17:05:14 25.04.2024
Stiri

Experții de la „Transparency Moldova”, despre soluția lui Dodon de a folosi profitul BNM pentru acoperirea unei părți a miliardului furat: „Suma de 6 miliarde de lei este exagerat de optimistă”

Economie 12.02.2020 09:40 Vizualizări1426 Autor: Ziarul National
Experții de la „Transparency Moldova”, despre soluția lui Dodon de a folosi profitul BNM pentru acoperirea unei părți a miliardului furat: „Suma de 6 miliarde de lei este exagerat de optimistă”


Banca Națională a Moldovei (BNM) ar urma să încaseze din bugetul de stat peste 900 de milioane de lei în acest an, bani destinați pentru răscumpărarea creditelor de peste 13 miliarde de lei, acordate Guvernului, în 2014 și 2015, pentru a acoperi găurile cauzate de jaful bancar. În total, cetățenii R. Moldova, pe umerii cărora a fost pusă întoarcerea banilor furați din sistemul bancar, vor trebui să întoarcă aproape 25 de miliarde de lei, plătind și o dobândă anuală, stabilită în așa-zisa „lege a miliardului”.

Premierul Ion Chicu a declarat ieri că 210 milioane de lei din această sumă ar urma să rămână în acest an în bugetul de stat, reprezentând profit al BNM. Anunțul a venit la scurt timp după ce președintele Igor Dodon a propus ca o parte a profitului băncii centrale, „cinci – șase miliarde de lei sau 25 – 30%”, să fie folosită pentru reducerea poverii prevăzute în legea amintită.

CITIȚI și Guvernatorul BNM comentează propunerea președintelui Igor Dodon de a utiliza profitul BNM pentru a întoarce o parte a miliardului furat din bănci: „Soluția este una echilibrată”

Experții de la „Transparency International Moldova” arată într-o analiză că această inițiativă este, de fapt, o revenire la practica anterioară, de până în anul 2015, și ar putea restabili o sursă importantă de venituri în bugetul de stat.

„Diferența între practicile de până în 2015 și propunerile președintelui este că anterior mijloacele transferate de BNM erau folosite pentru cheltuieli bugetare generale, iar inițiativa recentă prevede ca aceste mijloace să revină imediat la BNM – pentru stingerea unei părți din obligațiunile bugetului de stat față de BNM, urmare a aplicării legii miliardului”, cităm din analiză.

Potrivit experților, deși președintele a invocat o sumă de circa 5 - 6 miliarde de lei care poate fi economisită în bugetul de stat pentru stingerea parțială a datoriei interne de stat, probabilitatea unor profituri viitoare de miliarde pe parcursul a mai multor ani consecutivi este mică.

„Veniturile BNM depind de activitățile BNM în piața valutară, profitabilitatea plasării rezervelor internațioanle pe piețele financiare externe, precum și de costurile aplicării instrumentelor de politică monetară pe piața internă. Aceste activități ale BNM au generat în unii ani chiar pierderi, iar profituri mai mari au fost obținute în anii de crize, cu fluctuații majore ale cursului de schimb valutar, inflație excesivă, afectând populația și mediul de afaceri.

Conform rezultatelor din ultimii doi ani, BNM ar putea obține profit în jur de 300 de milioane de lei anual, dintre care 150 de milioane de lei (50%) transferate în bugetul de stat pentru reducerea datoriei. În aceste condiții, suma invocată de 6 miliarde lei este exagerat de optimistă. În aceste condiții, răscumpărarea înainte de termen doar a obligațiunilor cu termen de scadență în 2041, în volum de 810 milioane de lei, necesită mai bine de 5 ani, cu condiția că BNM generează profit. În acest context, Transparency International-Moldova consideră oportună revenirea la practica transferării unei părți a profitului BNM în bugetul de stat. Totodată, reținem că efectele de la direcționarea acestor mijloace pentru răscumpărarea obligațiunilor de stat vor fi resimțite, cu precădere, peste 20 de ani, dacă nu vor fi aplicate și alte măsuri”, au calculat experții.

Drept urmare, „Transparency International Moldova” consideră că, în asemenea situație, mai eficientă ar fi eliminarea plății dobânzii de către Ministerul Finanţelor la BNM legate de legea miliardului, fiindcă această măsură ar economisi imediat 9,3 miliarde de lei (peste 600 de milioane de lei anual în anii următori) din dobânzile calculate și neachitate deocamdată din bugetul de stat. Totodată, autoritățile ar trebuie să constate caracterul ilegal al deciziilor secrete emise de guvernele Leancă şi Gaburici şi să anuleze deciziile de acordare a creditelor de urgenţă de către BNM cu garanţia Guvernului, dar și să suspende temporar „legea miliardului”, până la epuizarea tuturor eforturilor de investigare şi recuperare a mijloacelor fraudate: „Ultimele două măsuri ar impulsiona activitatea organelor de resort în investigarea fraudei din sistemul bancar și recuperarea banilor fraudați”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md