15:27:06 19.01.2020
 
Stiri

În așteptarea SOLUȚIEI Guvernului Maia Sandu! De ce unele companii din sfera IT sunt forțate să plătească impozite și în R. Moldova, și în străinătate

Economie 11.09.2019 10:38 Vizualizări1166 Autor: Ziarul National
În așteptarea SOLUȚIEI Guvernului Maia Sandu! De ce unele companii din sfera IT sunt forțate să plătească impozite și în R. Moldova, și în străinătate curentul.md


Mai multe companii IT, care sunt înregistrate oficial în R. Moldova, nu în zonele offshore, se confruntă cu o situația neclară - sunt forțate să plătească impozite și în R. Moldova, dar și în străinătate, iar autoritățile nu ar vrea să găsească o soluție. Una dintre aceste companii este „Ritlabs”.

Solicitat de Ziarul NATIONAL, directorul Companiei „Ritlabs”, Maxim Masiutin, a spus că firmele IT din R. Moldova, care sunt scutite de impozitare dublă conform tratatelor internaționale încheiate și ratificate de republica noastră, sunt nevoite să achite impozite pe venit atât în străinătate, cât și în R. Moldova, dacă au devenit rezidenți ai parcurilor IT.

În opinia lui, situația este destul de stranie, ori aceste tratate au fost semnate anume cu acest scop - companiile să nu fie nevoite să achite taxe în două state și, astfel, să se dezvolte.

„Desigur, nu ne referim la cazul companiilor IT înregistrare în zone offshore, unde asemenea situație nu se aplică. „Ritlabs” este ocompanie înregistrată oficial în republica noastră și se confruntă cu această problemă”, a precizat sursa citată.

Masiutin a mai adăugat că a adresat mai multe sesizări autorităților, dar acestea ar evita să ofere un răspuns tranșant, iar poziția Ministerului Finanțelor îi discriminează pe rezidenții parcurilor în raport cu restul agenților economici, care sunt scutiți de impozitare dublă, conform tratatelor internaționale încheiate și ratificate de R. Moldova.

„De exemplu, firma SRL „Ritlabs”, până a deveni rezidentul parcului, a beneficiat de evitarea impunerii duble, în temeiuri generale, iar din momentul când a devenit rezident parcului s-a pomenit impusă să achite impozitul pe venit și în străinătate, și în R. Moldova”, spune Masiutin.

În opinia sa, în condițiile în care niciun tratat internațional și nicio lege nu prevede că rezidenții parcului sunt lipsiți de dreptul de a beneficia de evitarea impunerii duble pe impozit pe venit, rezidenților parcului li s-a instituit un dezavantaj arbitrar. Această situație încălca evident principiile de bază ale activităților administrative, în special egalitatea de tratament care garantează că autoritățile publice trebuie să trateze în mod egal persoanele aflate în situații similare.

Directorul „Ritlabs” speră că Guvernul condus de Maia Sandu va face regulă în acest sens. Totodată, acesta mizează că ministrul Finanțelor și cel al Economiei și Infrastructurii au informat-o pe prim-ministra Maia Sandu despre problemă și în scurt timp se va face ordine și se va ține cont de tratatele internaționale semnate de țara noastră.

Precizăm că Firma „Ritlabs” S.R.L. este o companie IT autohtonă, cu o istorie de peste 20 de ani de activitate. Compania creează produsele sale proprii, care fac ca activitățile cu poșta electronică să fie productive și eficiente. Principalele produse ale companiei sunt clientul poștal „The Bat!”, versiunea portativă a acestuia „The Bat! Voyager” și serverul poștal „BatPost”. Programele firmei ajută la procesarea rapidă și simplă a corespondenței poștale. În plus, aceasta garantează siguranța corespondenței și îi ajută pe utilizatori să facă față rapid și eficient volumelor mari de corespondență electronică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md