20:41:36 19.07.2018
 
Stiri

„Epoca REMITENȚELOR” este pe sfârșite: „Unica posibilitate de DEZVOLTARE a R. Moldova sunt resursele interne”

Economie 12.01.2018 12:40 Vizualizări1322 Autor: Ziarul National
„Epoca REMITENȚELOR” este pe sfârșite: „Unica posibilitate de DEZVOLTARE a R. Moldova sunt resursele interne”

Transferurile de bani ale moldovenilor care muncesc peste hotare, chiar dacă rămân la un nivel destul de înalt, nu mai joacă un rol important în condițiile în care exporturile depășesc banii introduși în țară, deja al treilea an consecutiv. În 2017, volumul remiterilor a constituit 1,27 de miliarde de dolari, iar vânzările de valută – 2 miliarde de dolari, sub nivelul încasărilor din exporturi.

Potrivit economistului de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, banii proveniți din remitențe s-au epuizat, iar unica posibilitate de dezvoltare a R. Moldova sunt resursele interne prin atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă și asigurarea veniturilor din interiorul țării.

„În 18 de ani, remiterile moldovenilor, prin canalele oficiale (bănci și sistemele de transfer) au constituit 18 miliarde de dolari, dar suma se ridică la 27 de miliarde de dolari, dacă luăm în calcul volumul de valută vândut pe piața valutară în numerar. Discrepanța de 9 milioane de dolari ne arată că acești bani au fost aduși acasă cash de moldovenii care au venit acasă”.

Tot în cei 18 ani, R. Moldova a exportat mărfuri și produse în sumă de 27 de miliarde de dolari. Altfel spus, veniturile nete provenite din banii de peste hotare sunt egale cu veniturile totale provenite din exporturi. Pentru comparație, încasările cetățenilor provenite din exporturi sunt de patru miliarde de dolari, iar din remitențe - 27 de miliarde de dolari. În această perioadă, fondul de salariu achitat a fost de 20 de miliarde de dolari, cu șapte miliarde mai puțin față de remiteri.

„Observăm că impactul banilor din străinătate este mai mare decât tot salariul achitat pe economie. Bunăstarea cetățeanului a fost determinată de banii trimiși din străinătate. Or, salariul nu a mai jucat un rol important începând cu anul 2004. De exemplu, vânzările de valută au fost de 760 de milioane de dolari, iar salariul a fost doar 550 de milioane de dolari”, a mai spus Ioniță.

Ioniță constată și o creștere a salariului din economie, care a scăzut după criza din 2014 la 1,5 miliarde de dolari de la 1,8 miliarde de dolari. În anul 2018-2019, conform acestuia, salariul plătit în economie va depăși volumul remitențelor.

În anul 2007-2008, R. Moldova era prima țară în lume cu cei mai mulți bani veniți de peste hotare raportați la PIB. În 2008, volumul transferurilor a atins cel mai înalt nivel – 2,4 miliarde de dolari cu o pondere în PIB de 39,5%. „Remitențe au continuat să joace un rol important până în 2014, atunci când volumul acestora a început să se reducă, iar nivelul de 2,4 miliarde de dolari va fi atins foarte greu în anii următori”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md