natalia Morari a fost invitată la SIS, după ce a DEZVĂLUIT că Veaceslav Platon e tatăl copilului său și ar fi fost ȘANTAJATĂ de unii oameni din cadrul instituției

În acez caz concret din R. Moldova considerați că e vorba de fake?

În condițiile în care avem pe cineva care transmite mesajul că hoțul este de fapt altcineva, dar stă cu hoțul alături, despre ce este vorba? Este o denaturare a adevărului pe care îl prezinți.

Unii spun că s-a făcut propagandă antieuropeană inclusiv pe bani europeni. Reprezintă R. Moldova un pericol de insecuritate pentru Occident?

Și în Occident se întâmplă asemenea lucruri prin intermediul diferitor canale tv, al unor jurnaliști interpuși, plătiți etc. Sunt aceleași tactici folosite peste tot. Doar că în R. Moldova un asemenea caz a ieșit la iveală datorită idilei respective.

CITIȚI și Prima REACȚIE din tabăra PAS, după ce Natalia Morari a atacat guvernarea și i-a luat apărarea lui Veaceslav Platon, dar și procurorului general Stoianoglo

Țările Baltice și Ucraina ne oferă în ultimii ani numeroase exemple de protejare a spațiilor informaționale naționale – Lituania și Letonia interziceau anul trecut cinci canale ale postului rusesc RT, Ucraina a închis în acest an trei posturi tv ale opoziției care promovau propagandă rusă și atentau la securitatea națională din statul vecin aflat în război deschis cu Rusia... În R. Moldova avem 80% din spațiul audiovizual acaparat de media rusești și, parcă, niciun deranj al politicului...

Vorbeam mai sus despre faptul că fosta alianță PSRM-ȘOR a anulat acel articol care controla, cât de cât, retransmiterea talk-show-urilor și știrilor politice de la Moscova.

Dar există internetul care oferă acces la presa de propagandă. Au reușit cu puțin noroc Țările Baltice, dar oricum există și acolo asemenea surse în mediul on-line.

Și în statele europene mergeți cu telecomanda și dați peste o grămadă de canale de propagandă. Norocul lor e că nu sunt parte a spațiului informațional rus pe care să-l înțeleagă.

La noi lumea cunoaște, rușii produc, trebuie să recunoaștem, show-uri calitative și, din păcate, cei de aici se orientează spre aceste posturi.

S-a mai vorbit despre faptul că în prezent ar exista impedimente pentru a difuza filme de producție internațională în limba română pe teritoriul Republicii Moldova, fiindcă statul nostru ar figura în zona geografică a „spațiului lingvistic rusesc” pe harta agențiilor internaționale de distribuitori ai conținuturilor comerciale audiovizuale. Exact așa se întâmplă și în domeniul tursimului, când agențiile noastre sunt conectate automat la cele care au legătură numai cu „lumea rusă”. Actuala guvernare își propune să rezolve cumva această situație?

E o inerție a logicii care exista anterior. Acest lucru poate fi rezolvat printr-o promovare a R. Moldova în spațiul european, trebuie să atragem atenția că, de fapt, R. Moldova face parte din spațiul cultural și lingvistic european.

Aceasta trebuie să fie abordarea. Și scopul europenilor, atunci când acordă sprijin financiar la mai multe televiziuni sau portaluri de știri, este să fie realizat produs autohton, diferit de cel servit din afară cu anumită intenție.

Dle Carp, actuala guvernare are vreo strategie, se gândește cum să securizeze spațiul informațional al R. Moldova, fără de care orice luptă cu corupția sau majorare de pensii ar avea condiții inegale de „afirmare” în comparație cu avalanșa de informații ostile interesului național?

Acum există câteva grupuri de lucru în Comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media care se ocupă de elaborarea anumitor modificări la Codul serviciilor audiovizuale, menite să combată știrile false. Și eu lucrez la un proiect de lege care vizează fermele de trolli ce influențează foarte mult media.

R. Moldova este un poligon în se fac diferite experimente, când printr-un portal-fantomă se aruncă o minciună, apoi ferma de trolli o multiplică, apoi apare la holdingurile afiliate Partidului Socialiștilor și, astfel, o miniciună se transformă în adevăr. Proiectul va prevedea pedepse pentru inițiatorii unor astfel de ferme de trolli.

