23:12:01 23.06.2024
Stiri

Încă un medicament retras URGENT din farmacii

Social 23.08.2014 15:37 Vizualizări4429 Autor: Stela Mihailovici
Încă un medicament retras URGENT din farmacii farmaprim.md


Un medicament utilizat pentru ameliorarea simptomelor de greață și vărsături, tratarea disconfortului abdominal și refluxului gastroesofagian va fi retras uregent din toate farmaciile din R. Moldova, iar medicii vor primi interdicția de a-l mai prescrie pacienților. Printr-un ordin semnat de ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, au fost interzise supozitoarele rectale care conțin substanța activă „domperidona” cu doze de 10 mg și 60 mg.

Experții internaționali au stabilit anterior că aceste supozitoare produc reacții adverse grave și ar trebui interzise în Uniunea Europeană. Agenția Medicamentului din Franța a anunțat anterior că o sută de pacienți ar fi decedat după ce au urmat un tratament cu „domperidonă”.

În Republica Moldova este înregistrat un singur preparat care conține această substanță în doze de 10 mg și 60 mg. Este vorba despre supozitoarele „Diskineton” produse de compania „Farmaprim”. Acestea vor fi retrase urgent din toate farmaciile.

Potrivit ordinului semnat de Usatîi, medicii vor fi înștiințați că nu mai au dreptul să prescrie acest medicament. Pacienților le vor fi recomandate, pentru ameliorarea simptomelor de greață și vărsături, doar pastile care conțin „domperidona” în doza de 10 mg și supozitoare cu doza de 30 mg, care să fie administrate în două prize pe zi.

Amintim că, la începutul lunii august, un alt medicament folosit pentru profilaxia gripei și a infecțiilor respiratorii virale acute a fost retras de urgență din toate farmaciile fiindcă nu corespundea normelor de calitate. Este vorba despre unguentul „Oxolin” de 0,25% produs de compania „Universal Farm”.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md