08:11:33 15.11.2019
 
Stiri

Încă o tentativă de a aduce LIMBA ROMÂNĂ în Parlament: „Limba moldovenească din perioada tătucului Stalin persistă, din păcate, și astăzi”

Politică 18.10.2019 12:50 Vizualizări1301 Autor: Ziarul National
Încă o tentativă de a aduce LIMBA ROMÂNĂ în Parlament: „Limba moldovenească din perioada tătucului Stalin persistă, din păcate, și astăzi”

Cel puțin cinci legi din R. Moldova conțin sintagma de „limba moldovenească” și astăzi, chiar dacă o decizie a Curții Constituționale din decembrie 2013 a stabilit că limba oficială a R. Moldova este limba română, așa cum este scris în Declarația de Independență, care prevalează asupra Constituției.

Deputații Iurie Reniță și Lilian Carp au prezentat astăzi o inițiativă legislativă care vine să înlocuiască „moldoveneasca” din documentele oficiale ale R. Moldova.

Mai exact, este vorba de Codul jurisdicției constituționale, Legea privind organizarea judecătorească, Regulamentul Parlamentului, Legea cu privire la actele de stare civilă și Legea privind funcția publică și statutul funcționarului public, dar și alte acte care derivă din aceste legi.

„Avem acte legislative care mai păstrează reminiscențele sovietice, deoarece existența în continuare a noțiunii de limbă moldovenească, ce a fost consfințită încă în perioada tătucului Stalin, din păcate persistă și astăzi. Este un mare neadevăr lingvistic și istoric, de aceea am decis să aducem în concordanță cu adevărul lingvistic și istoric aceste norme pe care trebuie să le conțină toate documentele de referință din R. Moldova”, a argumentat deputatul Reniță.

Inițiatorii proiectului de lege speră că acesta va fi susținut de colegii lor din Parlament pentru a înregistra inițiativa și apoi a o vota într-o ședință plenară.

Menționăm că, anterior, și liberalii au avut asemenea inițiative, dar acestea nu au fost susținute în Parlament.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

08.11.2019 09:11 Nicolae Negru Furtună în ligheanul politicii de pe Bâc

04.11.2019 09:09 Nicolae Negru De ce a pierdut Andrei Năstase? Bluff...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md