12:05:45 24.04.2019
 
Stiri

FOTO // Profesorii și părinții elevilor de la liceele „Orizont”, flashmob în susținerea colegilor, aflați pe punctul de a fi EXTRĂDAȚI în Turcia

Social 07.09.2018 09:33 Vizualizări1337 Autor: Ziarul National
FOTO // Profesorii și părinții elevilor de la liceele „Orizont”, flashmob în susținerea colegilor, aflați pe punctul de a fi EXTRĂDAȚI în Turcia

Zeci de profesori și părinți ai Liceului Teoretic „Orizont”, filiala Buiucani, au organizat, în această dimineață, un flashmob pentru susținerea celor șapte profesori și angajați din administrația rețelei de școli moldo-turce din R. Moldova, reținuți ieri de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care intenționează să-i extrădeze în Turcia.

Protestatarii au afișat pancarte pe care era scris: „Vrem să nu sufere copiii”, „Suntem alături de colegii noștri”, „Vrem să lucrăm în pace și siguranță”, „Sprijinim profesorii noștri” etc.Valentina Bujor, director adjunct la Liceul Teoretic „Orizont”, filiala Buiucani, a declarat la flashmob că lucrează cu cei reținuți ieri de peste 20 de ani, în școlile moldo-turce învață copii de 18 naționalități și niciodată nu a simțit că în procesul de lucru sau învățământ este impusă vreo idee anume.

„Noi avem încredere în colegii noștri”, a spus aceeași sursă, precizând că liceele „Orizont” nu au fost implicate niciodată în jocuri politice, concentrându-se pe instruirea copiilor, în conformitate cu legislația R. Moldova.

Potrivit directorului adjunct, procesul de studii în liceele „Orizont” nu a fost afectat în urma evenimentelor de ieri.Profesorii și părinții elevilor de la liceele „Orizont” intenționează să organizeze astăzi, la ora 14.30, un protest la Parlament, cu solicitarea de a elibera profesorii și liderii din administrația școlilor aflați în custodia SIS.

Amintim că în dimineața zilei de ieri au fost reținuți șase angajați de etnie turcă ai rețelei de licee „Orizont”, unii dintre care direct din fața copiilor și soțiilor sau chiar a elevilor, iar SIS a anunțat ulterior că șapte cetățeni străini au fost declarați indezirabili și extrădați de pe teritoriul R. Moldova, pentru că ar prezenta pericol pentru securitatea națională.

Rudele celor reținuți, profesori și părinți au stat ieri toată ziua la Aeroportul Internațional Chișinău, dar nu au reușit să afle dacă aceștia au fost deja extrădați în Turcia sau nu. Nici avocații celor reținuți nu au reușit să se vadă pe parcursul zilei de ieri cu clienții și nici nu cunosc locul aflării lor.Operațiunea SIS, prezentată ca „succes” în Turcia, a fost criticată de mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului. Amnesty International Moldova, de exemplu, a amintit că persoanele reținute au solicitat anterior azil politic în R. Moldova, inițiind procedura legală, ceea ce, conform legislației, le asigură dreptul de a nu fi expulzați arbitrar.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md