Domnule Lilian Carp, vă mulțumim pentru interviu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


dinu 15.09.2021 10:36

D-le Carp, de ce permiteti anularea articolulului stoparii propagandei rusesti de catre fosta alianta psrm-sor? De ce nu nu urmati exemplul Ukraine si a Tarilor Baltice pentru a proteja spatiul informational? Cine va impiedica?

Furtuna 15.09.2021 13:33

Mie imi inspira incredere D-ul Carp si cred ca functia pe care o detine va evolua in directia promovata de puterea actuala. I-as sugera (din propria initiativa,nu-s un personaj de telenovela),ca pentru a intelege cine si cu ce utilizeaza Moldova ca teren de experimentari (si asta e pentru ca institutiile statului n-au functionat sanatos)e nevoie de cunoscut si unele legi, decizii legale,chiar traditii si obiceiuri ale altor state,comunitati. De ce? Pentru ca, banuiesc ca smecherii le aplica aici, in beneficiul lor stiind ca totul trece in Moldova, cind se cumpara ! Exemplu: 1.Secretizarea . Pe linga asa zisele secrete de stat, pot trece si secretele private: contracte de casatorii, asigurari pe viata (a studia bine!!!), testamente si tipurile acestora ( !!!) in cazul persoanelor cu duble cetatenii si numai. Mai sunt si secretele de secta,casta (studiati bine sectele si actiunile acestora de toate tipurile si la nivel international si felul cum se pot camufla. 2. Mai e nevoie de buni specialisti in crime economice si o functionare foarte serioasa, de tipul celor occidentale a Organizmelor de protectie a Consumatorului. Fara a incita societatea la vinatoare de oameni, daca intitutiile vor functiona corect si oamenii vor constientiza necesitatea acesta, banii nu vor fi furati, ci isi vor face treaba sanatos in interesul bunastarii celora care il supravegheaza (Statul, oamenii). P.S.Altfel,vom avea tot legende moderne ... Cele antice sunt mai interesante: Imi place acea despre Romulus si Remulus si...multe altele, unde sensul artistic este autentic.

Licurg 15.09.2021 13:35

Cine cunoaste conventiile ONU din anii 40 după fondarea ei, va observa că multe se referă la compaterea stirilor false in lume. Potrivit ONU unele stiri false pot conduce la razboie. Asa a fost in 1939 cand Polonia ar fi atacat un post de radio german, Apoi in Iraq acuzat ca ar avea arme chimice. etc .. Tot minciunile din anii 90 au declansat razboiul la nistru. După mine ar fi timpul ca RM să ratifice aceste conventii, pentru a contracara falsurile interne si exteerne. Oare ceea ce spun unii politicani, publicatii, e purul adevar ??? Cei care falsifica Istoa ar trebui pedepsiti ca falsificatorii de bani, spunea scriitorul spaniol Cervantes

Elvira 15.09.2021 17:01

Este strigator la cer prin ce metamorfoze a trecut acest Carp, vezi Doamne, unionist declarat, doar ca sa se mentina in Parlament. Domnule, de doua luni aveti toata puterea! De ce permiteti in continuare ca propaganda rusa militarista sa fie difuzata nestingherit in RM? Deschide postul Primul in Moldova si priveste 'programma Vremea' sau talk show-ul 'Vremea pokajet', care se transmit prin toate satele si catunurile din RM. Matusa Paraskovia nu cauta propaganda pe internet. La o adica, nici n-ar avea nevoie, pentru ca o are servita de la unicul post TV pe care il priveste la televizorul ei. N-o sa fiti credibili. Nici Ukraina n-o sa mai vrea sa discute cu voi. A-a-a-a, va temeti sa nu va arate Kozak din deget. Adica propaganda oricum este pe internet si de aceea o lasam sa curga garla si la TV. Mi-i greata de asa specimene ca acest Carp.

dinu 15.09.2021 21:10

Pentru "Elvira", RESPECT! Sustin in totalite cele mentionate de D-tra!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md