18:13:18 04.04.2020
 
Stiri

Experții care au analizat contractul de concesionare a gărilor auto din R. Moldova recomandă autorităților să-l ANULEZE: Este în defavoarea statului

Economie 08.10.2019 15:30 Vizualizări1435 Autor: Ziarul National
Experții care au analizat contractul de concesionare a gărilor auto din R. Moldova recomandă autorităților să-l ANULEZE: Este în defavoarea statului


Contractul de concesiune a celor 30 de gări și stații auto din R. Moldova, încheiat în decembrie 2018 de către Agenția Proprietății Publice cu firma „Gările Auto Moderne”, trebuie anulat, fiindcă este în defavoarea statului.

Recomandarea vine de la experții Victor Neaga și Oleg Tofilat, care au analizat documentul, la solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă care investighează privatizările realizate în R. Moldova în perioada anilor 2013 - 2019.

Victor Neaga a precizat astăzi, în cadrul ședinței Comisiei, că o treime din contract prevede doar condițiile de reziliere a acestuia, vădit în favoarea partenerului privat care a primit gările și stațiile auto în concesiune pentru o perioadă de 25 de ani.

Partenerul privat și-a luat angajamentul să efectueze investiții numai în primii trei ani de la încheierea contractului, iar în ultimul timp din „afacere” s-au retras primii doi acționari ai „Gărilor Auto Moderne”, inclusiv compania de construcții „Exfactor Grup”. Mai mult, concesionarul nu și-ar fi onorat obligațiile investiționale din contract prevătute pentru primul an.

Potrivit lui Neaga, înainte de concesiune, întreprinderea de stat avea un venit stabil anual de circa 4 - 5 milioane de lei și un rulaj de 300 de milioane de lei.

Președintele Comisiei de anchetă, deputatul Igor Munteanu, crede că prin concesiunea gărilor și stațiilor auto a fost monopolizat acest sector.

La ședința următoare a Comisiei urmează a fi audiați și responsabilii de la „Gările Auto Moderne”.

Menționăm că, în decembrie 2018, Agenția Proprietății Publice a dat în concesiune gările și stațiile auto firmei „Gările Auto Moderne”, unicul participant la concurs. Aceasta avea drept fondatori compania de construcții „Exfactor Grup” cu 85% și pe cetățeanul american Lluka Muco - 15%. După câteva luni, „Exfactor Grup” și Muco au renunțat la „afacere”, aceasta ajungând în mâinile Oksanei Demchenko, cetățeană a Ucrainei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.04.2020 09:36 Nicolae Negru Nicolae Negru // Starea de sănătate a...

30.03.2020 10:00 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională (2)

27.03.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unirea rațională sau...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md