14:47:02 22.05.2019
 
Stiri

După ce le-a asigurat pe gravidele din R. Moldova cu medicamente pentru menopauză, AMED s-a supărat pe Ziarul NAȚIONAL

Știri 19.04.2016 17:05 Vizualizări2066 Autor: Galina Munteanu
După ce le-a asigurat pe gravidele din R. Moldova cu medicamente pentru menopauză, AMED s-a supărat pe Ziarul NAȚIONAL

Știrea Ziarului NAȚIONAL privind o licitație organizată de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) în cadrul căreia a fost desemnat câștigător un preparat inutil pentru problemele gravidelor din R. Moldova a supărat instituția.

AMED a emis un comunicat de presă în care ne acuză de rea-intenție, iar responsabililor centrelor perinatale din R. Moldova care au atenționat instituția că nu au nevoie de acel preparat le arată din deget că nu s-au „autosesizat”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ziarul NAȚIONAL a publicat o știre în care a scos în vileag o problemă ce ține de rezultatul unei licitații desfășurate de AMED în luna martie curent și care a desemnat câștigător un preparat medical de care centrele perinatale din R. Moldova nu au nevoie. Și asta chiar dacă, înaintea licitației, grupul de lucru de la AMED a fost atenționat să ia în considerare informația privind indicațiile preparatelor, pentru a evita inexactități ulterioare.

CITIȚI și Licitație cu NĂBĂDĂI: Prepapate CONTRAINDICATE pentru gravidele din R. Moldova cu probleme de sănătate?

Ziarul NAȚIONAL a expediat o solicitare în scris la AMED pentru a afla poziția instituției vizavi de această problemă. Deși trecuse mai bine de o săptămână, timp în care am vorbit la telefon cu responsabili de la AMED care ne-au promis că vom avea în cel mai scurt timp o reacție, vineri, 15 aprilie, același angajat AMED ne-a spus că persoana care urma să ne dea un răspuns „este bolnavă”.

Ulterior, ne-a informat că vom avea, totuși, un răspuns de la președintele grupului de lucru de la AMED, Ivan Antoci, până în seara zilei de vineri. Până la sfârșitul zilei de muncă, răspunsul așa și nu a mai venit de la AMED la redacția Ziarului NAȚIONAL. Ținând cont de faptul că reprezentanta AMED nu și-a ținut promisiunea, iar noi am atenționat-o că vom publica știrea până în seara zilei de 15 aprilie, materialul a apărut pe site-ul nostru cu descrierea epopeii pe care am avut-o cu responsabilii de la AMED.

Luni, am fost telefonați la redacție de către aceeași responsabilă de la AMED, Angela Buzu, care s-a arătat deranjată că am publicat materialul fără a aștepta reacția instituției. Mai mult, aceasta declara că reacția fusese expediată la redacție încă vineri, lucru care nu corespunde adevărului.

Abia luni, după discuția cu Buzu, am primit reacția AMED și am mai publicat o știre la subiect.

Peste câteva ore, același responsabil de la insituție ne-a telefonat și mai supărat, având pretenții până și la titlul știrii, dar nu și la problema de fond - medicamente inutile pentru anumite categorii de bolnavi. Buzu ne-a acuzat că am avea interes „să ponegrim instituția” în care muncește.

CITIȚI și EPOPEEA licitațiilor de la AMED: Preparate pentru menopauză destinate gravidelor, fiindcă acestea costă mai ieftin

În același comunicat, care, de altfel, conține mai multe neadevăruri despre discuțiile purtate între reporterul Ziarului NAȚIONAL și angajata de la AMED, lucru care poate fi demonstrat ușor prin descifrarea convorbirilor telefonice, AMED se arată deranjată și de faptul că autorul subiectului a scris că „șefii instituțiilor perinatale din R. Moldova s-au revoltat și au semnalat greșeala, precum că AMED a desemnat drept câștigător „un produs inutil” în aceste instituții” și spune că doar „un singur conducător de centru perinatal” a solicitat un alt mod de administrare a „Progesteron”-ului decât cel specificat.

Precizăm că Iurie Dondiuc, directorul Spitalului Clinic Municipal nr.1, cel care a cerut acest tip de preparat și a atenționat grupul de lucru de la AMED să țină cont la desemnarea preparatului la licitație de informația privind indicațiile preparatelor, pentru a evita inexactități ulterioare, este și președintele comisiei de specialitate în obstetrică-ginecologie a Ministerului Sănătății, nu doar director de spital.

În plus, o atenționare similară, de care AMED nu spune nimic, a fost făcută și de către directorul Centrului Perinatologic din municipiul Bălți, Petru Nedelciuc, care i-a cerut președintelui grupului de lucru de la AMED, Ivan Antoci, să țină cont de solicitările lor în procesul selectării preparatelor nominalizate.
De precizat că preparatul care a câștigat cea mai mare parte a licitației are aceeași substanță activă, „Progesteron” 100 și 200 mg, doar că o altă indicație decât cea a preparatului care a fost până acum pe piață - pentru iminență de avort și naștere prematură, și care este, de fapt, necesar instituțiilor perinatale din R. Moldova.

Câștigător însă a devenit preparatul care are indicație în terapia hormonală de substituție de la menopauză, medicament contraindicat gravidelor și care nu poate fi utilizat în centrele perinatale din R. Moldova.

Ziarul NAȚIONAL va urmări în continuare acest subiect și va reveni inclusiv cu informații despre firmele care au propus aceste preparate în cadrul licitației de la AMED.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md