10:23:21 27.03.2023
Stiri

Evenimentul din Găgăuzia pentru care premierul interimar Natalia Gherman a FELICITAT astăzi bașcanul

Social 14.07.2015 17:10 Vizualizări2732 Autor: Galina Munteanu
Evenimentul din Găgăuzia pentru care premierul interimar Natalia Gherman a FELICITAT astăzi bașcanul
Poză simbol


Circa 150 de copii de la mai multe grădinițe din Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti, dar și părinții acestora, vor învăța limba română.

Acţiunea are loc în cadrul unui program organizat de Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM).

„Pe moment, există un interes foarte mare atât din partea conducerii autonomiei, cât și din a locuitorilor săi de a învăța limba de stat. Noi vrem să participăm în toate procesele publice din R. Moldova și trebuie să vă spun că inițiativele în acest sens vin de la oameni, în fiecare zi parvin astfel de adresări”, a declarat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, fără a spune și denumirea corectă a limbii vorbite în R. Moldova.

În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, premierul interimar Natalia Gherman a ținut s-o felicite pe Irina Vlah pentru deschiderea unui asemenea centru în Găgăuzia.

„Sperăm să contiunuăm asemenea proiecte spre binele locuitorilor Găgăuziei”, a spus Natalia Gherman.

Potrivit directorului ANTEM, Lucia Cucu, prin acest program va fi favorizată coeziunea și integrarea lingvistică, socială și profesională și, totodată, va fi păstrată identitatea etnică și patrimoniul cultural.

Pentru implementarea cu succes a programului de învățare simultană a limbilor română și găgăuză vor fi elaborate mai multe materiale didactice, inclusiv un ghid metodologic pentru traineri, un curriculum privind instruirea simultană, un manual de instruire pentru cursanți și educatori. De asemenea, vor fi editate colecții de povestioare și cântece în română și găgăuză, dar și de carduri ilustrate ce vor include vocabular din cele două limbi.

La etapa inițială, experții ANTEM cu nivel de calificare național și internațional vor pregăti traineri locali din rândul managerilor de grădinițe și al profesorilor, pentru ca ulterior aceștia să instruiască beneficiarii finali.

Cursurile de instruire pentru copii și părinții lor vor fi desfășurate pe parcursul a șase luni. În același timp, pentru beneficiarii finali ai programului vor fi organizate nouă ateliere de lucru interculturale.

Programul „Învățarea simultană a limbilor română și găgăuză” va fi implementat timp de 24 de luni cu sprijinul Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale al OSCE de la Haga și în colaborare cu Bașcanatul Găgăuziei, Biroul Relații Interetnice, Ministerul Educației etc.

În Găgăuzia activează aproximativ 50 de grădinițe.

Acest program urmează a fi dezvoltat, astfel ca și alți copii din alte grădinițe din regiune, dar și alte minorități naționale, vorbitoare de limba bulgară și ucraineană să învețe limba română.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md