02:47:33 18.08.2019
 
Stiri

Fostul președinte al Curții Constituționale crede că inițiativele Blocului „ACUM” ar fi „populiste”

Alegeri 2018 14.03.2019 11:00 Vizualizări1781 Autor: Ziarul National
Fostul președinte al Curții Constituționale crede că inițiativele Blocului „ACUM” ar fi „populiste” ipn.md

Fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, consideră că pachetul de „legi antioligarhice” propuse de copreședinții Blocului „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase, ar fi „populiste” și seamănă mai mult cu declarații politice, dar nu cu proiecte de lege.

Potrivit lui Pușcaș, inițiativele respective nu pot fi supuse votului din primele ședințe ale noului Parlament și asta pentru că nu au fost alese structurile de conducere.

„Parlamentului trebuie să fie convocat de președintele R. Moldova în 30 de zile de la data validării. Mai întâi de toate, se formează fracțiunile parlamentare. Ulterior este aleasă conducerea Parlamentului. Dar conducerea Parlamentului ce înseamnă? Conducerea înseamnă alegerea președintelui, a vicepreședinților, a biroului permanent și a comisiilor parlamentare permanente. După aceasta se începe activitatea Parlamentului, adică realizarea atribuțiilor sale. Deocamdată, nu avem nimic din toate acestea”, a declarat Victor Pușcaș, în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova.

De asemenea, fostul președinte al CC afirmă că orice inițiativă legislativă trebuie să treacă printr-o serie de proceduri pentru a ajunge lege, ceea ce nu este posibil în acest moment.

„Fiecare deputat are dreptul la inițiativa legislativă. Inițiativa legislativă constă din două părți: prima – proiectul de lege, care poate fi inițiat de oricare deputat. Și al doilea – propunerea legislativă. Sub care categorie sunt sau cad aceste inițiative? Eu cred că nu cad sub niciuna, pentru că nu sunt nici proiecte de legi și nu sunt nici propuneri legislative. Sunt niște inițiative care, probabil, pot fi recunoscute ca fiind politice”, a adăugat Pușcaș.

De partea cealaltă, lidera PAS, Maia Sandu, crede că inițiativele respective pot fi supuse votului. Acesta a precizat că la prima ședință a Parlamentului vom afla modalitatea prin care acestea vor fi propuse pentru a fi votate de deputații care își doresc „de-oligarhizarea” unor instituții de stat.

Președintele Igor Dodon a anunțat anterior că va stabili data primei ședințe a noului Parlament la 25 sau 26 martie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md