16:11:35 29.02.2020
 
Stiri

Fosta șefă de la „Apă Canal Chișinău” își exprimă temerea că se dorește concesionarea acestei întreprinderi, după aplicarea unei amenzi URIAȘE de către Consiliul Concurenței

Economie 20.09.2019 10:59 Vizualizări1087 Autor: Ziarul National
Fosta șefă de la „Apă Canal Chișinău” își exprimă temerea că se dorește concesionarea acestei întreprinderi, după aplicarea unei amenzi URIAȘE de către Consiliul Concurenței


Consiliul Concurenței a luat decizia de a amenda cu 7,19 milioane de lei SA „Apă Canal Chișinău” pentru aplicarea diferențiată și arbitrară a coeficienților la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare pentru depășirea concentrației maxim-admisibile în apele uzate evacuate, inclusiv pentru neperceperea plăților suplimentare de la o parte din întreprinderile active din Chișinău și Ialoveni.

Fosta șefă a acestei întreprinderi, Veronica Herța, descrie ezitările aceluiași Consiliu pe parcursul anilor și își exprimă temerea că s-ar dori falimentarea acesteia pentru a fi ulterior concesionată.

Herța susține că atât timp cât nu va fi asigurată calitatea apei la intrare în Stația de epurare, problema va rămane nesoluţionată.

„Aceasta înseamnă, place ori nu place unora, că legea trebuie respectată, iar industriile sunt obligate să asigure preepurarea apelor uzate deversate în rețeaua de canalizare! În 2012, Consiliul Concurenței atenționează „Apa Canal” că nu este în drept să aibă contracte de preepurare și pune în sarcina ANRE-ului subiectul ce ține de elaborarea tarifului diferențiat. În 2017, Consiliul Concurenței aplică amendă de 767 de mii de lei pentru faptul nerezilierii contractelor de preepurare. Amintesc, practic în aceeași perioadă, au fost reziliate toate cele peste 500 de contracte, în condițiile în care nu exista nicio transparență și claritate cum au fost stabiliți coeficienții. La același „Zernoff”, care aducea borhotul direct la Stație și a distrus procesul de epurare, se aplica coeficientul 1, iar pentru alți agenţi economici, cu industrii mai puțin nocive, li se aplica coeficientul de 1,5-2”, a firmă Herța.

Fosta șefă de la „Apă Canal” adaugă că a pus problema la cel mai înalt nivel și a solicitat modificări ale legislației pentru stabilirea exactă a modalității de calcul al depășirilor, dar nu a fost auzită.

„Și acum, în 2019, același Consiliu al Concurenței aplică o amendă de 7 milioane pentru faptul că legea a fost pusă în capul mesei. Iar dacă citim cele peste 30 de pagini din decizia lor, putem sesiza multiple contraziceri la subiectul dat. Așteptăm poziția Guvernului și a Ministerului Agriculturii și Mediului asupra „problemei”, dar și a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței, deoarece aceast subiect ce ține de respectarea normelor de mediu este subiectul și administrației centrale și nu ar fi corect să fie pasată către Primăria Chișinău”, continuă Herța.

Aceasta sfătuiește „Apă Canal Chișinău” să conteste această decizie.

„În caz că primele două puncte nu se realizează, temerea este că se dorește falimentarea întreprinderii și ulterior concesionarea ei... Or la datoriile pe care le are deja întreprinderea față de furnizori, că nici materiale pentru activitatea curentă furnizorii nu mai livreaza, decizia în cauză „pune capacul” și mai tare”, concluzionează Veronica Herța.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.02.2020 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Dodon se arunc...

24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md