14:50:07 22.05.2019
 
Stiri

Câțiva directori de spitale, SANCȚIONAȚI din cauza crizei medicamentelor

Social 13.03.2015 14:42 Vizualizări1789 Autor: Galina Munteanu
Câțiva directori de spitale, SANCȚIONAȚI din cauza crizei medicamentelor

Directorii Institutului de Medicină Urgentă, Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic, dar și şeful-adjunct al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMED) au fost sancționați pentru că nu au gestionat corect criza medicamentelor.

Ministerul Sănătății nu precizează însă despre ce sancțini este vorba.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății (MS), decizia a fost luată după ce a fost efectuat un control la mai multe instituții medico-sanitare, care a scos în vileag faptul că spitalele duceau lipsă de o serie de medicamente, pacienţii fiind nevoiţi să le cumpere din banii lor.

„Totodată, deficitul menționat a contribuit la necesitatea achiziționării medicamentelor și consumabilelor de către instituții de sine stătător la prețuri mai ridicate pentru asigurarea funcționalității acestora”, precizează MS.

Acum două săptămâni, după ce a finalizat controalele la cinci instituții medico-sanitare publice din municipiul Chișinău, AMED a spus că, deși unele medicamente lipseau din spitale, acest lucru nu a afectat procesul de tratament al pacienților.

Amintim că, la sfrșitul anului trecut, mai mulţi agenți economici au încetat livrarea medicamentelor către spitalele din ţară şi au cerut majorarea preţurilor cu peste 20 la sută. Asta deoarece majoritatea medicamentelor provin din import, iar livrarea la preţul contractual, stabilit anterior, i-ar duce la faliment, din cauza deprecierii leului.

În consecinţă, instituţiile medicale au rămas fără preparate, pacienţii fiind obligați să le procure din banii proprii, chiar dacă aveau asigurare medicală.

Recent, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a înăsprit pedepsele pentru agenţii economici care au câştigat licitaţiile şi nu-şi îndeplinesc obligaţiile contractuale. Aceştia riscă amenzi în mărime de 50 la sută din suma contractului, faţă de 5%, cât era anterior.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2019 09:18 Nicolae Negru Degeaba ne numim unioniști…

17.05.2019 09:27 Nicolae Negru De ce suferim? De oligarhie sau prostie?

15.05.2019 08:02 Vitalie Hadei ANALIZĂ // Portretul PSIHOLOGIC al lu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md