Evenimentul din Găgăuzia pentru care premierul interimar Natalia Gherman a FELICITAT astăzi bașcanul
Circa 150 de copii de la mai multe grădinițe din Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti, dar și părinții acestora, vor învăța limba română.
Acţiunea are loc în cadrul unui program organizat de Asociaţia Naţională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM).
„Pe moment, există un interes foarte mare atât din partea conducerii autonomiei, cât și din a locuitorilor săi de a învăța limba de stat. Noi vrem să participăm în toate procesele publice din R. Moldova și trebuie să vă spun că inițiativele în acest sens vin de la oameni, în fiecare zi parvin astfel de adresări”, a declarat bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, fără a spune și denumirea corectă a limbii vorbite în R. Moldova.
În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, premierul interimar Natalia Gherman a ținut s-o felicite pe Irina Vlah pentru deschiderea unui asemenea centru în Găgăuzia.
„Sperăm să contiunuăm asemenea proiecte spre binele locuitorilor Găgăuziei”, a spus Natalia Gherman.
Potrivit directorului ANTEM, Lucia Cucu, prin acest program va fi favorizată coeziunea și integrarea lingvistică, socială și profesională și, totodată, va fi păstrată identitatea etnică și patrimoniul cultural.
Pentru implementarea cu succes a programului de învățare simultană a limbilor română și găgăuză vor fi elaborate mai multe materiale didactice, inclusiv un ghid metodologic pentru traineri, un curriculum privind instruirea simultană, un manual de instruire pentru cursanți și educatori. De asemenea, vor fi editate colecții de povestioare și cântece în română și găgăuză, dar și de carduri ilustrate ce vor include vocabular din cele două limbi.
La etapa inițială, experții ANTEM cu nivel de calificare național și internațional vor pregăti traineri locali din rândul managerilor de grădinițe și al profesorilor, pentru ca ulterior aceștia să instruiască beneficiarii finali.
Cursurile de instruire pentru copii și părinții lor vor fi desfășurate pe parcursul a șase luni. În același timp, pentru beneficiarii finali ai programului vor fi organizate nouă ateliere de lucru interculturale.
Programul „Învățarea simultană a limbilor română și găgăuză” va fi implementat timp de 24 de luni cu sprijinul Înaltului Comisar pentru Minoritățile Naționale al OSCE de la Haga și în colaborare cu Bașcanatul Găgăuziei, Biroul Relații Interetnice, Ministerul Educației etc.
În Găgăuzia activează aproximativ 50 de grădinițe.
Acest program urmează a fi dezvoltat, astfel ca și alți copii din alte grădinițe din regiune, dar și alte minorități naționale, vorbitoare de limba bulgară și ucraineană să învețe limba română.
Cutremur puternic, resimțit la Chișinău: Seismul s-a produs în Vrancea
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate