02:40:02 14.12.2019
 
Stiri

Doi soți din Drochia, UNICII legumicultori certificați ECO în R. Moldova

Economie 19.06.2019 15:59 Vizualizări1787 Autor: Ziarul National
Doi soți din Drochia, UNICII legumicultori certificați ECO în R. Moldova Agrobiznes

La nordul țării, la 7 km de satul Chetrosu din Drochia, sunt plantate anual și crescute 15 hectare de culturi ecologice.

De la pepene verde, roșii și castraveți până la ceapă, morcovi și cartofi, practic toate legumele și-au găsit loc pe câmpurile gospodăriei țărănești a Mariei Darii, care deja de peste 20 de ani își dedică viața agriculturii, scrie agrobiznes.md.

„Dorim să contribuim la dezvoltarea unei generații sănătoase”

„Practicăm cu soția agricultură din anul 98, ambii având studii în domeniu. Producem legume în sere pe circa 0,5 hectare și în câmp deschis 6,5 hectare. Pe lângă acestea, mai producem și alte culturi, suprafața totală destinată exclusiv agriculturii ecologice este de 15 hectare. Am plantat de toate: ardei, castraveți, roșii, sfeclă roșie, cartofi, ceapă, morcov. Suntem îndrăgostiți de agricultură, de natură, de plante poate chiar bolnavi..și ne-am dorit să demonstrăm această dragoste prin producerea legumelor eco. Zi și noapte ne gândim la aceste plante, de ce au nevoie. Nu banii sunt cei ce decid totul, mult mai important este mediul și sănătatea, iar aportul pe care îl aducem prin producerea legumelor de calitate cred că este substanțial”, a explicat Tudor Darii.

Au creat „un mic eden pentru nepoți”
„În anul 2009, când s-a născut prima nepoțică și avea alergie la mai multe produse, am decis că trebuie să ajutăm și alți copii să se dezvolte sănătoși, consumând organic. De atunci și am început convertirea în sistemul organic. Furnizăm legume organice în grădinițele, școlile, azilurile de bătrâni și piețele locale din zonă. Avem și cumpărători fideli din Chișinău, care cumpără sute de kilograme, personal deja de 3 ani nu am mers la piața din Chișinău. Nu avem volume atât de mari încât să mergem la piața din capitală. Soția gestionează afacerea, cred eu, ea răspunde de comercializare. Ideea de a produce ecologic tot ei i-a venit. Nici când produceam convențional nu prea efectuam tratamente, dar dacă putem să producem totul organic, ce ne oprește s-o facem. Copii ne susțin și se bucură că avem așa o pasiune frumoasă, iar nepoțeii abia așteaptă vacanța să vină să exploateze terenurile cu legume și serele. Am creat acest refugiu ecologic pentru ei. Suprafața totală a exploatației legumicole este de aproape 20 de hectare, unde avem depozite frigorifice, o mică livadă și altele. Am deschis și un magazin pentru a vinde produsele”.

Tehnologia de cultivare – ghidată de legile naturii

„Pentru noi aceasta nu este o afacere în care să ne gândim la profit, deoarece nu ne permitem să vindem aceste legume scump, chiar dacă cheltuielile sunt mari. Atunci când vine cineva cu un copil sau chiar persoană respectivă este bolnavă, cum putem să-i spunem un preț mare? Primim o satisfacție imensă atunci când oamenii se întorc și ne mulțumesc fericiți și sănătoși, ce nu se compară cu senzația pe care o primești când vinzi scump și faci mai mulți bani. Banii nu ajung nimănui, dar sănătatea este fără de preț și ne bucurăm că contribuim la menținerea acesteia. În agricultura ecologică trebuie să te gândești, în primul rând, la natură și tot în ea să cauți răspunsuri la întrebările pe care le ai”.

Citiți continuarea articolului
AICI.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.12.2019 12:34 Ziarul National Victor Chirilă // „Politica externă e...

13.12.2019 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Eu, Filimon Boghiu…”

09.12.2019 13:40 Ziarul National Victor Chirilă // Lașitate, inconsecv...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md