06:43:59 21.11.2018
 
Stiri

EXEMPLU de urmat // Profesori pentru viitor. Cum i-a CUCERIT pe elevi un profesor de filosofie

Social 15.05.2018 17:40 Vizualizări703 Autor: Ziarul National
EXEMPLU de urmat // Profesori pentru viitor. Cum i-a CUCERIT pe elevi un profesor de filosofie sursa: digi24.ro

Doru Căstăian este un profesor care schimbă destine prin pasiunea cu care îşi face meseria. El predă ştiinţe socio-umane în Galaţi şi îi învață pe elevi să aibă încredere în ei, în ideile lor și în viitorul României.

Ajungem chiar la ora de psihologie a unor elevi de clasa a zecea, de la Liceul de Artă. Vorbesc despre emoţii. Mereu printre ei, niciodată la catedră, îl găsim pe Doru Căstăian, profesorul de ştiinţe socio-umane şi omul care le dă curaj să se descopere.

Andrei: Este singura oră la care ne exprimăm opinia personală.

Doru Căstăian, profesor de filosofie: Principiul este acela al respectului. Elevul nu este o semi-fiinţă umană, nu este o jumătate de om, nu-ţi este inferior în niciun fel.

Andrei: El ne ascultă părerea şi nimic nu este greşit.

Doru Căstăian, profesor de filosofie: În momentul în care eu mă duc în faţa lor, pur şi simplu deschis şi dornic să fac ceva constructiv cu ei, elevii răspund. Mă inspir destul de mult din felul în care erau organizate şcolile antice de filosofie, de exemplu. Încerc să preiau de acolo anumite exerciţii.

Cu bileţele colorate, întrebări interesante şi citate din filosofi celebri. Aşa le captează atenţia elevilor şi îi cucereşte.

Doru Căstăian: Un profesor bun ar trebui să nu ştie ce e un profesor bun. Să fie într-o construcţie permanentă a identităţii sale ca profesor.

Doru Căstăian: Preocuparea unui pedagog ar trebui să fie aceea de a construi în elev o motivaţie şi o interioritate. De a-l ajuta să îşi susţină, să îşi dozeze şi să îşi canalizeze eforturile spre un anumit lucru.

Andrei: Am început să mă gândesc foarte mult la ce fac şi m-a ajutat extrem de mult acest lucru, să iau decizii mai bune în viitor.

În România oamenilor care aşteaptă o schimbare, Doru Căstăianu e cel care face diferenţa. Nu se plânge că sistemul de învăţământ e defect, ci încearcă să îl repare.

Doru Căstăian: Cred că cea mai mare provocare pentru un profesor e să nu devină indiferent sau cinic.

Cosmin Chiriţă, project manager al Proiectului MERITO: Procentul de profesori de genul acesta, valoroşi, e undeva la 10-12% din totalul profesorilor din sistem. Mulţi dintre ei au nevoie să simtă că nu sunt singuri şi că merită să lupte.

Doru Căstăian: Cred că sistemul are resurse pentru a se regenera din interior şi să ajungă la nişte standarde decente, dacă va fi lăsat să o facă.

Sursa: digi24.ro

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.11.2018 09:11 Nicolae Negru Mai ușor cu pianul trădării de patrie...

16.11.2018 12:00 Ziarul National Victor Chirilă // Cine e de vină că R...

16.11.2018 09:21 Nicolae Negru Plahotniuc crede că Europa e proastă?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md